söndag 21 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 2

Peter Svidler fick skriva autografer efter dagens vinst. Foto: Georgios Souleidis 

GÖSTA SVENN:
Världsmästaren igår, exvärldsmästare Anand idag: Vincent Keymer har kammat noll mot båda. Och i morgon möter han den senaste VM-utmanaren. Hårda bud. Världsmästarens uttalande om partiet i premiärronden handlade om att han kände sig tung i huvudet, mest försökte med tricks och att han hade beröm till övers för sin unge motståndare.

Världsmästarens spelöppningsval har alltid känts ungefär lika gäckande som handlingen i filmen I’m not there om en viss stilfullt undflyende huvudperson. Idag halades rentav det gamla Möllerförsvaret i Spanskt (5…Lc5) fram.

Paco Vallejo – Magnus Carlsen 
Svart drar

Och här drog han till med 12…g5!?. Försvagningarna i bondeställningen som uppstod efter 13.Lxd6 Dxd6 14.Dxd6 cxd6 är ju sådana som Carlsen själv brukar utnyttja. Men han körde vidare på kungsflygeln, tog terräng och var allmänt hotfull i ett slutspel som annars såg rätt så fridsamt ut. Det finns som sagt en ny, attackvillig tendens i hans spel. Framgångsrik är den dessutom.



31.f4+!
Den motstöten hade dock Carlsen missat och han menade nu att vit kom något bättre. Det av datorprogrammet Stockfish föreslagna pjäsoffret 31…Sxf4 nämnde han inget om efteråt. Världsmästarens spel är ju inte datormässigt numera utan mer som den artificiella intelligensens, vad det verkar. Och en smula mer intuitivt kanske.



När spanjoren tappade greppet uppnåddes en teknisk ställning som ”man bara får upp en gång i livet”, sa Magnus efteråt.
48…g2 49.Lxg2 Sf4+ 50.Txf4
Tvunget. Annars ryker ju en hel pjäs.
50…Lxf4
Här twittrade Tarjei Svensen att stordatorn Sesse hävdar matt i 54 drag. I så fall hade alltså vit klarat remin efter femtio drags harvande. Men när Vallejo inte hittade Sesses segaste försvar kunde Carlsen vara mycket snabbare än så, trots att han tog en omväg med sin kung.



68…Le3!
Nu föser svart in det vita majestätet i rätt hörn, så att säga.
69.Lf3 Td2+ 70.Kb1 Kb3 71.Sc1+ Ka3 72.Se2 Tb2+ 73.Ka1 Tb8



74.uppg.
Det var matt på gång med exempelvis Lh6-g7. Världsmästarens parti var återigen det sist kvarvarande.

Twittrande Svensen delar klipp med diverse rörliga bilder från spellokalen i Karlsruhe.

Rond 2
Paco Vallejo – Magnus Carlsen 0-1 
Vishy Anand – Vincent Keymer remi 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Arkadij Naiditsch – Peter Svidler 0-1 
Georg Meier – Levon Aronian remi

Partierna

Ställningen efter två ronder:
Magnus Carlsen 2; Peter Svidler och Vishy Anand 1,5; Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Georg Meier 1; Arkadij Naiditsch och Paco Vallejo 0,5; Vincent Keymer 0 poäng.

Rond 3 (måndag kl. 15)
Levon Aronian – Paco Vallejo 
Peter Svidler – Georg Meier 
Maxime Vachier-Lagrave – Arkadij Naiditsch 
Vincent Keymer – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Vishy Anand

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 6

Ryssland tog ett nytt steg mot guldet i gruppen 65+ med 3,5–0,5 mot Israel. Närmast kameran: Jevgenij Svesjnikov mot Nathan Birnboim. Foto: Lotta Wennström 

Efter ett par timmars spel fick jag en kort rapport från Bengt Hammar: ”Det lutar åt 0–4.” Det var i förstalagets match i gruppen 65+ mot Frankrike. Nu blev det inte riktigt så illa, Dan Uddenfeldt lyckades vinna ett rafflande parti med en vacker avslutning:

Dan Uddenfeldt – Jean-Luc Seret 
Vit drar

Det finns ett mycket kraftfullt svar på matthotet på f1.
41.Sf4!!
En underbar avlänkning.
41...Lxf4
Även på 41...gxf4 vinner 42.Dxe4. Det hotar matt på h7 och om springaren flyttar så blir det matt på h8 i stället. Alla vägar leder till svarts undergång, till exempel det desperata 41...T8xf4 42.exf4 Txf4 43.Tg6.
42.Dxe4 uppg.

På det hela taget var det ändå en bra dag för de svenska lagen. Ett individuellt resultat bör lyftas fram: Krister Lagerborg, Sverige 1 i gruppen 50+, tog en stormästarskalp. I matchen mot Finland 1 besegrade han Jouni Yrjölä. Matchen slutade 2–2.

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

En bild från Thomas Franzén apropå Nisse Renmans parti mot Askell Karason, som var en kopia av partiet Helgi Olafsson–Alexei Shirov från lag-EM 2015:

TF: ”Jag tillhörde de som tyckte sig känna igen svängarna i Renmans uppgörelse. Letade lite bland gamla bilder och hittade bekräftelsen. Jag gjorde FA-praktik vid lag-EM i Reykjavik i november 2015 och dömde partiet som jag förmodar är ursprunget. Vi var tillsagda att det var strikt remiförbud före drag 30 så jag dokumenterade det tidiga avslutet.”

* * * * *

ANTALYA. Pia Cramling vann åter och ligger på 11:e plats inför sista ronden. Inna Gaponenko leder på 8 poäng, en halv före Alina Kasjlinskaja och Marie Sebag. Pia har 7 poäng och möter Kasjlinskaja i sista ronden. Resultat och partier.

KARLSRUHE: Idag fick Björn Ahlander möta två tuffa stormästare i Grenke Chess Open. Efter vinst mot schweizaren Sebastian Bogner (elo 2603) förlorade han mot 12-årige indiern D Gukesh. Björn har 5 poäng på de sju spelade ronderna – och inte en enda remi. Daniel Fridman leder på 6,5 poäng.

Svenska spelarnas resultat
Resultat
Partier