torsdag 9 maj 2019

Tepe/Sigemanturneringen – rond 7

Sista ronden i gång på Malmö Live. Foto: Lars Grahn

Finalpartiet fick en abrupt avslutning. Gawain Jones spelade upp en fördelaktig ställning mot Pentala Harikrishna och bjöd remi efter 21 drag. Det blev alltså inte någon dramatisk upplösning.

I kommentatorrummet gav sig Yasser & Stellan på att försöka definiera vad som kan betraktas som en hopplös ställning och då utgick de från Nils Grandelius ställning mot Ivan Saric.

Ivan Saric – Nils Grandelius 
Vit drar

Första tidskontrollen är avklarad. Ivan hade till skillnad från Nils ingen tidsnöd fram till 40:e draget. Nu kunde båda ta sig tid att reflektera över möjligheterna. Stockfish pekar på forcerad matt i nio drag. 41.Dg5 eller 41.Dh4 leder till målet. Tornet på d8 står då i slag, och dessutom hotar vit att att stänga den långa diagonalen med d3-d4 följt av mattsättning på f6.

Saric valde att genast stänga diagonalen med 41.d4 vilket gav Nils lite andrum. Vit stod fortfarande på vinst men dödsdomen var uppskjuten med hopp om benådning. Mattsättningen: 41.Dg5 Tf8 42.Txf8+ Lxf8 43.Dd8 Db4 44.Df6+ med matt.

I partifortsättningen missade Saric den ena vinstvägen efter den andra och till slut uppstod ett slutspel med olikfärgade löpare som var remi. Så kunde Nils avsluta turneringen med en smått mirakulös räddning, medan Saric kunde sammanfatta att det här inte var hans turnering.

I slutronden kunde juniorerna Parham Maghsoodloo och Nihal Sarin vara tacksamma för sina remier mot Liviu-Dieter Nisipeanu respektive Tiger Hillarp Persson. Som Yasser konstaterade spelade det ingen roll om Dieter stod på vinst, remi eller förlust – det slutade alltid med remi.

Rond 7
Gawain Jones – Pentala Harikrishna remi 
Liviu-Dieter Nisipeanu – Parham Maghsoodloo remi 
Ivan Saric – Nils Grandelius remi 
Nihal Sarin – Tiger Hillarp Persson remi

Partierna

Slutställningen:
Gawain Jones 5; Pentala Harikrishna 4,5; Nils Grandelius 4; Liviu-Dieter Nisipeanu 3,5; Parham Maghsoodloo och Nihal Sarin 3; Ivan Saric och Tiger Hillarp Persson 2,5 poäng.


Avslutningsfesten på Sigemans kontor var väl så skoj som någon av de sju ronderna på Malmö Live. Där bjöds det på partianalyser, blixt, fotboll, prisutdelning, anekdoter, väsentligheter, oväsentligheter, mat och dryck. En fin avslutning på årets schackfest.


Nils mirakulösa räddning förevisades. Från vänster: Yasser Seirawan,
Gawain Jones, Joel Eklund och Nils Grandelius. Foto: Lars Grahn 


Uppställning vid prisutdelningen: Joel Eklund, förstapristagaren Gawain Jones,
Johan Berntsen och Johan Sigeman. Foto: Lars Grahn 


Nihal Sarin och Parham Maghsoodloo hade inte fått nog av schackspelandet. Foto: Lars Grahn


I skuggan av Champions League: Ivan Saric och Parham Maghsoodloo mot Nihal Sarin
och hans sekundant Srinath Narayanan. Foto: Bengt Kvisth


1-0 till Nihal. Foto: Johan Sigeman 


Tiger Hillarp Persson i försvaret och Parham Maghsoodloo i anfallet.
Ömsesidigt system: 2–5–3. Foto: Johan Sigeman 


Joel Eklunds selfie från avslutningsfesten.