torsdag 2 maj 2019

Tepe/Sigemanturneringen – invigningen

Gawain Jones, Nils Grandelius och Ellen Kakulidis i Knutssalen
i Malmö rådhus. Foto: Lars Grahn

Malmös kommunledning har länge haft en positiv inställning till schackfolket och detta att kommunen hälsar välkommen i stadens ståtligaste lokaler i rådhuset ger Tepe/Sigemanturneringen en glansfull start. Kvällens invigning avrundades med en buffé i Knutssalen, samma lokal som härbärgerade damernas kandidatturnering 1986. Hela rådhuset har schackanor; det var i rådhushallen som Bent Larsen och Boris Spasskij drabbade samman i en kandidatsemifinalmatch sommaren 1968, och det är där Malmö Open spelas sedan många år tillbaka.

I fjolårets turnering fanns dåvarande juniorvärldsmästaren Aryan Tari i startfältet, och nu är den regerande juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo på plats. Och då vill jag framföra att första gången en juniorvärldsmästare deltog i en GM-turnering i Malmö var för precis 40 år sedan. Det var Yasser Seirawan som var med i Schacknytts jubileumsturnering 1979. Och Yasser är tillbaka, nu som kommentator. Vi har mycket att avhandla under hans nio dagar i Malmö, och i kväll blev det mest tal om amerikansk politik. I fjor hade Yaz bra synpunkter på den engelska översättningen av min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” och där har jag en del att redovisa. Han å sin sida har säkert en hel del att berätta om schacklivet i de högre sfärerna. Varje dag med Yasser är en högtidsdag.

Men dessutom ska det ju spelas schack på Malmö Live, där Yasser och grannen Stellan ska sköta kommenterandet. De åtta spelarna presenterades i kväll, lyfte på bönder och fick startnummer. Det gav följande program i morgondagens rond:

Fredag kl. 14 (rond 1)
Pentala Harikrishna – Tiger Hillarp Persson 
Parham Maghsoodloo – Gawain Jones 
Nils Grandelius – Liviu-Dieter Nisipeanu
Nihal Sarin – Ivan Saric

Det här är 25:e gången turneringen arrangeras och startfältet har elomässigt aldrig varit starkare än årets upplaga.


Tillsammans med Yasser Seirawan igen, en vänskap som började
för fyrtio år sedan. Foto: Anil Surender