måndag 20 maj 2019

Fide GP i Moskva – kvartsfinaler, parti 1

Daniil Dubov klarade entrékontrollen och även remi med svart
mot Hikaru Nakamura. Foto: Niki Riga

MATTI SVENN:
När det blir fyra relativt snabba remier i FIDE:s GP-tävling i Moskva får man som schackentusiast försöka roa sig med lite annat smått och gott.

Daniil Dubov spelade med de svarta pjäserna upp följande ställning på någon minut mot Hikaru Nakamura. Det innebar förstås att Dubov hade haft ställningen på sitt analysbräde hemmavid.


”Sex isolerade bönder, mer kan man knappast ha”, sa världsmästaren Magnus Carlsen via telefon i Chess 24:s direktsändning. Men där vill vi gärna visa upp följande lilla ”mästerverk”.
1.e4 Sa6 2.Lxa6 bxa6 3.d3 Sh6 4.Lxh6 gxh6 5.Sf3 Lg7 6.h3 Lf6 7.Sh2 Tg8 8.Sg4 Lb7 9.Sxf6+ exf6 10.Sd2 Lc6 11.Sb3 Tb8 12.Sa5 De7 13.Sxc6 dxc6


Men sådana partier förekommer givetvis inte på den här nivån, knappt ens i klass 4 hemma i Sverige. 

Nog om detta. Dubovs prepp visade sig vara fullt spelbar och efter 16.a3 Le6 17.Tc1 Tc8 18.Tc3 Se5 19.Sd4 Txc3 20.bxc3 Dc7 21.Dd2 Ld7 22.Te1 Tc8 23.Tc1 Dc5 24.f4 Sc4 25.Dxd3 Dxa3 26.Tb1 Sd6 27.Se2 Lf5 28.e4 tog spelarna remi.


En tänkbar variant är 28...Dc5+, t.ex. 29.Dd4 Sxe4 30.Dxc5 bxc5 31.Txb7 med lika spel.

Alexander Grisjtjuk - Wesley So
Vit drar

”Jag ser inte någon klar remi för svart vilket innebär att det finns goda chanser för vit. Om båda tornen byts av blir det farligt för svart mot vits löparpar”, konstaterade Carlsen.

I begynnande tidsnöd förvaltade dock Alexander Grisjtjuk inte ställningen på bästa möjliga sätt och här tog spelarna remi:


Men visst återstår det mycket kamp efter t.ex. 29.La6 Sc3 30.Td7 Se4 31.Le3 Lg5 32.Ld3 Ta2 33.Ld4.

Jan Nepomnjasjtjij hade med de svarta pjäserna mot Wei Yi ett litet övertag, men efter diverse avbyten mynnade det hela ut i remi. Rutinerade Peter Svidler, med de vita pjäserna, spände inte bågen speciellt hårt mot Radoslaw Wojtaszek. Partiet togs remi tidigt i mittspelet.

Efter ett långparti i kvartsfinalen nu över till något betydligt mer spännande. Vilka spelare avancerar till semifinal?
Dubov – Nakamura 40-60. Dubovs stora chans blir hans vita parti i morgon.
Wesley So – Alexander Grisjtjuk 50-50. Bäddat för ett dramatiskt särspel på onsdag.
Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi 65-35. Nepo har vit och är dessutom favorit i snabbschacket.
Radoslaw Wojtaszek – Peter Svidler 40-60. Svidlers större rutin från riktigt hårda partier avgör.

Kvartsfinaler
Daniil Dubov – Hikaru Nakamura remi
Wesley So – Alexander Grisjtjuk remi

Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi remi
Peter Svidler – Radoslaw Wojtaszek remi

Partierna

* * * * *

Franska klubblagsmästerskapet – rond 3

Patrick van Hoolandt, CEMC Monaco mot Marie Sebag, Bischwiller. Varje lag ska ha minst en dam men det finns inte något speciellt dambord. Foto: ffechecs 

Axel Smith stod över i rond 3 och Carl Johan Ribbegren fick en rejäl utmaning i GM Markus Ragger (elo 2682). En kritisk ställning i mittspelet:

Carl Johan Ribbegren, CEMC Monaco – Markus Ragger, Bischwiller 
Vit drar

Carl Johan satsade på dambyte och sedan tog Ragger hand om initiativet. Frågan är hur man ska bedöma ställningen efter alternativet 24.Dxb7 Sxg3 25.hxg3 Lxh3 26.Dc6

analys

Svart har löparparet och den bättre bondestrukturen, men det kan möjligen kompenseras av b-bonden. Oklart.

Klart är att jag uppskattar Carl-Johans preferenser: ”Jag gillar som många schackspelare din blogg och det är nästan alltid den första schacksidan jag kollar på när jag vill läsa om schack.”

Axel Smith har noterat:
Inget lag kommer från Brest, men kommunen betalar bra för arrangemanget. Särskilt charmigt är det inte i en stor gymnastiksal, men det behöver inte påverka partierna.
Mulhouse hyr en stor villa vid kusten på lagom löpavstånd från spellokalen (24 km). Själv hoppas jag på fridag på torsdag så att jag kan ta båten till L'île d'Ouessant.
När vår kock frågade om det var något speciellt han skulle köpa med tanke på att jag är vegan så glömde jag nämna grönsaker ... (Har blivit så hemmablind att jag tror att det är grunden i alla maträtter.)
Mest intressant från vår match igår var den fluga som höll sig vid ett bräde. När den jagades bort kom den tillbaka till just samma bräde, som om den vore dresserad. Och efter partiet följde den efter en av spelarna ...
Jag och Ellinor räknas som fransmän i seriespelet och röstar i franska EU-valet på söndag. De välkomnar snabbt främlingar - vår dotter började i skolan första vardagen efter att vi kom till Vernet.


Nihal Sarin har tagit sig från Malmö till Brest där han liksom Axel Smith spelar för Mulhouse Philidor. Foto: ffechecs

Resultatservice
Partier