måndag 16 mars 2020

Invigningceremoni utan VM-kandidater

Anish Giri och hans trogne sekundant Erwin L'Ami inspekterade spellokalen på
Hyatt Regency Hotel. Foto: Lennart Ootes 

Kvällens invigningsceremoni i Jekaterinburg hölls i en kongresshall med över tusen gäster en timmes bilresa från Hyatt Regency Hotel, där VM-kandidaterna bor och där de ska göra upp. Tanken var att pressfolket och några andra utvalda skulle få frottera sig med de åtta kandidaterna, men det fanns de som inte tyckte att det var någon bra idé. Fabiano Caruana var den förste som tackade nej till att närvara och arrangörernas beslut blev det enda rimliga: deltagarna slapp närvara vid invigningen. 

Spelarna går in i turneringen med olika förhållningssätt. Anish Giri har kommit med skojfriska inlägg om förutsättningarna medan Wang Hao deltar motvilligt. Alexander Grisjtjuk har kommenterat i en Itar-Tass-intervju: ”Det är en femtioprocentig risk att turneringen inte kan fullföljas.” Det handlar alltså om en turnering som sträcker sig över tre pandemiveckor i en stad där man nu stängt skolor och en del andra inrättningar.

Hou Yifan är en av dem som är engagerad i evenemanget. Hon kommer att vara kommentator i den kinesiska sändningen på Chess24. De första dagarna var hon ensam om i schacksällskapet att bära munskydd. Nu har andra följt efter. Vladimir Kramnik skulle ha varit med som kommentator för Chess24 men han har lämnat återbud och ersätts i rond 1 av Magnus Carlsen och Peter Svidler (två timmar in i direktsändningen). Kramnik menar att turneringen borde ha ställts in. Judit Polgar var inbjuden som hedersgäst men tackade nej till att ge sig ut på den resan.


Jan Nepomnjajsjtjij inspekterade spellokalen. Foto: Lennart Ootes

Äventyrligheterna börjar på allvar i morgon klockan 12. Framöver blir det tre speldagar följt av en vilodag. Detta intervall gäller genom turneringen.

Rond 1 (tisdag kl. 12)
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 
Ding Liren – Wang Hao 
Anish Giri – Jan Nepomnjasjtjij 
Alexander Grisjtjuk – Kirill Aleksejenko

Peter Doggers har skrivit om invigningsceremonin på chess.com.

* * * * *

Korrschack tar time out

STURE OLSSON:
Jag skämtade vid vår ordinarie torsdagssammankomst med Schacksällskapet Seniorerna i Uppsala, där närvaron var lägre än vanligt: i dessa coronatider är korrschack det ideala spelsättet ur alla synvinklar. Men nu visar det sig att även vi korrspelare drabbas, i varje fall de oldtimers som håller sig till det klassiska postala spelsättet. ICCF har nämligen bestämt att alla praktiska svårigheter till följd av restriktioner och karantänbestämmelser i de hårdast drabbade länderna medför att "klockorna stannas" i pågående postala tävlingar, det vill säga att spelet i den mån det kan fortsätta sker utan beräknande av betänketid, till att börja med under tiden 15/3–31/5. Övergång till spel per e-post rekommenderas men påbjuds inte.

Den överväldigande delen av inhemskt och internationellt korrschack bedrivs ju annars på internet via ICCF:s speciella korrschackserver och berörs förstås inte av det inträffade.

SSKK:s webbplats

* * * * *

Inställt. Slutsammandraget i elitserien och superettan är uppskjutet tills vidare. Nytt besked väntas i slutet av april. Påskturneringen i Norrköping är inställd.