tisdag 17 mars 2020

Kandidatturneringen – rond 1

Anatolij Karpov ville skaka hand med Jan Nepomnjasjtjij.
Foto: Maria Emelianova / Fide

Jan Nepomnjasjtjij satte tonen igår när han med munskydd inspekterade spellokalen. Han fortsatte sina skyddsåtgärder idag när första ronden startade. I hans parti mot Anish Giri var det Anatolij Karpov som gjorde det symboliska förstadraget. Sedan skakade han hand med Giri varefter Nepo stod på tur. Men Nepo skakade lätt på huvudet, där blev det inget handslag. Det blev det däremot mellan Giri och Nepo efter partiet. Då kan man fråga sig varför Karpov fick nobben.

Detta parti var rondens mest underhållande drama. Giri spelade sina första nitton drag i blixttempo. Han lät täckelset falla för en teoretisk nyhet i tolfte draget (12.Tc1) och sedan kunde han följa sin prepp i ytterligare sju drag. Med tanke på ställningens skarpa karaktär fick man intrycket att Nepo snubblat in i något där Giris datorer gått varma.

Anish Giri – Jan Nepomnjasjtjij 
Svart drar

Här spelade Nepo 19...b4!? och det fick Giri att ta sig en rejäl lutare. Han hade lagt krutet på 19...bxc4 i preppen, förklarade han efteråt. Efter moget övervägande blev det 20.g5 och i chess24:s direktsändning kommenterade Magnus Carlsen: ”Detta är alltså vad han har att komma med efter månader av förberedelser.”

Det förblev en obalanserad ställning där Nepo orienterade sig bäst. Det kom till ett läge där en pressad Giri beslöt sig för att offra damen.

Vit drar

Efter 31.Lxe6 Txb3 32.Tg4+ Kf8 33.Lxb3 levde Giri på hoppet att kunna bygga en fästning. Ännu en kritisk ställning:

Svart drar

Nepo drog 52...Dh5!! och inte 52...Dxh4 53.Kf1!! och Nalimovs slutspelsbas visar remivägen. Poängen är att om vits kung kommer till e2 så är fästningen hållbar. Annars inte.

Sedan kunde svarts kung forcerat lägga beslag på h-bonden varefter kungen på något vis skulle ta sig till e1. Men hur skulle det gå till när tornet bevakade tredje raden? Nepo löste det problemet:

Svart drar

73...Dd3! 74.uppg.

De båda intervjuades efter partiet och Giri berömde Nepos spel. Det var en uppvisning i sportslighet. Länk till Agadmators partikommentarer finns längre ner.


Första ronden i gång i Hyatt Regency Hotel i Jekaterinburg. Foto: Lennart Ootes / Fide

En större överraskning var att den näst lägst rankade spelaren, Wang Hao, vann med svart mot den näst högst rankade, Ding Liren, vars framstöt f2-f4 var dåligt tajmad. Ding Liren missade en räddningschans i den här ställningen:

Ding Liren – Wang Hao 
Vit drar

På presskonferensen efter partiet visade Wang Hao varianten 37.d4! cxd4 38.Tad3 Lxh4 39.Txd4 Txd4 40.Txd4 Tg3+ 41.Ke2 Le7 42.Tc4 Lc5

analys

43.Txc5 bxc5 44.b6 Tg1 45.Sd1 Tg3 46.Se3 med remi. Det blev i stället:
37.Ta2 Td4 38.Sc2 Td5 39.Se3 Td7


40.Tdd2?
Ding Liren hade bara 30 sekunder kvar för det draget. I chess24:s kommentatorstudio förevisades räddningen 40.d4! Txd4 41.Txd4 cxd4 42.Sc2 Kd5

analys

43.Sxd4 Kxd4 44.Td2+ Kc4 45.Txd8 med remi. I partifortsättningen fanns det inte fler livbojar.
40...Lxh4 41.Tg2 Tg4 42.Th2
Eller 42.Sxg4 hxg4+ 43.Ke3 Td4 44.Th2 g5 och svart vinner.
42...g6 43.Sxg4 fxg4+ 44.Ke3 Le7 45.Tac2


45...h4 46.uppg.

Wang Haos uppriktighet i presskonferensen efteråt var slående. På tal om de åtgärder som vidtagits inför coronahotet så stod han på sig: han anser fortfarande att turneringen borde ha skjutits upp, att smittrisken är något som distraherar när det ska spelas schack. Presskonferensens moderator frågade honom om han ändå inte tyckte att arrangörerna gjort en hel del för att skydda spelarna. De undersöks två gånger om dagen, tempen och deras halsar kollas morron och kväll. Det togs coronaprov första dagen och det ska tas ett till om nio dagar. Wang Hao stod fast vid sin kritik vilket fick moderatorn att komma med de lovord av arrangemanget som hon säkert hade hoppats att Wang Hao skulle bjuda på. Han avbröt henne vid ett tillfälle och förklarade att det här är ett mycket farligt virus och att han inte kände sig helt säker.


Peng Zhaoqing och Hou Yifan var kommentatorer i den kinesiska direktsändningen
på Chess24. Foto: Lennart Ootes / Fide

Moderatorn försökte liva upp stämningen en aning genom att påpeka att nu ledde han turneringen, vilket fick Wang Hao att påpeka att det var ett ganska ointressant faktum efter en rond. När moderatorn berättade att över en miljon kineser hade följt direktsändningen så var det inte något som imponerade på Wang Hao. Han förklarade att i Kina var schack en liten sport och en miljon var inte mycket att komma med där. Hennes funderingar kring att han skulle kunna få stjärnstatus i Kina avfärdade han. Den grabben har båda fötterna på jorden och jag uppskattar hans ärlighet.

Alexander Grisjtjuk anlände fem minuter efter rondstart och kom sedan som så ofta i tidsnöd. Där försvann hans fördel mot Kirill Aleksejenko. Det slutade remi liksom partiet mellan Maxime Vachier-Lagrave och Fabiano Caruana. MVL fick frågan om han tänkte lämna hotellet under turneringen och förklarade att han redan varit iväg till en frisör. Och Caruana tänker fortsätta ta sina promenader.

Rond 1
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi 
Ding Liren – Wang Hao 0–1   Presskonferens
Anish Giri – Jan Nepomnjasjtjij 0–1   Intervju
Alexander Grisjtjuk – Kirill Aleksejenko remi   Presskonferens

Agadmator kommenterar kandidatpartier

Rond 2 (onsdag kl. 12)
Fabiano Caruana – Kirill Aleksejenko 
Jan Nepomnjasjtjij – Alexander Grisjtjuk 
Wang Hao – Anish Giri 
Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren


Magnus Carlsen är med som kommentator hos chess.24.