Jonas Bjerre, Magnus Carlsen och Mads Frederiksen på dagens pressmöte
på Hotel Skt Petri i Köpenhamn. Foto: Lars Grahn
Imorgon arrangeras en snabbschacksmatch mellan Magnus Carlsen och 14-årige dansken Jonas Bjerre i Cirkusbygningen i Köpenhamn. Idag var det pressmöte med de båda kombattanterna. Jag hade några frågor om Alpha Zeros inverkan och fick utförligt svar av Magnus. Det hela finns på min diktafon och det är möjligt att jag tar mig tid och ordnar en utskrift till bloggen.
Inför VM-matchen i Sofia 2010 mellan Veselin Topalov och Vishy Anand avslöjade Topalov att han hade tagit hjälp av en superdator, Blue Gene. Bulgaren förlorade matchen och sedan var det inte mer tal om Blue Gene. Men hur var det inför VM-matchen i London senast? Hade Magnus och hans sekundantteam hjälp av någon superdator? Säkert kunde Alpha Zero ha kommit med värdefulla synpunkter ... Magnus svarade att det fick jag fråga Peter (Heine Nielsen), men jag förstår att även om Magnus kan besvara den frågan så är det något som man – till skillnad från Topalov och hans manager Silvio Danailov – inte vill avslöja. Sekundantteam är ofta mer eller mindre hemliga.
Hur lång betänketid tog det Jonas Bjerre innan han tackade ja till partierna mot Carlsen? Jag fick svaret av Jonas pappa: ”Cirka två sekunder.” Det blir två partier med betänketiden 15 minuter plus 5 sekunder efter varje drag.
Det blev en eftersits med Jan Løfberg (presschef för evenemanget i Cirkusbygningen), Arild Rimestad (domare i många större internationella tävlingar, senast i snabbschack- och blixt-VM, snart i Norway Chess i Stavanger) och Trine Treppendahl (med två OS bakom sig i danska damlaget, men numera mer organisatör än spelare). Sedan iväg hem över bron, jag har ju en blogg att ta hand om.
Världsmästaren i blickpunkten. Foto: Lars Grahn
* * * * *
Fide GP i Moskva – kvartsfinaler, parti 2
Radoslaw Wojtaszek är klar för semifinal. Foto: World Chess
MATTI SVENN:
”Peter Svidler har åtminstone gett oss det enda intressanta partiet under de senaste två dagarna.” Där har ni en kommentar på Chess Bombs chatt efter det spännande partiet mellan Radoslaw Wojtaszek och Peter Svidler.
Radoslaw Wojtaszek – Peter Svidler
Svart drar
Vi kommer in i handlingen efter 25.b3.
25...Txb3?! 26.Lxb3 Txb3
”Efter kvalitetsoffret visste jag att en av oss skulle få åka hem. Jag hoppades att det inte skulle vara jag”, sade Radoslaw i Chess 24:s direktsändning.
27.Ld2 Ld4+
Svidler var mycket missnöjd med denna schack. ”Löparschacken var ett fruktansvärt misstag. Det ser vackert ut men ger ingenting. Löparen skulle ha stannat på g7”, sa han i sändningen efter partiet. Han var annars inte missnöjd med kvalitetsoffret. ”Det är chansrikt i praktiskt spel. Man måste dock spela bra, men det gjorde jag inte i dag.” Alternativen till textdraget var 27...Lb5 28.Sxb5 axb5 där spelet kan bli skarpt efter 29.e5!?, eller det försiktiga 27...Lc8.
28.Kh2 S7f6 29.Tf3!
Först säkrar vit upp sin egen ställning för att strax senare ...
29...Tb4 30.Txa6 Tc4 31.Ta7 Dd8 32.Da1 Sxe4 33.Ta8 Lc8
34.Da6!
... avsluta hårt och brutalt.
34...Sxd2 35.Txc8 Sxf3+ 36.gxf3 Dxc8 37.Dxc8+ Kg7 38.Sxd4 Txd4 39.Dd8 Td2+ 40.Kg1 Sxf4 41.Dxd6 Sxh3+ 42.Kf1 uppg.
