Valentina Gunina missade räddningsplankan. Foto: uschesschamps.com
Ibland när jag ser en vacker kombination frågar jag mig om den möjligen hade platsat i Kurt Richters klassiker ”Schackkavalkad”. Det är till att lägga ribban högt. Den boken lever upp till sin undertitel: ”Korta äventyrsberättelser ur schackpjäsernas underbara liv”. Boken bjuder på en härlig samling av partiställningar, studier och problem. Mellanrubrikerna är aptitretare, vem har inte lust att veta mer om ”Alla tiders förfärligaste angreppsdrag”? Först i raden av ”världens vackraste angreppsdrag” är detta:
Szily–Balogh, Budapest 1943
Svart drar
Efter 1...Kh7!! uppkom ett dödligt dragtvång. Onekligen ett mycket originellt angreppsdrag. Vits dam kan inte överge d4-bonden och på 2.g4 följer 2...Dh2 matt.
På andra ställen följs grannlåten av grötrim som Eric Uhlin har "tolkat" till svenska. På något besynnerligt sätt har dessa bagateller en viss charm.
Alla böcker från fördigitala tiden innehåller en och annan felaktig analys, det får man acceptera. Tidigare i kväll knallade jag över gården och ner i bostadsrättsföreningens styrelserum – vårt skyddsrum bevars – för att hämta nya nycklar (portlåsen ska bytas ut) och där träffade jag grannen Stellan. Vi resonerade lite om schacklig skönhet och han drog fram exemplet Michail Tal, som hade en praktisk syn på vågade offer. Det blev vackert även om det efteråt visade sig att ett och annat av hans offer var inkorrekt. Skönhet behöver nödvändigtvis inte förknippas med precision.
Och då kan det vara dags att berätta om den ställning som den här gången fick mig att tänka på Richters fantasieggande berättelser:
Dzagnidze–Gunina, Cairns Cup 2020
Svart drar
Efter 31...De6? 32.Db7+ Kf6 33.Dxb4 Kg7 34.Se3 hade svart absolut inte kompensation för tre bönder och vit vann efter behag. Det intressanta är vad som kunde ha hänt efter 31...Dh3+ 32.Kh1 Kf6 och det är där Richter kommer in i bilden.
analys
Svart hotar att spela 33...Th8 följt av 34...Dxh2+ 35.Sxh2 Txh2 matt. Så hur ska vit försvara sig mot det? Här är det läge att plocka fram finbrädet och Stauntonpjäserna och försjunka i djupa tankar bortom coronavirus, veteranmästerskap och vardagliga trivialiteter.
Man kan notera att efter 33.Dd6+ Kg7 34.Dxb4 Th8 är den långa diagonalen för kort för att vits dam ska kunna utdela schackar i evighet. Svarts springare gör en utmärkt insats även i försvaret. Och efter att ha konstaterat det kan kanske en och annan skymta lösningen. Det gäller att förlänga den långa diagonalen med 33.cxb4!! varefter fältet c3 är evakuerat för damen. Det har en avgörande betydelse i räddningsaktionen.
analys
Då fungerar remikvarnen, till exempel 33...Th8 34.Dc6+ Kg7 35.Dc3+ Kg6 36.Dc2+ Kg5 37.Dc1+, eller 33...Kg7 34.Dd3 Th8 35.Dc3+ Kg6 36.Dc2+ osv.
Ovisst om Richter hade låtit sig förföras, men det hade kanske bara fungerat för honom som en kandidatställning om grannlåten verkligen spelats i ett parti. Att komma dragandes med en variant som kunde ha uppstått men aldrig utfördes under spel får kanske skönheten att naggas i kanten.
* * * * *
WGP-turneringen i Lausanne – rond 2
Anna Muzytjuk och Pia Cramling svarade för dagens längsta parti i Lausanne.
Foto: David Llada
När Alexandra Goryatjkina avvecklade till ett slutspel med olikfärgade löpare och två merbönder mot Alexandra Kosteniuk så vann hon ganska enkelt. När Pia Cramling gjorde motsvarande avveckling mot Anna Muzytjuk så säkrade hon remin.
Pia Cramling – Anna Muzytjuk
Vit drar
Efter 42.Te4! Txe4 43.Lxe4 Lxe5 var kommentatorn Mikhail Gurevich helt säker på att det var stenremi. Och så blev det.
Nana Dzagnidze krossade inhopparen Zjansaja Abdumalik medan övriga tre partier slutade remi utan dramatik. Det innebär att Nana Dzagnidze och Alexandra Goryatjkina delar ledningen på 1,5 poäng.
Idag kom Vladimir Kramnik på besök i spellokalen. Han bor sedan ett antal år tillbaka med fru och två barn i Genève, som ligger ungefär sex mil från Lausanne. Kramnik förklarade att han numera är amatör och kan tänka sig att ställa upp i snabbschacks- eller blixtturneringar när lusten faller på.
Rond 2
Alina Kasjlinskaja – Maria Muzytjuk remi
Pia Cramling – Anna Muzytjuk remi
Marie Sebag – Harika Dronavalli remi
Ju Wenjun – Antoaneta Stefanova remi
Nana Dzagnidze – Zjansaja Abdumalik 1–0
Alexandra Goryatjkina – Alexandra Kosteniuk 1–0
Partierna
Rond 3 (onsdag kl. 15)
Alexandra Kosteniuk – Alina Kasjlinskaja
Zjansaja Abdumalik – Alexandra Goryatjkina
Antoaneta Stefanova – Nana Dzagnidze
Harika Dronavalli – Ju Wenjun
Anna Muzytjuk – Marie Sebag
Maria Muzytjuk – Pia Cramling