fredag 6 mars 2020

Lag-VM 65+ i Prag – rond 1

Sveriges förstalag mot Team Skåne. Bord 1 närmast kameran. Foto: Lotta Wennström

Det blev en omtumlande start i veteranernas lag-VM i Prag på grund av coronaviruset, återbud, ett och annat inställt flyg, ombokningar av hotell och ommöbleringar i laguppställningarna. Fem svenska lag förvandlades till fyra femmannalag. Göteborgaren Sören Svensson hamnade i Team Skåne och får nu betraktas som hedersskåning, en upphöjelse som nog kräver att han börjar träna på skorrande tungrots-r.

På annat håll blev det ännu större förändringar. Ta till exempel Englands förstalag i gruppen 65+. Fyra av de fem föranmälda lagmedlemmarna med John Nunn i spetsen stannade hemma. Sveriges förstalag är däremot intakt.

Det blev minsann en svenskmöte redan i första ronden och det resulterade inte i en överkörning:

Team Skåne – Sverige I  1–3
Krister Lagerborg – Dan Uddenfeldt 1–0 
Sören Svensson – Nisse Renman 0–1 
Torgny Olsson – Magnus Wahlbom 0–1 
Erik Andersson – Bengt Hammar 0–1

Dan spelade alltför hårt på vinst och det var Krister som tog över föreställningen. Det sista avgörande feldraget i tornslutspelet kom i den här ställningen:

Krister Lagerborg – Dan Uddenfeldt 
Svar drar

58...Kf8?
Remivägen var inte lättfunnen: 58...Ke6 59.Te7+ (59.Txh4 Txe5) 59...Kd5 60.f7 Tf3 61.e6 h3 62.Te8

analys

62...Tf2+ 63.Kb3 h2 64.Th8 Kxe6 och remi. I partifortsättningen var det enkelriktat mot svarts undergång.
59.Txh4 Txe5 60.Txd4 Te6 61.Tf4 Tc6+ 62.Kb3 Kf7 63.Kb4 Tc8 64.d4 Tc1 65.d5 Tb1+ 66.Kc5 Tc1+ 67.Kd6 Td1 68.Tf5 Ta1 69.Kc7 Tc1+ 70.Kd7 Tc5 71.Kd6 Tc1 72.Tf2 Ta1 73.Kc7 Tc1+ 74.Kd7 Td1 75.d6


75...uppg.

Senast Nisse mötte en skåning i ett veteranmästerskap – om jag minns rätt – så blev det till hans stora besvikelse remi. Det var för cirka 170 dagar sedan. Idag fick han slita lite för vinsten mot en skåningwannabe.

Andralaget mötte ett tjeckiskt andralag som ställde upp med tre spelare, men det var tre internationella mästare. Men den trion fick inte ut mer än tre remier.

Sverige II – Tjeckien II  2,5–1,5
Felix Nordström – Josef Pribyl remi 
Ingvar Carlsson – Josef Jurek remi 
Peter Carlsten – Josef Michenka remi 
Bengt Wihlborn – w.o. 1–0


Team Arboga laddar – från vänster: Alf Isaxon, Thomas Franzén, Ulf Andersson,
Björn Johansson och Bertil Johansson. Foto: Christer Olesen 

Ulf Andersson är kapten för Arbogalaget och kommer förhoppningsvis att spela några partier. Han kunde glädjas åt en matchseger mot ett tyskt klubblag i premiärronden:

Freibauer Wedemark – Team Arboga  1,5–2,5
Gerd Niebuhr – Thomas Franzén remi 
Peter Jürgens – Alf Isaxon remi 
Werner Hellwege – Björn Johansson 0–1
Jürgen Fritsch – Bertil Johansson remi

Resultat
Partier


Kapten Andersson med överblick.
Foto: Lotta Wennström 

* * * * *

WGP-turneringen i Lausanne – rond 5

Pia Cramling ger instruktioner om det symboliska förstadraget inför partiet
mot Marie Sebag. Foto: David Llada 

Pia Cramling spelade en solid remi mot fransyskan Marie Sebag och det resultatet var över lag gångbart i rond 5 – med ett undantag: Anna Muzytjuk gick vilse i komplikationerna mot Nana Dzagnidze och förlorade. Det var ingen bra dag för systrarna Muzytjuk. Maria missade vinsten mot Ju Wenjun, som annars inte haft mycket att glädjas åt i Lausanne.

