fredag 27 mars 2020

Tejmur Radjabov kräver en plats

Tejmur Radjabov, VM-kandidaten som förutsåg problemen. Foto: Kirill Merkurjev / Fide

Några av de åtta som ursprungligen var tänkta att vara med i kandidatturneringen hade önskemål om att turneringen skulle skjutas upp, men bara Tejmur Radjabov löpte linan ut och valde att inte ställa upp i Jekaterinburg. Hans farhågor om att coronaviruset skulle förhindra ett ansvarsfullt genomförande av turneringen besannades.

I en intervju på chess.com förklarade Radjabov att han nu kräver att få sin rättmätiga plats i kandidatturneringen. Han tänker konsultera en advokat för att driva den frågan mot Fide. Han vill inte försöka mota bort inhopparen Maxime Vachier-Lagrave från turneringen utan föreslår att den genomförs med nio spelare. En ursäkt från Fides sida vore också på sin plats, menar Radjabov. 

Vladimir Kramnik och andra har föreslagit att Radjabov får en friplats i nästa kandidatturnering och eventuellt ekonomisk ersättning. Kramnik berättade att han tre gånger talade med Fide-ledare och försökte få dem att skjuta upp kandidatturneringen. Det gjorde han två veckor innan, en vecka innan och dagen innan turneringen startade den 17 mars.

Magnus Carlsen tyckte att Radjabov visat måttligt intresse att vara med i kandidatturneringen. Det har Radjabov bemött med uppgiften att han hade ett månadslångt träningsläger med Sergej Karjakin och Vladimir Chuchelov, och att han även fick hjälp av Leimier Dominguez i förberedelserna. Frågan om Radjabovs kandidatplats kräver en lösning.

Det finns läsvärda artiklar om kandidatturneringens avbrott hos Chess.com och Chess24.

Arrangörerna av Norway Chess i Stavanger meddelar att deras superturnering skjuts upp från juni till 3–17 oktober. Tanken att Grenke Chess Classic med Magnus Carlsen och Fabiano Caruana i startlistan börjar om två veckor i Karlsruhe förefaller osannolikt. I en av direktsändningarna under kandidatturneringen berättade Jan Gustafsson att hans ursprungliga plan var att vara på plats i Karlsruhe och Baden-Baden och kommentera, men att han nu inte har en tanke på att åka dit. Arrangörernas har inte uppdaterat sin webbplats på ett bra tag. Det skulle vara mycket överraskande om det inte snart dyker upp ett besked att turneringen är uppskjuten.

* * * * *

Brev från Bent Larsen


Bent Larsen skrev omkring hundra artiklar till Schacknytt under de tjugo år som jag var tidskriftens redaktör. Jag har kvar alla manus med ett undantag: en teoriartikel i nummer 8/1977 med rubriken ”Farväl till Skandinaviskt?” Jag har ett svagt minne av att Bent bad att få tillbaka det manuset därför att teoriöversikten skulle användas i något annat sammanhang.

På den tiden använde man skrivmaskin och Bent plockade nog sällan fram karbonpapper. En gång fick jag dock en karbonkopia och det var när han hade skrivit ett argt brev till dåvarande Fide-presidenten Max Euwe. Det opuset publicerades i Schacknytt. Det handlade om fördelningen av spelarna i två interzonturneringar, om jag minns rätt. Bent menade att den turnering som han placerats i var mycket starkare än den andra.

Häromdan fick jag lust att kolla lite bland följebreven. Då upptäckte jag det på bilden ovan. Bent hade alltså en förhoppning om att få tid att skriva en artikel om influensaepidemin i Linares 1983. Det blev inte något med det, och säkert var det ett mycket milt influensaangrepp jämfört med det som nu gastkramar Spanien.