torsdag 16 maj 2019

Copenhagen Chess Challenge

Norske junioren Benjamin Haldorsen är säkert på jakt efter en
GM-inteckning i Ballerup. Foto: BMS Skak 

Det är långhelg i Danmark (Store bededag imorgon) och då passar BMS Skak på att arrangera Copenhagen Chess Challenge på klubbens hemmaplan i Ballerup. Man åker inte för att turista i Köpenhamns förort Ballerup utan nästan uteslutande för att spela schack dagarna i ända. Efter gårdagens kvällsrond stundar fyra dagar med dubbelrond. Jag är förbluffad över att människor klarar av den dosen.

Efter tre ronder har fyra spelare vunnit alla sina partier: Benjamin Haldorsen, Can Ertan, Martin Haubro och veteranen Mogens Moe. Haldorsen var en av två norska spelare i fjolårets junior-VM, öppen klass. Han har IM-titeln och lär vara ute efter en inteckning i GM-titeln. Grannen Stellan tappade en halva i dagens första rond. Imorgon möter han först andrerankade Boris Chatalbashev

Första rondens vackraste slutdrag:

Martin Haubro – Andreas Tenold 
Vit drar

30.Df8+! uppg.
På 30...Kxf8 följer ju 31.Lh6+ med matt.

Andra rondens vackraste slutdrag:

Mikkel Manosri Jacobsen – Aleksander Fossan 
Vit drar

14.Sf5!! uppg.
Det hotar bland annat Tg4 och direkt offer på h6, och på 14...dxe4 följer 15.Dh5! Tf8 16.Dg6!

analys

16...Lf6 17.Lxh6 Sb6 18.Lxg7 med matt. Bent Larsen påpekade en gång i Schacknytt att han inte gav upp förrän alla i publiken förstått varför. Fossan följde inte den rekommendationen. Det kunde han kanske ha bjudit på.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Imorgon efter frukost blir det nypremiär här på bloggen för en speciell fredagskrönika. Så får vi se hur länge jag orkar hålla på med det planerade fredagsprojektet den här gången. Det hela bygger på att jag får en del hjälp från bloggbesökarna. Och nu har jag väl skapat tillräckligt mycket förväntningar för att alla ska titta in imorgon. (Jag intar frukosten senare än de flesta ...)