söndag 26 maj 2019

Franska klubblagsmästerskapet – rond 9

CEMC Monaco mot THF Saint-Quentin och vi skymtar Pia Cramling. Foto: ffechecs 

Med två ronder kvar leder Bischwiller närmast före Asnieres och de möts i ett slags finalmatch i näst sista ronden. Det hela kan komma att avgöras imorgon. Mulhouse Philidor med Axel Smith ligger på tredje plats efter dagens 2–1 mot Nice Alekhine. Axel spelade remi mot Adrien Demuth

CEMC Monaco förlorade bottenmötet mot THF Saint-Quentin med 0–3. Pia Cramling spelade remi mot Cyril Marcelin. Tre lag degraderas och Monaco ligger på tionde plats just under nedflyttningsstrecket. Monaco avslutar mot två lag som också finns i nedre hälften av tabellen så det finns fortfarande räddningschanser.

Grannlåt från dagens praktik:

Vladimir Hamitevici, Vandoeuvre – Loek van Wely, Clichy 
Vit drar

24.Sf6+! Kh8
Eller 24...gxf6 25.gxf6+ Kf8 26.Dg7+ Ke8 27.Dg8+ Kd7 28.Dxf7+ Kd8 29.De7 matt.
25.Dh5


25...h6
På 25...gxf6 följer 26.Th4.
26.Dxf7! Txc4 27.gxh6! Df8 28.hxg7+ Dxg7


29.Dh5+ uppg.

Bland kraven för att få vara med i Top 12 finns att klubben ska ha lag även i junior- och damligan i Frankrike. På listan med sexton spelare ska det finnas minst en fransk kvinnlig/manlig spelare. Alla spelare med undantag av en fransk kvinnlig spelare måste ha elo på minimum 2000.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Efter VM-matchen i London har Magnus Carlsen staplat turneringssegrar. I Lindores Abbey Chess Stars räckte det att vinna det ena partiet mot Vishy Anand och ta remi i övriga fem för att inkassera förstapriset.

Partiet i näst sista ronden har Olimpiu G Urcan döpt till ”The Whisky Immortal”. Carlsen kastade sig ut i ytterst oklara förvecklingar där han till sist var tvungen att bygga en fästning för att rädda remin. Kommentatorn Daniel Kings kommentar till Magnus med ett snett leende: ”Men du tror ju inte på fästningar.” Det är något som Magnus påstod en gång i fjor och som han nu får äta upp gång på gång. Magnus: ”Det tar du upp varje gång ...”

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Slutställningen med svart vid draget

Fästningen är färdigbyggd.

I sista ronden var Magnus illa ut i ett tornslutspel mot Ding Liren, men även det slutade med delad poäng.

Slutställningen:
Magnus Carlsen 3,5; Ding Liren och Sergej Karjakin 3; Vishy Anand 2,5 poäng.

Partierna