måndag 9 mars 2020

Lag-VM 65+ i Prag – rond 4

Brödrakvartetten Jhunjhnuwala bildar laget USA 4 Brothers. Foto: Fide.com

Det finns nio spelare i lag-VM som har elo 2500+. En av dem är Ulf Andersson, som ännu inte spelat något parti. Fyra av dem är med i USA:s förstalag som leder i gruppen 50+ och som lär försvara VM-titeln från i fjol. I den gruppen finns också ett amerikanskt lag med en säregen laguppställning: USA 4 Brothers ställer upp med fyra bröder – Krishan, Ramesh, Naresh och Suresh – som alla bär efternamnet Jhunjhnuwala. Fram till och med 1988 deltog de i flera schack-OS för Hongkong. Nu representerar de USA för tredje gången i veteranernas lag-VM.

Vårt förstalag tog ett välbehövligt kliv upp i tabellen genom storseger mot ett tjeckiskt lag alltmedan Team Skåne föll bort från sensorbrädena efter förlust mot tyska järnvägare med förre korrvärldsmästaren Friedrich Baumbach i laguppställningen.

Vårt andralag förlorade knappt mot Skottland och där satt David Levy på tredjebordet. En gång i tiden cirkulerade mycket kring honom i schackvärlden. Han skrev schackböcker, organiserade världsmästerskap för schackdatorprogram och var aktiv i Fide. Han och hans svåger Raymond Keene har genom tiderna också varit inblandade i en hel del suspekta bolagsaffärer. Nu blev det remi mot Bengt Wihborn. Team Arboga spelade oavgjort mot finska Turku (Åbo).

Efter tre ettor hade Krister Lagerborg god chans att spä på med ännu en vinst.

Manfred Böhnisch, BSW – Krister Lagerborg, Team Skåne 
Svart drar

Här gjorde Krister ett drag som är så frestande att det är snudd på oemotståndligt – åtminstone för en spelare av kött och blod. En dator med fungerande kylning och hyfsad processor har en annan syn på detta. Det handlar om en hägrande damfångst.
23...e4!?
När jag träffade Krister senast så hjälpte han mig att installera Stockfish på min laptop och med hjälp av detta program kan jag nu säga att den bondeframstöten gör sig mycket bättre efter ett litet preludium: 23...Ta8 24.Db2 e4!!, men då bör man efter 25.d4 Txa1 26.Txa1

analys

ha sett vinstdraget 26...f5! med idén f5-f4, till exempel 27.Tb1 Df7 28.g3 g5 osv. I partifortsättningen rök vits dam, men kompensationen var inte oäven.
24.dxe4 Ta8 25.exd5 Txa3 26.Txa3 Sxb4 27.Tb1 Lf8 28.Ta5 Dd7 29.Txb5 Sxd5 30.Se4


Vit har överlevt och han lyckades så småningom bygga en ointaglig fästning – hela partiet.


Team Skåne – Deutsche Bahn BSW 0,5–3,5 
Krister Lagerborg – Manfred Böhnisch remi 
Sören Svensson – Robert Beltz 0–1 
Torgny Olsson – Friedrich Baumbach 0–1 
Erik Andersson – Hans-Wolfgang Walther 0–1

Sverige II – Skottland 1,5–2,5 
Felix Nordström – Alastair White remi 
Ingvar Carlsson – Alan Scrimgour remi 
Bengt Wihlborn – David Levy remi 
Peter Dalling – Douglas McKerracher 0–1

Sverige I – Tanvald, Tjeckien 3,5–0,5 
Nisse Renman – Zdenik Ruzicka remi 
Magnus Wahlbom – Vladimir Jedlicka 1–0 
Bengt Hammar – Miroslav Jacek 1–0 
Nils-Åke Malmdin – Zdenek Hnat 1–0

Team Arboga – Turku 2–2 
Thomas Franzén – Jouko Lahti 1–0 
Alf Isaxon – Martti Ranki 1–0 
Björn Johansson – Jyrki Alkkiomäki 0–1 
Bertil Johansson – Pekka Kauko 0–1

Ryssland och Tyskland I är ensamma om att ha vunnit alla sina matcher och de möts imorgon i rond 5. Sveriges förstalag har avancerat till femtonde plats. Det är en bit kvar till tätkänning och nu står Skottland på programmet. Det får betraktas som en överkomlig utmaning.

Resultat
Partier


Från gårdagens match: Arboga mot Skåne.


* * * * *

WGP-turneringen i Lausanne – rond 7


Pia Cramling har en sekundant på plats i Lausanne: Juan Bellon. Foto: David Llada

Pia Cramling hade det gemensamt med Ju Wenjun att de satt med merbonde i slutspel som inte gick att vinna. I direktsändningen kunde vi se att när Pia var klar med sitt parti mot Nana Dzagnidze så bad domaren henne att lämna över pennan. Reglerna föreskriver att spelarna inte får använda egna pennor, digitala eller eh icke-digitala. Arrangörerna, som inte skänker bort några pennor, placerar ut sådana till var och en och det är bara dessa som får användas. Vidare är mobiler och armbandsur absolut förbjudna. Hårspännen och glasögon verkar fortfarande vara tillåtna.

Den enda som lyckades vinna denna dag var Anna Muzytjuk vars merbonde mot Alexandra Kosteniuk visade sig vara ett segervapen.

Rond 7 
Antoaneta Stefanova – Alina Kasjlinskaja remi 
Harika Dronavalli – Zjansaja Abdumalik remi 
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 1–0 
Maria Muzytjuk – Alexandra Goryatjkina remi 
Pia Cramling – Nana Dzagnidze remi 
Marie Sebag – Ju Wenjun remi

Partierna

Ställningen efter sju ronder:
Alexandra Goryatjkina och Alina Kasjlinskaja 4,5; Harika Dronavalli, Nana Dzagnidze, Zjansaja Abdumalik och Anna Muzytjuk 4; Maria Muzytjuk och Pia Cramling 3,5; Ju Wenjun 3; Marie Sebag och Antoaneta Stefanova 2,5; Alexandra Kosteniuk 2 poäng.

Rond 8 (tisdag kl. 15)
Alina Kasjlinskaja – Ju Wenjun 
Nana Dzagnidze – Marie Sebag 
Alexandra Goryatjkina – Pia Cramling 
Alexandra Kosteniuk – Maria Muzytjuk 
Zjansaja Abdumalik – Anna Muzytjuk 
Antoaneta Stefanova – Harika Dronavalli