söndag 5 maj 2019

Tepe/Sigemanturneringen – rond 3

Johan Sigeman gjorde det symboliska förstadraget i partiet mellan Nihal Sarin
och Gawain Jones. Foto: Lars Grahn 

Parham Maghsoodloo klev in i spellokalen och Tiger Hillarp Persson ställde sig upp för att hälsa på sin motståndare. Men en något förvirrad Parham negligerade först en överraskad Tiger och letade efter en annan motståndare. Efteråt förklarade juniorvärldsmästaren att han hade preppat för ett möte mot Nils Grandelius, men han satt ju redan till bords med Pentala Harikrishna. Parham hade helt enkelt förberett sig för fel motståndare.

I kommentatorrummet berättade Yasser Seirawan om ett liknande fall vid Malta-OS 1980. Amerikanarna var noga med att kolla upp lottningen, de skulle vara väl förberedda om Sovjetunionen väntade. En morgon klockan 10 knackade lagkamraten Larry Christiansen på Yassers dörr: ”Vi möter Sovjet och du har vit mot Polugajevskij!” Yasser började preppa och var mycket överraskad när han kom till spellokalen och såg att han skulle spela mot Michail Tal. Det är oklart om källan till den felaktiga informationen om den stora dagens motståndare. Den amerikanske lagkaptenen Pal Benko förklarade att det inte var hans fel.

Slutet på historien är att vid ställningen 2,5–0,5 till Sovjet var det bara Yassers parti kvar. Tal bjöd remi genom sin lagkapten och det var Benko som framförde det till Yasser, som stod lite sämre. Men Yasser hade lust att spela och till Benkos häpnad nobbades anbudet. Partiet fortsatte och Yasser vann. Även Parham vann.


Parham Maghsoodloo hade inte preppat mot Tiger Hillarp Persson.
Foto: Lars Grahn

Det var över huvud taget en dålig dag för di svenske: Nils förlorade mot Harikrishna. Yasser hyllade indierns teknik i den här ställningen:

Nils Grandelius – Pentala Harikrishna 
Svart drar

Stockfish föreslår drag som 35...Txb2, 35...f4 och 35...h5, och har inte Harikrishnas val på listan över de bästa dragen. Han valde att byta torn med 35...Td4 i förvissningen att slutspelet med springaren mot löparen var vunnet. Det följde 36.Txd4 exd4 37.g3 f4! och sedan visade Harikrishna att han hade gjort en riktig bedömning. Hela partiet.

Övriga två partier utvecklades till kampfyllda remier. Det var en mycket underhållande rond.

Rond 3
Nils Grandelius – Pentala Harikrishna 0-1 
Parham Maghsoodloo – Tiger Hillarp Persson 1-0 
Nihal Sarin – Gawain Jones remi 
Ivan Saric – Liviu-Dieter Nisipeanu remi

Partierna

Ställningen efter tre ronder:
Gawain Jones och Pentala Harikrishna 2; Liviu-Dieter Nisipeanu, Parham Maghsoodloo, Tiger Hillarp Persson och Nihal Sarin 1,5; Nils Grandelius och Ivan Saric 1 poäng

Rond 4 (måndag kl. 14)
Pentala Harikrishna – Nihal Sarin 
Parham Maghsoodloo – Nils Grandelius 
Gawain Jones – Ivan Saric 
Tiger Hillarp Persson – Liviu-Dieter Nisipeanu


Den norska delegationen, Morten Madsen och Jøran Aulin-Jansson,
checkade ut idag. Foto: Lars Grahn 

För en tid sedan berättade jag om den skylt i Pildammsparken här i Malmö som varnade för tunn is trots frånvaron av fruset vatten i vårvärmen. De senaste dagarna har andra personer oberoende av min upptäckt noterat att det finns konstiga skyltar i denna stad. Morten Madsen och Jøran Aulin-Jansson visade mig en bild på en skylt (se bilden till höger) och undrade om jag kunde upplysa dem om vad den betyder. Upplyser den om att det är förbjudet att hålla barn i handen? Jag saknar körkort och om det finns något liknande för gående så saknar jag det också. Jag kunde inte besvara deras fråga.

Vid avfärden idag berättade de båda att de hade forskat, googlat, och funnit svaret: Gågata upphör. Som om det skulle behöva upplysas om det. I regel upphör väl gågator där asfalterade körbanor för bilar tar vid. Skyltmakare måste ha lysande tider.

Inte nog med det. På vår dagliga promenad – där vi avhandlar livets alla väsentligheter – påpekade Yasser att det är ovanligt många skyltar av olika slag i Malmö. Jag är väl hemmablind för jag missar alla varningar och uppmaningar. Yaz pekade på en och annan skylt som jag har försummat att uppmärksamma. Som den han fann vid Malmö kanal: ”Utrymningsväg. Får ej blockeras.”


Yasser upptäckte en mystisk skylt invid Malmö kanal. Vem förväntas utrymma
genom luckan? Läskunniga råttor? Foto: Lars Grahn 

Meddelande till Yassers fanklubb i Göteborg: jag har framfört hälsningen. Fanklubben i fråga tänker trycka upp en speciell t-shirt med ett Yaz-citat inför Sinquefield Cup i augusti. Vi får anledning att återkomma med en bild.