fredag 17 maj 2019

Fide GP i Moskva – rond 1, parti 1

Anish Giri och Daniil Dubov och remi. Foto: World Chess 

Alexander Grisjtjuk fick frågan om han var nöjd med remin mot Sergej Karjakin, och han kom med ett välgrundat svar: ”Remi är bättre än förlust och sämre än vinst.” Det blev remi i fem av de åtta partierna. Först ut var Tejmur Radjabov och Hikaru Nakamura. Radjabov bjöd remi efter tolv drag. Det partiet var undanstökat på 40 minuter. Efter det gjorde Nakamura ett gästspel i kommentatorstudion där han satt tillsammans med de ordinarie kommentatorerna Jevgenij Mirosjnitjenko och Daniil Yuffa.

Nakamura trodde att minst 80 procent av GP-matcherna kommer att gå till särspel, och han har säkert inte något emot att dra in sin match i den fasen. Detsamma kan nog sägas om Daniil Dubov, som är lägst rankad av de sexton i klassiskt schack men världsmästare i snabbschack, särspelsdisciplinen. Det blev remi mot Anish Giri, som förklarade att han kan betraktas som underdog om det slutar med särspel.

Peter Svidler möter en klubbkamrat från Sankt Petersburg, Nikita Vitjugov, som också varit Svidlers sekundant vid flera tillfällen. Hårda bud. Svidler satt och fruktade 18.f4 så när det åtföljdes av ett remianbud var han inte sen att tacka ja.

Wesley So satte bort en bonde i öppningen mot Jan-Krzysztof Duda och kom aldrig in i partiet. Både Jan Nepomnjasjtjij och Levon Aronian var missnöjda med sitt spel, men det var Nepo som drog det längsta strået. Första dagens tredje vinnare var Radoslaw Wojtaszek, som utan omsvep förklarade att han hade stått på förlust.

Radoslaw Wojtaszek – Sjachrijar Mamedjarov 
Svart drar

Här har Mamedjarov spelat bort sin vinnande fördel och det gällde att hålla jämvikten med exempelvis 56...Sb5 57.Td3+ Sd4. Strax efter partiet berättade Wojtaszek hur han med spänning och glädje såg att Mamedjarov grep tag i löparen. Där tändes ett hopp om vinst.
56...Lc6? 57.Ke3!
Det hotar 58.Tc5+ följt av Kxd4 och det finns inte någon bra parad.
57...Sb358.Te6!
Inte 58.Txb3 Kc4! 59.Ta3 Th7 och svart håller remi.
58...Lb5 59.Txb3 Kc4 60.Tb1 Kc3 61.Txf6 Td3+ 62.Ke4 Td4+ 63.Ke5 Txg4 64.Tb6Det är fritt fram för f-bonden.
64...Ld3 65.Tc6+ Kd2 66.Tb2+ Ke3 67.f6 uppg.

Rond 1
Anish Giri – Daniil Dubov remi
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura remi
Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1-0
Sergej Karjakin - Alexander Grisjtjuk remi
Jan Nepomnjasjtjij – Levon Aronian 1-0
Wei Yi – Dmitrij Jakovenko remi
Nikita Vitjugov – Peter Svidler remi
Radoslaw Wojtaszek – Sjachrijar Mamedjarov 1-0

Partierna

* * * * *
Copenhagen Chess Challenge. Efter fem ronder i Ballerup delas ledningen av Can Ertan och Benjamin Haldorsen på 4,5 poäng (inbördes remi). Ertan representerar Stockholms SS i elitserien och är nybliven IM. Han tog sin slutgiltiga IM-inteckning i Grenke Open. Nu har han och den norske junioren Haldorsen siktet inställt på GM-normen.

Benjamin Haldorsen – Martin Haubro 
Vit drar

27.Lxb7 Txb7 28.Dg2! uppg.
Det är avgörande dubbelhot mot b7 och h6.

Resultatservice
Partier