onsdag 10 april 2019

Reykjavik Open – rond 4

Nils Grandelius besegrade Gupta Prithu. Foto: Fiona Steil-Antoni 

Nils Grandelius vann en kraftbesparande miniatyr mot indiern Gupta Prithu. Och på den avdelningen blev det ännu lättare för Hannes Stefansson. Hans motståndare, fransmannen Aasef Alashtar, spelade den så kallade Fort Knox-varianten i Franskt där det verkligen var si och så med säkerheten. Det var över efter futtiga fjorton drag.

Efter fyra ronder delar Nils förstaplatsen på 3,5 poäng med Stefansson och sju andra spelare, däribland den iranske junioren Alireza Firouzja som också vann övertygande:

Daniel Sadzikowski – Alireza Firouzja 
Svart drar

32...Dxd4! 33.exd4
Eller 33.Dxd4 Txd4 34.exd4 Txe1+ 35.Kg2 Le2 med pjäsvinst.
33...Txe1+ 34.Kg2 Te2+ 35.Dxe2 Lxe2 36.Sc3 Lg4 37.h3 Lf5 38.g4 hxg4 39.hxg4 Lxg4 40.Sa2 Txd4och svart vann.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Veteran-EM 65+ i Rhodos – rond 5

Jens Kristiansen är i delad ledning. Foto: rodoschess.com 

Jens Kristiansen pressade Jurij Balasjov i toppmötet men det slutade med delad poäng. Svenskskörden denna dag var tre remier och två förluster. Nils-Åke Malmdin hade mer på gång …

Janez Barle – Nils-Åke Malmdin 
Vit drar

Efter 24.Txc8? Lxc8? drog det i väg till remi. Med 24...Txc8! kunde svart ha vunnit den viktiga d-bonden, och det är latenta hot på första raden som ordnar den saken.

analys

Efter 25.dxe6 Dc6 är det ett lömskt matthot på g2 och vit kan inte gå emellan på d5 på grund av avbyten och matt på första raden. Och efter 26.f3 Db6+ är det pjäsvinst.

Om vit skapar luft för kungen med 25.h4 så 25...exd5 och vit kan inte slå tillbaka: 26.Lxd5? Td8 med dödlig bindning.

Det är sju spelare i topp på 4 poäng. Vinst och Nils-Åke hade anslutit sig till det gänget. Nisse Renman tycks inte ha kommit upp ur startgroparna ännu. Hoppa inte över lunchen, Nisse!

Svenskkvintettens resultat
Resultatservice
Partier

* * * * *

Bangkok Open med Masterclass

Juan, Anna, Bruno med barnen Bambi och Poleon, samt Manuthon (dambord 1 i Thailand), Poompong (remi mot Nigel Short!) och Jonathan Bodemar. Foto: Björn Andersson

BJÖRN ANDERSSON:
Ännu en bra svenskdag i Bangkok med 2,5/3 för di svenske. Juan imponerar med säkert spel mot stormästare med elo 25xx och fina vinster mot mänskliga spelare. Att spela schack i Asien har sina sidor, fantastiskt inspirerande med en vacker spellokal och med perfekta arrangemang i en spännande stad, Bangkok, med stort utbud inte minst av mat till humana priser. Men med motståndare som är ibland underrankade hårdsatsande indier eller thailändare med potential att spela bra. Dock är Anna bra med i turneringen efter en seger i rond 5. Alexander Hart och Rockaden Stockholms 13-årige talang Jonathan Bodemar har båda nått 50 procent efter rond 5.

Efter dagens rond bjöd Juan på en Masterclass tillsammans med Anna. Unga thailändska förmågor fick goda råd och schacktips som ger dem nya insikter om hur man kan jobba vidare för att utvecklas av regelbunden träning och i tävlingssammanhang. Juan och Anna är mycket bra svenska schackambassadörer i österled!

Instruktiv kombination från rond 5:

Dhopade Swapnil – Gupta Saptorshi 
Vit drar

25.Sxf7! Sxf7 26.Lxf6 Lxf6 27.Dxe627...Lg5
och svart gav upp innan vit hunnit utföra 28.De8+ Txe8 29.Txe8 matt. Alternativet 27...Dd6 faller på 28.Dxd6 Sxd6 29.Lxd5+ följt av slag på a8.

Jan Gustafsson är i ensam ledning på 5 poäng.

Resultatservice
Partier

* * * * *

JERSEY OPEN. Efter sex ronder är ordningen återställd. Professor Elos favoriter Sergei Tiviakov och Tiger Hillarp Persson delar ledningen på 5 poäng. Tiger fick en behaglig resa idag: vinst i 23 drag som svart mot GM Jean-Pierre Le Roux.

Tiger och Sergei möts imorgon med Tiger bakom de vita pjäserna. Ett slags finalparti. En eventuell förlorare får svårt att komma ikapp. Resultat och partier.

BUDAPEST. Både Ralf Åkesson och Aditya Subramanian har inlett med två remier. Resultat och partier.