fredag 31 maj 2019

Veckans Allehanda nr 3


I TfS nummer 8/2007 skrev jag en artikel om Alexander Aljechins klocksimultan på restaurant Kungsparken i Malmö 1935. Byggnaden är sig lik och idag hyser den Casino Cosmopol.

I min research inför artikeln var Stig Härwell (1914–2008) en av mina källor. Han var på plats när världsmästaren framträdde på restaurant Kungsparken. Härwell mindes att Simon Krenzisky (1893–1973) höll ett välkomsttal på tyska. Jag kommer ihåg Simons standardkommentarer under blixtpartierna på Malmö AS klubblokal på Ahlmansgatan, ”Hejsan lillen!”, och omkring åttio år gammal och med starkt nedsatt syn: ”Jag är en coming man!” Jag minns hans knarriga röst – men hur lät Aljechin?

Det finns en möjlighet att lyssna på Aljechins röst från en BBC-intervju 1938. På något vis kompletterar det bilden av Aljechins besök i Malmö.

Synd att jag inte var mer intresserad av schackhistoria under Simons levnad. Han bjöd in storheter som Lasker, Tarrasch, Nimzowitsch och Aljechin till Malmö och hade säkert haft mycket att berätta om jag bara frågat. Men vid den tiden var det mer intressant för oss att tala om aktuella lokala tävlingar. Och Simon skrev nästan ingenting om sina personliga möten med den tidens stora mästare.

Allan Stig Rasmussen behöver inte känna någon större ånger för att han missade ett glamouröst möte med Magnus Carlsen i Cirkusbygningen. Som jag tidigare rapporterat åkte han i stället till Mallorca och Llucmajor Open. Där behövde han bara remi i sista ronden för att ta hem förstapriset. Det blev så mycket enklare när motståndaren inte dök upp. Han missade förmodligen att det var tidig start i slutronden. Förstapriset till Allan med en poängs marginal till närmaste konkurrenter.

Mitt enda parti mot Allan kommer jag aldrig att glömma. Det var i Politiken Cup 2000. Vid den tiden visste jag inte vem han var. Hans slutdrag i vårt parti fungerar tusen gånger bättre än ett visitkort:

Allan Stig Rasmussen – Lars Grahn 
Vit drar

39.Tf6+! uppg.


Hikaru Nakamura och Arild Rimestad vid världscupen i Tbilisi 2017.
Foto: Maria Emelianova 

Ibland det dyker det upp bilder från de stora evenemangen med IA (International Arbiter) Arild Rimestad i ett hörn. Domaruppdraget är mycket sällan en lukrativ syssla. I regel får Arild själv stå för sina resekostnader. Det berättade han vid ett krogbesök i Köpenhamn i samband med The Magnus Carlsen Show i Cirkusbygningen.

Drömmen för honom är att få vara med som domare i en VM-match. Närmast är han biträdande domare i Norway Chess i Stavanger som börjar på måndag.

På måndag genomförs en blixtturnering där ettan är den förste som får välja ett startnummer i själva huvudturneringen och så vidare. Startlistan med elotal och placeringen i världsrankningen inom parentes:

Magnus Carlsen 2861 (1)
Fabiano Caruana 2816 (2)
Ding Liren 2805 (3)
Sjachrijar Mamedjarov 2781 (5)
Maxime Vachier-Lagrave 2780 (6)
Vishy Anand 2774 (7)
Alexander Grisjtjuk 2772 (9)
Levon Aronian 2782 (10)
Wesley So 2754 (13)
Yangyi Yu 2739 (19)

Rond 1 på tisdag. En nyhet för året: i händelse av remi blir det ett harmageddonparti strax efter rondens slut. Vinst i långpartiet ger 2 poäng (förlust 0 poäng), remi plus vinst i harmageddonpartiet ger 1,5 poäng. Remi plus förlust i harmageddonpartiet ger 0,5 poäng. Den som har vit i långpartiet får också vit i ett eventuellt harmageddonparti.

I frånvaro av Nils Grandelius och Hans Tikkanen förlorar Sverigemästarklassen mycket av sin glans. Men båda kommer att besöka Eskilstuna vissa dagar och assistera Stellan Brynell i kommentatorrummet.

Nils koncentrerar sig på en annan turnering i sommar: Xtracon Chess Open i Helsingör, en av mina favoritturneringar som åskådare. Där är han – åtminstone för tillfället – topprankad:

Nils Grandelius 2688
Anton Korobov 2687
Gabriel Sargissian 2681
Sam Sevian 2666
Jon Ludvig Hammer 2645

Det vimlar av intressanta namn bland de anmälda, som den 13-årige indiern Rameshbabu Praggnanandhaa, för tillfället rankad på 20:e plats.


Hampus Sörensen är ute efter en IM-inteckning. Foto: Lars O A Hedlund 

Hampus Sörensen är het. Han har startat IM-turneringen i Fredericia med tre raka vinster och då har han slagit turneringens två högst rankade spelare, Mikkel Antonsen och Björn Ahlander. Gårdagens parti mot Björn är turneringens vildaste så här långt.

Hampus Sörensen – Björn Ahlander 
Vit drar

Detta var ställningen efter elva drag och den svarta kungens liv hängde hela tiden på en skör tråd. Här finns partierna.