lördag 6 april 2019

Gasjimovs minnesturnering – rond 6

Magnus Carlsen ägnade en del av gårdagen (vilodag) åt att spela fotboll.
Foto: Shamkirchess.com

Magnus Carlsen tyckte att hans ställning efter öppningen mot Ding Liren var ”otrevlig”. Datorerna tyckte att det var lite värre än så, men i efteranalysen visade Carlsen att det förmodligen inte var någon större fara. Det var i den här ställningen som den konstgjorda intelligensen satte på blåljusen:

Ding Liren – Magnus Carlsen 
Vit drar

I partiet följde 27.Td3 med remislut i 40:e draget. Frågan är vad som händer efter datorrekommendationen 27.Lxe5 Txe5 28.Tc5. Carlsen menade att efter 28...Te4 är det lätt remi. Svarts torn tar sikte på d2 varifrån det kan ta rygg på a-bonden efter 29.Ta5 d4 30.exd4 Txd4 31.Txa7 Td2. De kollade också på varianten 28.Tc7 a6 29.Tc6 Te6 30.Txe6 fxe6 31.Ke2 Kf7 och svart tycks hålla remi även där.

Carlsen fick frågan hur många långpartier de spelat mot varann. Det visste han inte, bara att alla deras partier med klassiskt schack slutat i remi.

Vishy Anand hamnade i ett tröstlöst slutspel mot Sergej Karjakin som med vinsten gick upp i delad ledning med Carlsen. Sjachrijar Mamedjarov har en dålig turnering och förlorade nu mot Veselin Topalov.

Kommentatorn Arkadij Naiditsch har lämnat Sjamkir. Den här helgen vill han vara med och ordna ett nytt guld till OSG Baden Baden i Bundesliga. Han ersätts i kommentatorrummet av Jeroen van den Berg, Sarchan Gasjimov och Silvio Danailov.

Rond 6
Veselin Topalov – Sjachrijar Mamedjarov 1-0 
Ding Liren – Magnus Carlsen remi 
Anish Giri – David Navara remi 
Sergej Karjakin – Vishy Anand 1-0 
Alexander Gristjuk – Tejmur Radjabov remi

Ställningen efter sex ronder:
Magnus Carlsen och Sergej Karjakin 4; Vishy Anand, Ding Liren, Tejmur Radjabov, David Navara, Alexander Gristjuk och Veselin Topalov 3; Sjachrijar Mamedjarov och Anish Giri 2 poäng.

Rond 7 (söndag kl. 13)
Tejmur Radjabov – Veselin Topalov 
Vishy Anand – Alexander Gristjuk 
David Navara – Sergej Karjakin 
Magnus Carlsen – Anish Giri 
Sjachrijar Mamedjarov – Ding Liren

Partierna

* * * * *

RHODOS. Idag startade individuella veteran-EM och den svenska kvintetten på plats kan väl ses som en förtrupp inför invasionen veckan därpå då det är dags för veteranernas lag-VM i samma lokaler. Det blev ett svenskmöte idag: Gunnar Hedin besegrade Per Ahlström och mönstret upprepades för övriga: Nisse Renman och Nils-Åke Malmdin vann mot lägre rankade medan Peter Carlsten förlorade mot en högre rankad. Snopet på förstabordet: topprankade Jurij Balasjov, som nyligen fyllde 70, vann på walk over. Resultat och partier.

DUBAI OPEN.


Det var dubbelrond i Dubai Open. Efter att ha förlorat i förmiddagsronden valde Erik Hedman och Pia Fransson att ta ut var sin bye på kvällen för att i stället göra en utflykt till världens högsta byggnad, Burj Khalifa, som har 164 våningar. Bilden nedan: utsikten från Burj Khalifa. Foton: Pia Fransson


Resultatservice och partier.

BUNDESLIGA. Idag spelades näst sista ronden i högsta divisionen i tyska Bundesliga. Det var två svenska spelare i elden: Jonny Hector och Inna Agrest. Efter ett sedvanligt komplicerat parti kom Jonny in i ett bondeslutspel där det gällde att hålla tungan rätt i mun:

Peter Schreiner, SF Berlin – Jonny Hector, SG Turm Kiel 
Vit drar

Efter 57.Kd3 gjorde Jonny det enda drag som håller remi: 57...Kd7. Det gäller att hålla oppositionen. Elementärt. Tio drag senare var det klart med den delade poängen.

Inna Agrest, Düsseldorfer SK spelade upp en vinstställning mot GM Dmitrij Kollars, SK Deizisau, men det slutade också i remi. Där kom stormästaren mycket lindrigt undan.

Resultat och partier.

JERSEY OPEN. Tiger Hillarp Persson är andrerankad efter globetrottern Sergei Tiviakov på Jersey. Tiger vann problemfritt i första ronden medan Tiviakov överraskande kammade noll. Resultat och partier.

* * * * *

Street Food i lokstallarna

"Hygge" (vänstra krysset på skylten) är danska och betyder mys.
Foto här och nedan: LG

Så är Nordic Street Food i gång i de gamla lokstallarna i Malmö. Det var tydligen premiär igår. Avsomnade Copenhagen Street Food på Papirøen i Köpenhamn är den uppenbara inspirationskällan. Street food, mysig ruffig lokal, högt till tak, 60- och 70-talsmusik i högtalarna, udda bord, udda stolar. Jag älskar det. På Papirøen var det utskänkning i en gammal lagerlokal för tidningspapper, i Malmö är det en gigantisk pensionerad verkstadslokal. Det finns ett fåtal bodar: Nordic Street Food, Green Fries, Falafel Street Food, The Bar. The Bar serverar drycker från en omgjord container. Mitt kvällsmål: en högrevsburgare med passande törstsläckare.

Strax innanför finns ett slags sambandscentral där jag kan tänka mig att en förman hade sitt kontor. Det fanns ett liknande utrymme på Lundströms Mekaniska Verkstad på Limhamn när jag jobbade där ett år efter realskolan och tjänade tillräckligt med pengar för att köpa en begagnad moped och en splitterny transistorradio.

En del sitter ute i solskenet, jag tillsammans med andra inne i verkstaden. De stora portarna däremellan är vidöppna. Järnvägsspåren leder in i lokalen. I andra riktningen leder de förmodligen mot evigheten. Booker T. & the M.G.'s: Green Onions, och sedan Hep Stars: Cadillac. Och det får tydligen ingen av de många unga i lokalen att lämna stället. Jag ser en av dem vicka taktfast på huvet. Oj.

Förhoppningsvis blir det med tiden många fler matbodar, ett större utbud. Nu utnyttjar man bara en liten del av utrymmet. Man har satt upp svartvita bilder på verkstadsarbetare från den ursprungliga aktiviteten. De hänger på ett stängsel och på andra sidan ser man den stora tomma delen. Den totala golvytan här inne är nog större än den som fanns i den nu rivna lagerlokalen på Papirøen.

Det är ganska fullt vid borden. Osäkert om restauratörerna skulle uppskatta om ett gäng schackspelare lade beslag på ett par bord för en blixtturnering, det ultimata testet för ett mysbetyg. Man skulle kunna göra en försiktig öppning med ett bräde vid tillfälle.