måndag 27 maj 2019

Fide GP i Moskva – final, parti 1

Dags för första finalpartiet mellan Alexander Grisjtjuk och Jan Nepomnjasjtjij.
Foto: World Chess

Alexander Grisjtjuk valde en ovanlig variant mot Jan Nepomnjasjtjijs Grünfeldindiska försvar och överraskades av att motståndaren var ytterst välpreppad. Nepo förklarade efteråt att han hade kollat närmare på varianten i fråga inför en tidigare match i GP-turneringen.

Efter öppningen var det Grisjtjuk som fick kämpa för utjämning. Han betecknade sitt öppningsspel som en katastrof, och menade att när han har svart i andra finalpartiet så är utgångsställningen på brädet bättre än det som han fick upp idag med vit.

Final
Alexander Grisjtjuk – Jan Nepomnjasjtjij remi

Intervju med finalisterna
Partiet

* * * * *

Franska klubblagsmästerskapet – rond 10

Sergei Movsesian överväger 4...Sc6 mot sin frånvarande motståndare Romain Edouard. Vid sidan om: Almira Skripchenko mot Marie Sebag. Båda partierna i denna toppmatch mellan Bischwiller och Asnieres slutade remi. Foto: ffechecs

Efter 2–1 mot Asnieres ser det ut som om Bischwiller försvarar mästartiteln i Top 12 från i fjor. I morgondagens slutrond är serietrean Mulhouse Philidor det sista hindret. Mulhouse vann med 4–0 mot jumbolaget Gonfreville l'Orcher och där spelade Axel Smith remi på bord 7. CEMC Monaco förlorade med hela 0–7 mot Nice Alekhine och där förlorade Pia Cramling och Carl Johan Ribbegren sina partier.

Resultatservice
Partier

* * * * *


Bragi Thorfinnsson besegrade Tiger Hillarp Persson i Akureyri. Foto: skak.is

Schackklubben i Akureyri på Island fyller hundra år och det firar man med en jubileumsturnering där Tiger Hillarp Persson är andrerankad efter Ivan Sokolov. Efter fyra ronder är Sokolov ensam i topp på 4 poäng. Tiger står på 3 poäng.

Idag skapade Sokolov en spektakulär miniatyr:

Björn Thorfinnsson – Ivan Sokolov
Engelskt
1.c4 e5 2.Sc3 Lb4 3.Sd5 Le7 4.d4 d6 5.c5 Sf6 6.Sxe7 Dxe7 7.cxd6 cxd6 8.b3 Sc6 9.d5 Sb4


Här skulle man med eftertryck kunna hävda att vit har försummat utvecklingen. Det är en öppningskatastrof och bestraffningen är på gång.
10.La3 Sbxd5 11.e4
Och när den hotade springaren flyttar på sig hänger det på d6. Nja ...
11...Dc7 12.Lb5+ Ke7 13.Dd2
Han förhindrar damschackar på a5 och c3, men det är långt ifrån det enda problemet.


13...Sxe4! 14.Dxd5 Dc3+ 15.Ke2 Dc2+
Det vassaste.
16.Ke3 Dxf2+


17.uppg.
Det hela kunde ha krönts med 17.Kd3 Dd2+ 18.Kxe4 f5+ eller 17.Kxe4 Lf5 matt.

Resultatservice
Partier