söndag 8 mars 2020

Två svenska Norgemästare

SK 1911 segrade i norska elitserien. Längst till vänster: Milton Pantzar,
och näst längst till höger: Isak Storme. Foto: Eirik T Gullaksen 

I sista ronden i norska elitserien stod guldstriden mellan SK 1911 och Nordstrand, och det var så pass raffinerat att de drabbade samman i ett slags finalmatch. I händelse av oavgjort skulle SK 1911 triumfera med samma matchpoäng men med bättre partipoäng. Vålerenga skulle då kunna komma upp i samma matchpoäng som dessa båda lag och dessutom med bäst partipoäng. Så blev det också, men det hjälpte inte: efter matchpoäng är det inte partipoängen utan inbördes möte som kommer i andra hand i norska elitserien. Tidigare under säsongen förlorade Vålerenga matcherna mot slutrondens båda guldaspiranter. 

Det blev en mycket oviss finalmatch. Erik Blomqvists sista chans att bäras ut från spellokalen efter partiet i gullstol av lagkamraterna i Nordstrand uppstod i praktiken i den här ställningen: 

Frode Urkedal, SK 1911 – Erik Blomqvist, Nordstrand 
Svart drar

41...Le4 
Här var det viktigt att lägga in 41...De3+ 42.Kh2 och först sedan 42...Le4!, till exempel 43.Sxe6 Dxh6! 

analys

44.Sd4 Df4+ 45.Kg1 De3+ 46.Kh2 Kh7 47.De7 Dxd4 och det finns en ände på damschackarna: 48.Dxf7+ Kh6 49.Df4+ Kg6 50.Dd6+ Df6 51.Dg3+ Kf5 52.Dg4+ Ke5 53.Dh5+ Kd6 och det finns inga vettiga schackar. Svart vinner. I partifortsättningen fick svart inte fler chanser att undgå remi. 
42.Dc3 Dxh6 43.Dg3+ Kh7 44.Kh2 Dd2 45.Sc6


45...Lxg2 
Med det ger Erik definitivt upp vinstförsöken. 
46.Dxg2 Df4+ 47.Dg3 Dd2+ 48.Dg2 Df4+ 49.Dg3 Dd2+ remi 

Nu lyckades SK 1911 få till ett önskvärt matchresultat: 

SK 1911 – Nordstrand 3–3 
Frode Urkedal – Erik Blomqvist remi 
Milton Pantzar – Johan Salomon remi 
Eiving Risting – Rune Djurhuus 1–0
Isak Storme – Johannes Haug remi 
Noam Vitenberg – Andreas Tryggestad remi 
Aleksander Lindbøl – Daniel Nordquelle 0–1 

Så blev Milton Pantzar och Isak Storme Norgemästare i lagschack. För Isak blev det dubbel glädje: med remin säkrade han sin första IM-inteckning. För hans del blev det fem vinster och fyra remier, och en prestationsrankning på 2479. Strålande. 

Fordom var det Oslo Schakselskap som dominerade i norskt schack, men den tiden är förbi. OSS kom näst sist och får lämna elitserien. Det hör till saken att klubben har lag i veteranernas lag-VM i Prag i båda grupperna, 50+ och 65+. Ett par av spelarna där – Leif Øgaard och Sverre Heim – hade om inte annat varit elomässiga förstärkningar vid serieavslutningen i Oslo. 


* * * * *

Lag-VM 65+ i Prag – rond 3

Svensk kvartett i Prag: Nisse Renman, Ulf Andersson, Thomas Franzén
och Sören Svensson. Foto: Christer Olesen 

Det smärtar lite att se min ungdoms hjältar drabbas av missöden av det slag som Jurij Balasjov råkade ut för i gårdagens rond: 

Jurij Balasjov, Ryssland – Adolf Herzog, Österrike 
Vit drar

Vit har förstås problem i den här ställningen och det blev inte bättre av Balasjovs drag: 35.Ted1? Txc2 36.uppg. Han fick viss upprättelse i dagens rond: 

Tomas Horvath, Ungern – Jurij Balasjov, Ryssland 
Vit drar

Vit kunde ha förberett evig schack genom att sätta damen på c8, d7 eller e6. I stället beslöt han sig för att aktivera tornet på g-linjen. 
44.Le7?? 
Kanske tyckte sig Horvath se en eller annan mattvändning, typ 44...Lxe7?? 45.Dg6+ med matt. Det blev ett brutalt uppvaknande. 
44...Th1+!! 45.Kxh1 Df1+ 46.Kh2 f3+ 47.Tg3


47...Dg2 matt 

Engelsmannen Mark Page skulle gå ut och hämta kaffe och försöka få tyst på en person som stod strax utanför spellokalen och talade högt – utan att någon av domarna ingrep. Jag har själv varit med om att hyssja på stormästare i veteranmästerskap. Det förefaller mig mycket arrogant att tala i normal samtalston i en spellokal när folk försöker koncentrera sig runt omkring. Dessutom bryter det säkert mot någon Fide-regel. Hur som helst, när Page upptäckte att det var legendaren Vlastimil Hort som störde honom så nöjde han sig med att hämta kaffet. Och apropå Hort:

Vlastimil Hort, Tjeckien – Ole Christian Moen, Oslo SS 
Svart drar

Ole Christian Moen är en av de drivande krafterna i Oslo Schakselskap – styrelseledamot? - och det har säkert varit en tung dag för honom nu när klubben degraderades från norska elitserien. Och händelserna i hans parti i Prag gjorde inte dagen bättre. Efter 33...Lxe4 34.Sxe4 Tfb8 kan svart kämpa på. Det var däremot lönlöst efter 33...Td8?? 34.Sf6+ uppg. 

Tjeckiens andralag ställde ju upp med tre spelare mot vårt andralag och förlorade. Till dagens match mönstrade tjeckerna fyra spelare mot vårt förstalag och vann. Vårt andralag förlorade också mot ett tjeckiskt lag. Skåne slog Arboga och där kan noteras att Krister Lagerborg är ensam i svensklägret om att ha vunnit sina tre partier.

Sverige II – Polabiny Pardubice 1,5–2,5 
Felix Nordström – Jaroslav Mojzis remi 
Ingvar Carlsson – Frantisek Navratil remi 
Bengt Wihlborn – Lubos Trojan 0–1 
Peter Dalling – Pavel Just remi 

Sverige I – Tjeckien II 1,5–2,5 
Dan Uddenfeldt – Josef Pribyl remi 
Nisse Renman – Josef Jurek 1–0 
Bengt Hammar – Jozef Michenka 0–1 
Nils-Åke Malmdin – Jaroslav Cesal 0–1 

Team Skåne – Team Arboga 2,5–1,5 
Krister Lagerborg – Thomas Franzén 1–0 
Christer Olesen – Alf Isaxon 0–1 
Sören Svensson – Björn Johansson 1–0 
Erik Andersson – Bertil Johansson remi 

Israel leder en halv partipoäng före Tyskland och Ryssland, tre medaljaspiranter som redan placerat sig i topp.