söndag 19 maj 2019

Fide GP i Moskva – rond 1, särspel

Alexander Grisjtjuk, klar för rond 2. Foto: Niki Riga

En smula cyniskt skulle man kunna påstå att Hikaru Nakamura gjorde helt rätt när han spelade remier på tolv respektive fjorton drag mot mycket remibenägne Tejumur Radjabov. Nakamura visade att han är en baddare i snabbschack och efter vinst i första särspelspartiet säkrade han avancemang med remi i andra partiet.

Jan-Krzysztof Duda gjorde en fatal felräkning mot Wesley So i första särspelspartiet:

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 
Svart drar

Efter 35...Lb6 står svart inte sämre, men Duda tyckte sig ha upptäckt en smartare fortsättning.
35...Lxf2?? 36.Lxc6 Txe2 37.Lxb5Tornet jagas bort från andra raden och då är den överoptimistiske löparen förlorad. Resten är uppgivenhet.
37...Te3 38.Kxf2 Tb3 39.Lxa4 Se4+ 40.Kg2 Tb8 41.Lc2 Sd6 42.b4 Tc8 43.Lb3 Tc3 44.a444...uppg.

Rond 1
Anish Giri – Daniil Dubov remi, 0-1
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura remi, remi, 0-1, remi

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1-0, 0-1, 0-1, remi
Sergej Karjakin – Alexander Grisjtjuk remi, 0-1

Jan Nepomnjasjtjij – Levon Aronian 1-0, remi
Wei Yi – Dmitrij Jakovenko remi, 1-0

Nikita Vitjugov – Peter Svidler remi, 0-1
Radoslaw Wojtaszek – Sjachrijar Mamedjarov 1-0, remi

Partierna

Rond 2
Daniil Dubov – Hikaru Nakamura
Wesley So – Alexander Grisjtjuk

Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi
Peter Svidler – Radoslaw Wojtaszek

* * * * *

Franska klubblagsmästerskapet – rond 2


Bortre paret: Axel Smith mot Jean-René Koch. Foto: ffechecs 

Efter GP-turneringen i Moskva återstår tre turneringar i GP-serien 2019. Två av dem som ska vara med i dessa tre evenemang spelar nu i Brest och i samma klubb: Maxime Vachier-Lagrave och Pentala Harikrishna representerar Asnieres - le Grand Echiquier. MVL spelade remi mot Vladimir Malachov i rond 1 och stod över idag, medan Pentala har inlett med två vinster. Klubben ligger på andra plats i tabellen efter Clichy.

Axel Smith spelade remi i rond 2 och matchen mellan hans Mulhouse Philidor och Metz Fischer slutade 1–1. Clichy vann med 6–1 mot CEMC Monaco, vars ende vinnare var smålänningen (tillika fortfarande svensk medborgare) Carl Johan Ribbegren, som numera bor i Nice på franska Rivieran och är Fide-registrerad för Monaco.

I TfS 1/2019 finns artikeln ”Löparen i hörnet” av Lars Falk. Om Laurent Fressinet läst den artikeln hade han kanske haft den inspiration som bäddat för bästa draget i denna ställning från dagens praktik i Brest:

Laurent Fressinet, Bischwiller – Guillaume Vallin, Gonfreville l'Orcher 
Vit drar

I partiet följde 40.Le2 Tg8 och Fressinet lyckades inte slå mynt av sin fördel. Det slutade med delad poäng. I diagramställningen finns vinstdraget 40.Lh8!! med idén 41.Se5+ Kg5 42.Sf7+ och Sxd8. Om tornet makar på sig, till exempel 40...Te8, så lämnas löparen på d7 i sticket. Även 40...Le8 faller på 41.Se5+, till exempel 41...Kg5 42.Lxb5 axb5 43.Lg7 Lh5

analys

44.Lh6+! Kxh6 45.Sf7+ och Sxd8.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Boris Chatalbashev, vinnare av Copenhagen Chess Challenge. Foto: BMS Skak 

Copenhagen Chess Challenge. Boris Chatalbashev segrade på 7,5 poäng, en halv före Benjamin Haldorsen och Vladimir Burmakin. Denna trio avslutade med remier i näst sista ronden och vinster i sista ronden. Grannen Stellan gick i mål med två remier. Att han klarade remi i sista ronden mot Tor Fredrik Kaasen kan sorteras in på mirakelavdelningen. Stellan delade femteplatsen med Kaasen på 6 poäng.

Ett av syftena med turneringen är att skapa möjlighet för inteckningar i GM- och IM-titeln, men det var ingen som lyckades med det.

Resultatservice
Partier