Radoslaw Wojtaszek har nu besegrat två etablerade världsstjärnor, Sjachrijar Mamedjarov och Peter Svidler, trots att de flesta förhandstipsen, bl.a. på denna sida, pekat åt ett annat håll.
Övriga partier resulterade i tre relativt händelselösa remier. Det hindrade dock inte att det bjöds på en och annan rolig kommentar efteråt.
Intervjuaren med Hikaru Nakamura och Daniil Dubov framför sig: ”Nu ska du spela tiebreak mot en av världens bästa snabbschacksspelare. Vad har du för förväntningar inför det?”
Dubov: ”Vem pratar du med?”
Nakamura är ju känd som en av världens bästa i snabbschack och blixt. Men Dubov är ju faktiskt regerande världsmästare i snabbschack. Därför kändes hans fråga till reportern både rolig och korrekt.
Wesley So – Alexander Grisjtjuk
Vit drar
Alexander Grisjtjuk glömde bort att Wesley So kunde spela 45.Kxg5 och fruktade ett tag att han var förlorad men så var förstås inte fallet. I själva verket höll han slutspelet enkelt med 45...Ke6 46.Kf4 Ke7 47.Ke4 Le6 och ett dussin drag till. Grisjtjuk: ”Om jag hade förlorat det här slutspelet skulle det ha varit den mest förödmjukande och pinsamma förlusten i hela min karriär.”
Jan Nepomnjasjtjij försökte som vit vinna ett damslutspel med tre bönder mot två på kungsflygeln men Wei Yi höll lätt emot.
I morgon väntar tre särspel. Nu ska äntligen knivarna slipas på riktigt ...
Kvartsfinaler
Daniil Dubov – Hikaru Nakamura remi, remi
Wesley So – Alexander Grisjtjuk remi, remi
Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi remi, remi
Peter Svidler – Radoslaw Wojtaszek remi, 0-1
Partierna
* * * * *
Franska klubblagsmästerskapet – rond 4
Carl Johan Ribbegren, CEMC Monaco förlorade mot
GM Anthony Wirig, Grasse Echecs. Foto: ffechecs
I rond 4 var det Pavel Eljanov som fick till det vackraste angreppet:
Philippe Brochet, THF Saint-Quentin – Pavel Eljanov, Nice Alekhine
Svart drar
19...Txd4! 20.Dxd4 Sxf5
Springaren tar sig in i matchen med tempo.
21.De4
Vit vill inte släppa e-bonden. Efter 21.Dxc4 Dxe5+ 22.De2 Dg3+ 23.Df2 Lxc3 24.Dxg3 Lxd2+ 25.Kxd2 Sxg3 står svart på vinst.
21...Sg3
I partifortsättningen har svart Sxh1 på sitt sparkonto. Men på g3 gör springaren stor nytta i angreppet, så den får stå kvar där.
22.Dxc6
Med dubbelhot mot a8 och e8. Svart löser det problemet på ett briljant sätt.
22...Dxe5+
23.Kd1
På 23.Kf2 kan svart skapa ett avgörande angrepp med 23...Df5+!, till exempel 24.Kxg3 Le5+ 25.Kg2 Lb7! 26.Dxb7 Tg8+ med matt.
23...Lb7! 24.Dxb7 Td8
25.Df3
Det hotade ju Dxc3. På 25.Kc1 följer 25...Se2+!. Den springaren har många strängar på sin lyra.
25...Txd2+! 26.Kxd2 Lh6+ 27.Kd1 Dd4+ 28.Ke1 Dd2 matt
Asnieres – le Grand Echiquier med Maxime Vachier-Lagrave och Pentala Harikrishna på toppborden slog Clichy med 3–1 och toppar fortfarande tabellen. Mulhouse Philidor ligger på fjärde plats efter 5–0 mot jumbolaget Cannes. Axel Smith spelade remi med mersmak.
Resultatservice
Partier