onsdag 29 maj 2019

Fide GP i Moskva – final, parti 2

Jan Nepomnjasjtjij rådde inte på Berlinförsvaret. Foto: World Chess

I andra finalpartiet i Moskva bekräftades åter att Berlinförsvaret är ett bra remivapen. Alexander Grisjtjuk gick i Vladimir Kramniks fotspår.

Jan Nepomnjasjtjij – Alexander Grisjtjuk 
Svart drar

Grisjtjuk spelade 10...Sc4 som introducerades av Kramnik i partiet mot Fedosejev i Wijk aan Zee tidigare i år. Efter 11.b3 Sb6 kom Nepo med nyheten 13.a4 och elva drag senare bjöd han remi.

I kommentatorstudion förklarades att det kunde bli mycket mer spännande i den sista av de fyra GP-turneringen när de två kandidatplatserna står på spel på allvar. En klen tröst för dem som hoppats på en spännande finalmatch i Moskva. I och för sig kan mer spänning förväntas i onsdagens särspel.

Final
Alexander Grisjtjuk – Jan Nepomnjasjtjij remi, remi

Intervju med finalisterna
Partiet

* * * * *

Franska klubblagsmästerskapet – rond 11

Bischwiller, vinnare av Top 12. Foto: ffechecs 

Bischwiller försvarade titeln och i laget spelade Markus Ragger, Maxim Rodshtein, Laurent Fressinet, Arkadij Naiditsch, Etienne Bacrot, Marie Sebag, Romain Edouard, Jean-Pierre Le Roux, Sébastien Maze och Nino Maisuradze. Det är tredje gången klubben vinner mästerskapet. 

Mulhouse Philidor med Axel Smith i laguppställningen slutade också på prispallen, på tredje plats. CEMC Monaco med Pia Cramling och Carl Johan Ribbegren i laguppställningen kom näst sist och flyttas ner till division 1.

Ett småputtrigt slutdrag från slutronden:

Jorden van Foreest, Clichy – Phillipe Brochet, THF Saint-Quentin
Vit drar

20.Txe7+! uppg.
Till exempel 20...Kxe7 (20...Dxe7 21.Te1) 21.Dc5+ Kd7 22.Dd6+ Kc8 23.Ta8+ Dxa8 24.Dc7 matt.Brons till Mulhouse Philidor. Snett framför Axel Smith står Nihal Sarin. Längs till vänster: franska schackförbundets ordförande Bachar Kouatly. Foto: ffechecs

Resultatservice
Partier

* * * * *

Full pott för Ivan Sokolov

Topprankade Ivan Sokolov leder Icelandic Open. Foto: skak.is 

ÁSKELL KÁRASON:
Schackklubben i Akureyri, Skákfélag Akureyrar, grundades för 100 år sedan och håller nu en jubileumsturnering. Icelandic Open är en internationell turnering men dessutom Islandsmästerskap. Det utländska deltagandet är förvisso fåtaligt, men stormästarna Ivan Sokolov och Tiger Hillarp-Persson är mycket välkomna och förväntas slåss om segern tillsammans med de fem isländska stormästarna bland 59 deltagare.

Efter fem ronder leder Sokolov, som är en titt återkommande gäst i isländska turneringar, med full pott. Närmast efter honom följer Gudmundur Gislason en halv poäng efter.

Helgi Ass Gretarsson blev juniorvärldsmästare för 25 år sedan efter att ha besegrat Sofia Polgar i ett direkt avgörande parti i sista ronden. Han lämnade dock schackarenan efter några år till förmån för sina studier. Nu har han en docentur i juridik vid Islands universitet i Reykjavík. Han berättade för mig för några år sedan att han inte längre njöt av att spela seriöst schack, att han skulle begränsa sitt spel i framtiden till enstaka blixtturneringar. Spellusten kom dock tillbaka och han ställde upp i isländska mästerskapet i fjol, som han mot alla förväntningar lyckades vinna.

Nu ställer han alltså upp i Akureyri som regerande mästare. I tredje ronden fick han tillfälle att försöka sätta matt med två springare. Då krävs det att det finns en bonde kvar på brädet så att det inte blir patt. I denna ställning hade Johann Ragnarsson oturen att ha en bonde kvar:


Helgi Ass Gretarsson-Johann Ragnarsson 
Vit drar

Vit har jagat den svarta kungen över hela brädet och nu drivs den in i en hörna där mattsättningen kan verkställas. Lägg märke till att kungen kommer inte åt springarna som också stänger av alla flyktvägar. Den olyckliga svarta bonden släpps inte fri förrän på slutet.
85.Kf8 Kh5 86.Kg7 Kh4 87.Kg6 Kh3 88.Kg5 Kh2 89.Kg4 Kh1 90.Kh3 Kg1 91.Kg3 Kh1 92.Sf2+ Kg1 93.Sh3+ Kh1 94.Sg494...uppg.
Utan bonden skulle remin vara klar, men nu är det matt i nästa drag.

Resultatservice
Partier