fredag 13 mars 2020

WGP-turneringen i Lausanne – rond 11

De tre främsta i Lausanne: Nana Dzagnidze, Alexandra Goryatjkina
och Zjansaja Abdumalik. Foto: David Llada

Som så ofta i Lausanne var det Pia Cramling som satt med rondens sista parti. Enviget med Antoaneta Stefanova var alltså också turneringens sista parti. Efter åtta remier i följd blev det två förluster och en avslutande remi för Pias del.

Det slumpade sig så att ledarduon Nana Dzagnidze och Alexandra Goryatjkina möttes i slutronden. I händelse av remi skulle Dzagnidze ta hem vinnarpokalen. I särskiljningen stod antalet vinster högst på listan och där hade hon fyra mot Goryatjkinas tre. Så Dzagnidzes strategi med vit var att spela solitt och eftersträva delad poäng. Det fick bli avbytesvarianten i Slaviskt och remifördraget skrevs under redan efter 24 drag på Goryatjkinas initiativ. Förstapriset delades och de fick lika många GP-poäng (140).

Den fjärde och sista WGP-turneringen ska enligt Fides kalender spelas den 2–15 maj på Sardinien, men som Yannick Pelletier förklarade i studion i Lausanne: tanken på att arrangera den turneringen i Italien om två månader känns rätt främmande. Pia har spelat sina tre WGP-turneringar och har följaktligen gjort sitt på den avdelningen.

Rond 11 
Anna Muzytjuk – Alina Kasjlinskaja remi 
Maria Muzytjuk – Harika Dronavalli remi 
Pia Cramling – Antoaneta Stefanova remi 
Marie Sebag – Zjansaja Abdumalik remi 
Ju Wenjun – Alexandra Kosteniuk remi 
Nana Dzagnidze – Alexandra Goryatjkina remi

Slutställningen:
1) Nana Dzagnidze 7; 2) Alexandra Goryatjkina 7; 3) Zjansaja Abdumalik 6,5; 4) Alina Kasjlinskaja 6; 5) Anna Muzytjuk 6; 6) Antoaneta Stefanova 5,5; 7) Harika Dronavalli 5,5; 8) Maria Muzytjuk 5,5; 9) Ju Wenjun 4,5; 10) Pia Cramling 4,5; 11) Alexandra Kosteniuk 4; 12) Marie Sebag 4 poäng.

Partierna
WGP-ställningen

* * * * *

Efterdyningar i Prag

Rysslands guldlag i veteranernas lag-VM 65+. Foto: Vladimir Jagr 

Ännu i kväll sitter svenska spelare fast i Prag med en förhoppning om att kunna åka hem någon gång i helgen. Det råder nu inreseförbud till Tjeckien, men ut kommer man förhoppningsvis så snart som möjligt.

Tillbaka till spellokalen ett ögonblick: Jevgenij Svesjnikov fick bordspris, han var näst bäst på bord 2 efter en instruktiv vinst mot tysken Reinhard Blodig i det som skulle bli sista ronden. Försök lösa denna kombinationsövning innan du tjuvtittar under diagrammet. Det handlar om att finna vits enda vinstdrag.

Jevgenij Svesjnikov, Ryssland – Reinhard Blodig, Die Franken 
Vit drar

Efter 34.f6 g4 35.f7 Lh6 36.Sh4 g3 37.Sf5 g2 38.Sxh6 g1D 39.f8D Dh2+ har svart remischackar.
34.Sh2!! Lxh2
Med springaren på g4 är det enkel vinst för vit. Att syna offret är väl bästa chansen.
35.f6 Kd7 36.a6 g4 37.a7 g3 38.a8D g2 39.Db7+ Ke6 40.De7+ Kf5 41.Dh7+ uppg.

Individuella veteran-EM skulle ha arrangerats i polska Jastrzebia Gora i nästa månad, men det mästerskapet har skjutits upp på obestämd framtid. Mycket sånt nu. Som väntat har Grenke Chess Open i Karlsruhe, som var planerad att spelas 9-13 april, ställts in. Det finns däremot fortfarande förhoppningar att Grenke Chess Classic 11-20 april med Magnus Carlsen i spetsen ska kunna genomföras.

* * * * *

Presskonferens inför kandidatturneringen

Presskonferens i Jekaterinburg. Foto: ruchess.ru

Samtliga åtta VM-kandidater har anlänt till Jekaterinburg. Fabiano Caruana fann en flight via mellanlandning i Prag av alla ställen. Wang Hao kom fram idag från Japan och han meddelade på Twitter att han hoppades att det var sista gången han besökte Ryssland. Han blir nog inte någon publikfavorit i Jekaterinburg. Å andra sidan tillåts inga åskådare att komma in i spellokalen. Spelarna och deras följe kommer att vara ganska isolerade på femstjärniga Hyatt Hotel där de bor och spelar.

I Tjeckien gäller alltså förbud mot sammankomster med fler än 30 personer. Man har en annan nivå i Ryssland. Moskvas borgmästare har bestämt att det får vara max 5 000 åskådare på fotbolls- och hockeymatcher, detta i tider när många sportevenemang på annat håll genomförs helt utan publik. 

Igår hölls en presskonferens i Jekaterinburg och på podiet satt bland andra Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitj, VM-kandidaten Kirill Aleksejenko och Anatolij Karpov. Det blev inga uppseendeväckande uttalanden, bara uttryck för tillförsikt att allt kommer att bli bra. Ingen spelare deltar väl med glädje i en presskonferens av detta slag ett par dagar före turneringens start (på tisdag), men Aleksejenko kände sig nog förpliktigad att vara med med tanke på att han fick arrangörernas wildcard.

* * * * *


Foto: LG 
Coronatider. Det är hårda tider för alla, och det märks påtagligt på kaféerna. Igår satt jag och skrev på ett kafé nere i stan och då var jag den ende kunden. Idag besökte jag ett närbeläget större kafé för min dagliga afternoon cappuccino och då var jag åter ensam vid borden – se bilden ovan. Den mysiga kaféatmosfären är som bortblåst i en coronastorm.

Jag lekte med tanken att åka över till Köpenhamn i nästa vecka men den möjligheten finns inte längre. Danmark har stängt gränsen för turister/kafébesökare de närmaste fyra veckorna. I bästa fall öppnas gränsen igen den 14 april och i så fall sitter jag med jubelkänsla på Öresundståget västerut. Måtte det ljusna om en månad.
Tjeckiska bakelser. Thomas Franzén: Vi hade fått veta att gamle ”husläkaren Rasputin” åt allehanda söta bakverk som skydd mot arsenikförgiftning och annat. Vi försökte oss på detsamma ...