onsdag 18 mars 2020

Kandidatturneringen – rond 2

Fabiano Caruana mot Kirill Aleksejenko och inget handslag. Foto: Lennart Ootes / Fide

Före turneringen trodde de flesta att det skulle stå mellan de två högst rankade, Fabiano Caruana och Ding Liren. Efter att ha vunnit mot Kirill Aleksejenko intervjuades Caruana på Skype av Saint Louis Chess Clubs kommentatorer Yasser Seirawan, Alejandro Ramirez och Maurice Ashley. Vi fick en liten inblick i det oberäkneliga livet i Jekaterinburg där varje dag kan vara den sista i turneringen. Om någon av de åtta VM-kandidaterna visar tecken på covid-19 avbryts turneringen och återupptas vid ett senare tillfälle.

Caruana: ”Idag var min temp 37 grader och det skapade panik. Läkare surrade runt och gjorde telefonsamtal. De tog tempen en gång till och resultatet var detsamma. I den här delen av Ryssland betraktas tydligen 37 grader som feber.” Caruana kunde dock lugna läkarna, det var normal temp för hans del.

Det var också tal om Ding Lirens start med två förluster. Caruana berättade om sin egen kaotiska resa till Jekaterinburg med visumproblem, karantänhot och inställda flyg. Han hade förståelse för Ding Lirens problem: ”Det började ju i Kina och han har säkert familj och vänner som varit exponerade för coronarisken längre än oss andra. Alla är ju påverkade av vad som händer men speciellt han efter två veckors karantän i Moskva.”

Caruana berättade om sitt parti mot Aleksejenko: ”Jag var ute efter en skarp ställning när jag spelade 4.f3 och det fick jag. Han har inte spelat den varianten i Nimzoindiskt förut och mina analyser av den ligger långt tillbaka i tiden. Efter 15...Te6 var jag ute på okänt vatten. Jag kom ihåg att 15...Tb8 finns.” Enligt kommentatorerna var det också där som det började gå snett för Aleksejenko, som senare tvingades offra pjäs för tre bönder för att hålla i gång partiet. Caruana kommenterade den här ställningen:

Fabiano Caruana – Kirill Aleksejenko 
Svart drar

I partiet följde 23...Lxd6 24.Sd5. På det bättre 23...Sf6 hade Fabi planerat 24.Te1 Sxe4 25.Txe4 Dxd6 26.Sd5 Dg6+ 27.Dg2

analys

och efter dambyte är svarts tre bönder inte kompensation för pjäsen, och 27...Dxe4 faller på 28.Sf6+. Agadmator har kommenterat partiet.

Igår var det f2-f4 som ledde Ding Liren i fördärvet, idag var det f7-f5. En olycksalig hantering av f-bönderna. När MVL visade partiet stannade han upp och kommenterade bland annat denna ställning:

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren 
Svart drar

MVL: ”Han har inget spel på kungsflygeln, springaren står dåligt på f7 och löparen på a8 är död.” Därifrån styrde MVL säkert mot vinsten. Agadmator har kommenterat partiet.


Alexander Grisjtjuk anlände åter fem minuter efter rondstart och då blev det en armbågshälsning med Jan Nepomnjasjtjij. Foto: Lennart Ootes / Fide 


Och efter partiet ett handslag ... Foto: Lennart Ootes / Fide

Mönstret från igår upprepade sig: Alexander Grisjtjuk släntrade in i spellokalen fem minuter efter de symboliska dragen och sedan kom han som vanligt i tidsnöd. Han berättade något om det i intervjun efteråt: ”Jag sov halva partiet och när jag vaknade hade jag sex minuter kvar.” Hans förklaring till Ding Lirens misslyckade start (med ett leende): ”Det verkar som om Ding förgiftades i datjan utanför Moskva.” Om kollegernas framträdanden: ”Nu är alla så väluppfostrade, politiskt korrekta. Förr var det bättre, ärligare.” Detta parti slutade remi och det var Nepo mest tacksam för.

Wang Hao pressade Anish Giri och när vinstchanserna försvunnit satt den ärlige kinesen och skakade på huvudet. Agadmator har kommenterat partiet och han pekar på en ställning där Wang missade något som kunde ha lett fram till vinst. Utgångsställningen är då denna:

Wang Hao – Anish Giri 
Vit drar

I partiet spelades 53.Td2. Den lovande varianten inleds med 53.Lb1! Tc1 54.La2 med inriktning på den svagaste punkten i det svarta lägret.


Peng Zhaoqing och Hou Yifan i den kinesiska direktsändningen kunde berätta om
ett stort glädjeämne och en stor besvikelse. Foto: Lennart Ootes / Fide

Efter två ronder har vi hälften av kandidaterna i tätgruppen.

Rond 2
Fabiano Caruana – Kirill Aleksejenko 1–0   (presskonferens)
Jan Nepomnjasjtjij – Alexander Grisjtjuk remi   (intervju)
Wang Hao – Anish Giri remi   (intervju)
Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren 1–0   (presskonferens)

Agadmator kommenterar kandidatpartier

Ställningen efter två ronder:
Fabiano Caruana, Jan Nepomnjasjtjij, Maxime Vachier-Lagrave och Wang Hao 1,5; Alexander Grisjtjuk 1; Anish Giri och Kirill Aleksejenko 0,5; Ding Liren 0 poäng.

Rond 3 (torsdag kl. 12)
Ding Liren – Fabiano Caruana 
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 
Alexander Grisjtjuk – Wang Hao 
Kirill Aleksejenko – Jan Nepomnjasjtjij