torsdag 23 maj 2019

Gårdagen i Köpenhamn

Uppladdning på The Old Irish Pub. Foto: Lars Grahn 

Ibland får jag tips om sådant som cirkulerar på Facebook. Själv står jag utanför FB-kretsen i akt och mening att begränsa min skärmtid. För mitt femåriga barnbarn Milton är det beordrat uppifrån, för mig är det självpåtaget. Det finns trots allt ett liv att leva bortom schackbräden och datorer. Man skulle kunna se det som en underavdelning till denna blogg: Inte bara internet.

Hur som helst, jag fick ett tips om uppladdning inför gårdagens seans i Cirkusbygningen. Det handlade om en träff på The Old Irish Pub fem minuters promenad från Hovedbanegården och ett stenkast från Cirkusbygningen. Folk uppmanades att ta med sig schackspel. Jodå, jag kan se vissa fördelar med Facebook.

Sedan iväg till världsmästarens bejublade framträdande. Magnus förklarade att han hade tillbringat dagen på samma sätt som vilken 28-åring som helst kunde tänkas göra i Köpenhamn: Zoo och Tivoli.

Sune Berg Hansen bedömde den intervju som Peter Lund Madsen gjorde: Magnus vann även den. Hjärnforskaren ville genomföra intervjun på engelska men när de kommit en bit på vägen tyckte Magnus att det var lite löjligt att de inte samtalade på danska och norska. Så blev det och det var utgångspunkten för en liten diskussion om förhållandet mellan Danmark och Norge, en historisk återblick där Magnus plockade poäng.

Lyssna på hela intervjun hos Alt om skak. Där kommenteras partierna av Sune Berg Hansen och Rune Friborg. Hos Chess24 svarar Jan Gustafsson för partikommentarerna. Hos Chess Bomb finns både simultan- och matchpartierna genomspelbara.


Entrén till Cirkusbygningen före rusningen. Foto: Lars Grahn

Fortsättning följer imorgon i Veckans Allehanda.

* * * * *

Fide GP i Moskva – semifinaler, parti 1

Hikaru Nakamura och Alexander Grisjtjuk kom överens om remi i
en långt ifrån död ställning. Foto: World Chess 

Semifinaler och det är följaktligen två par kvar som ska stå för underhållningen. Publikens inställning till grundligt säkerhetstänkande hårdnar. Idag blev det två solida remipartier. Hm.

Hikaru Nakamura och Alexander Grisjtjuk verkade överens om att i den obalanserade slutställningen kunde vem som helst vinna.


Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 
Slutställningen med vit vid draget

I intervjun efteråt fruktade Grisjtjuk att datorerna visade klar fördel för honom i slutställningen. Nja, datorerna tycks inte ha några invändningar mot remin, men delar av publiken gnyr. Och det andra semifinalpartiet gjorde inget för att muntra upp stämningen.

Semifinaler
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk remi (intervju med spelarna)
Jan Nepomnjasjtjij – Radoslaw Wojtaszek remi (intervju med spelarna)

Partierna

* * * * *

Franska klubblagsmästerskapet – rond 6

Bassem Amin har haft en bra dag. Foto: ffechecs 

Bassem Amin tog sig från GCT-turneringen i Abidjan till franska klubblagsmästerskapet i Brest. I elitserien tog han 6 av 7 för Wasa SK, i Brest har han så här långt tagit 3,5 av 5 för Clichy. Idag vann han vackert mot Pavel Eljanov.

Pavel Eljanov, Nice Alekhine – Bassem Amin, Clichy 
Svart drar

24...Lxh3!
Det är ett sådant offer som kanske framkallar gäspningar, men det krävs faktiskt en ordentlig analys för att slå till.
25.gxh3 Dxh3 26.Sh2 Sh5 27.Kh1



27...Lxf2!
Och bara så. Springaren behöver fältet g3. Efter 27...Tg6 28.Df3 kan vit försvara sig.
28.Tg1
Efter 28.Dxf2 Sg3+ 29.Kg1 Tg6 sitter vits kung fast i en rävsax.
28...Lxg1 29.Txg1 Sg3+ 30.Txg3 Dxg3



Vits löparpar saknas i försvaret medan svarts torn snabbt kan mobiliseras. Det är kört.
31.d4 Tg6 32.Df1 Tee6 33.dxe5 Tg5 34.Le1 De3



35.Df2
Eller 35.Lf2 Dd2 36.Ld3 Tc6 37.Le1 Dxb2 38.Lxb5 Tc1 och svart vinner.
35...Dc1 36.Dd2 Teg6



37.uppg.

Axel Smith hade ju fridag på önskelistan för dagens rond och så blev det. Mulhouse Philidor vann matchen mot Grasse Echecs med 2–1 och avancerade till tredje plats i tabellen. Pia Cramling stod också över när CEMC Monaco förlorade mot tabellettan Asnieres – le Grand Echiquier med 0–6.

Resultatservice
Partier