Maria Muzytjuk – Ju Wenjun 
Vit drar

63.Lxe4?
En olycksalig dragomkastning. Efter 63.g5! hxg5 64.Lxe4! avgör vits fribönder.
63...Kxe4 64.g5 Ke5
Nu hinner kungen ta hand om kantbönderna medan springaren tar hand om resten.
65.gxh6 Kf6


66.Kh3 Kf7 67.Kg4 Kg8 68.Kf5 Sd4+ 69.Kxf4 Sxc6 70.Kg5 Sd4 71.Kg6 Sf3 72.h7+ Kh8 73.Kh6 Sd4 74.f4 Sf5+ 75.Kg6 Se7+ 76.Kf7 Sd5 77.f5 Kxh7 78.Ke6 Sf4+ 79.Ke7 Sxh5 80.f6 Sxf6 81.Kxf6 remi

Rond 5
Zjansaja Abdumalik – Alina Kasjlinskaja remi 
Antoaneta Stefanova – Alexandra Kosteniuk remi 
Harika Dronavalli – Alexandra Goryatjkina remi 
Anna Muzytjuk – Nana Dzagnidze 0–1 
Maria Muzytjuk – Ju Wenjun remi 
Pia Cramling – Marie Sebag remi

Partierna

Ställningen efter fem ronder:
Harika Dronavalli och Alexandra Goryatjkina 3,5; Nana Dzagnidze och Alina Kasjlinskaja 3; Pia Cramling, Maria Muzytjuk, Anna Muzytjuk och Zjansaja Abdumalik 2,5; Marie Sebag, Ju Wenjun och Antoaneta Stefanova 2; Alexandra Kosteniuk 1 poäng.

Rond 6 (lördag kl. 15)
Alina Kasjlinskaja – Marie Sebag 
Ju Wenjun – Pia Cramling 
Nana Dzagnidze – Maria Muzytjuk 
Alexandra Goryatjkina – Anna Muzytjuk 
Alexandra Kosteniuk – Harika Dronavalli 
Zjansaja Abdumalik – Antoaneta Stefanova

* * * * *

MVL i kandidatturneringen

Tejmur Radjabov och ersättaren Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Fide.com

Så blev det i alla fall en plats till världsåttan Maxime Vachier-Lagrave i kandidatturneringen. I morse meddelade Fide att Tejmur Radjabov lämnat återbud och ersatts av MVL. Bakgrunden var att Radjabov bad Fide att skjuta upp turneringen på grund av coronavirusets spridning. Fide svarade honom att planerad start den 17 mars står fast, och då tackade Radjabov för sig. Hans bevekelsegrund för det beslutet publicerades på det azerbajdzjanska schackförbundets webbplats och har översatts till engelska av Chess24.

Radjabov nämner bland annat att Wang Hao kommer till Jekaterinburg från Japan, som drabbats hårt av coronaviruset. Noterbart är att det finns ytterligare en VM-kandidat som har deklarerat att turneringen borde skjutas upp och det är just Wang Hao, som framförde det i ett Twitter:
I think that FIDE should postpone att the official tournaments from now. I am not sure if they have any plans against all the unpredictable possibilities caused by the plague, if the tournaments are still going on.
Till skillnad från Radjabov har Wang Hao – så här långt – inte valt att avstå från deltagande. 

Kandidatturneringen lär gå av stapeln som planerat, men det finns flera andra internationella turneringar som har ställts in: Dubai Open, Reykjavik Open, HD Bank International i Vietnam och Sharjah Masters & Challengers.

* * * * *

Grannen Stellan med trasigt handtag. Foto: LG

Dagens goda gärning. Under ett arbetspass på S:t Jacobs stenugnsbageri i Malmö fick jag ett nödsamtal från grannen Stellan. Handtaget i hans ytterdörr hade gått sönder, han kunde inte komma ut. Han behövde någon som höll emot andra delen av det separerade handtaget från utsidan.

Som den gode granne jag är frågade jag om han hade bunkrat tillräckligt med mat och dryck för att klara ytterligare en halvtimmes isolering från yttervärlden. Han svarade ja och lät rätt lugn. Sedan tog jag den sista slurken cappuccino, packade ner kollegieblock och penna och drog i väg hemåt för att genomföra min utlovade räddningsaktion. Det blev ett lyckligt slut.

Vi språkade lite om inställda turneringar. Om planen går i lås kommer Stellan att vara ledare för en juniorgrupp som ska vara med i Grenke Open den 9–13 april i Karlsruhe. Nu har arrangören meddelat att det finns ett frågetecken för om festivalen blir av. Anledningen är den gängse i dessa coronatider.