torsdag 12 mars 2020

Lag-VM 65+ i Prag – rond 7

Fyra rum med var sin ingång – men det räddade inte mästerskapet. Foto: Vladimir Jagr

Det är slutspelat i Prag. Nödlösningen med provisoriska väggar i spellokalerna sprack definitivt när den tjeckiska regeringen skärpte kraven. Tidigare gällde ett förbud mot sammankomster med mer än hundra personer. Idag sänktes den gränsen till max trettio personer. Ett halvdussin lag hade redan beslutat sig för att bryta och åka hem, när arrangörerna tvingades ge upp och förklara att dagens rond var den sista i detta olycksdrabbade lag-VM. Till kvällens prisutdelning var endast pristagarna välkomna. Festen som kom av sig.

Tysklands förstalag hade chans till medalj men då krävdes seger mot vårt förstalag. Som den matchen utvecklades ska tyskarna vara tacksamma för att det blev oavgjort. Magnus Wahlbom tog hand om förre VM-kandidaten Vlastimil Hort:

Vlastimil Hort – Magnus Wahlbom 
Svart drar

Magnus hade spelat upp en vinstställning men här gällde det att hålla tungan rätt i mun. Springaren ska angripas från h5: 33...Kh5 34.Dh7+ Kxg4 35.Dd7+ Kg5 36.Dd8+ Df6 och svart vinner. I stället kom ett drag som nästan fick mig att sätta kvällsmålet i vrångstrupen.
33...Kg5?? 34.Tg2??
Puh. Matron återställd. Vi som följer turneringar från köksbordet har ju tillgång till Stockfishs rödmarkeringar hos Chess Bomb. 34.De7+ kunde ha förstört måltiden, till exempel 34...Kxg4 35.De6+ Kg3 36.Tg2 matt, eller 34...Kh5 35.Sf6+ Kg5 36.Sg8+ Kh5 37.Dh7+ Kg4 38.Sh6+ Kg3 39.Tg2 matt.
34...Dc1+ 35.Kh2 Df4+ 36.Kh1 Dc1+ 37.Kh2 Df4+ 38.Kh1


Här satt jag och befarade att Magnus bestämt sig för dragupprepning och remi. I själva verket var det ett sätt att spara tid i viss tidsnöd. Nu fanns det tid för Magnus att försäkra sig om att det planerade vinstdraget höll.
38...Tg3!
Efter det har svart ett gäng schackar men det finns en ände på det.
39.De7+ Kxg4 40.De6+ Kh5 41.Lxg6+


Den bonden kan svart bjuda på.
41...Kg5 42.Txg3+ hxg3 43.Dxh3 Df3+ 44.Kg1 Df2+


45.uppg.
Efter 45.Kh1 g2+ 46.Dxg2+ Dxg2+ 47.Kxg2 Kxg6 kan svart förbereda promoveringsfest på a1.

När Hort gav upp hade Nils-Åke Malmdin spelat remi i sitt parti, och i det läget hade Nisse Renman klar fördel och Dan Uddenfeldt goda remichanser. Svensk seger med 3–1 var inom rimlighetens gräns. Men Nisse fick nöja sig med remi och Dan förlorade. Oavgjort mot Tyskland var ändå ett bra slut på äventyret. Sverige avancerade till sjätte plats. Guld till Ryssland, silver till Frankrike och brons till SF Leipzig, ett tyskt klubblag.


Två gamla vänner i samspråk, Vlastimil Hort och Ulf Andersson. Foto: Thomas Franzén


Det såg ut som om Brigitte Burchard i Tysklands damlag höll på att manövrera ut Krister Lagerborg, som annars gått fram som en ångvält tidigare i mästerskapet, men utan att vara tidsnöd satte hon bort en kvalitet. Partiet vände och plötsligt var det Krister som hade initiativet. Dessvärre blev det ännu en vändning och Krister förlorade. En prestationsrankning på 2290 var i alla fall en topprestation i svensktruppen. Jag kan tänka mig att en och annan i det gänget ser fram emot hemkomsten.

Sverige I – Tyskland I 2–2 
Dan Uddenfeldt – Rainer Knaak 0–1 
Nisse Renman – Evgueni Chevelevitch remi 
Magnus Wahlbom – Vlastimil Hort 1–0 
Nils-Åke Malmdin – Stephan Buchal remi 

Team Skåne – Tysklands damlag 1,5–2,5 
Krister Lagerborg – Brigitte Burchard 0–1 
Sören Svensson – Annett Wagner-Michel 1–0 
Torgny Olsson – Mira Kierzek 0–1 
Erik Andersson – Hannelore Kube remi 

Sverige II – England I 2–2 
Felix Nordström – Anthony Stebbings 0–1 
Ingvar Carlsson – Mark Page 1–0 
Peter Carlsten – Kevin Bowmer remi 
Peter Dalling – Paul Habershou remi 

Team Arboga – Kiev Europa 2020 2,5–1,5 
Thomas Franzén – Borys Gurtovoi 1–0 
Alf Isaxon – Viktor Dovchenko 1–0 
Björn Johansson – Vladimir Chubar remi 
Bertil Johansson – Anatolij Karnankh 0–1

Resultat
Partier

* * * * *

WGP-turneringen i Lausanne – rond 10

Nana Dzagnidze är i delad ledning inför sista ronden. Foto: David Llada

Antoaneta Stefanova sammanfattade läget: ”Det är inte lätt att koncentrera sig på schacket i dessa tider när hela världen har annat i tankarna.” Då hade hon i alla fall vunnit partiet mot Maria Muzytjuk.

Min ryska är inte vad den borde vara – jag gick en ryskkurs för några decennier sedan – men jag förstod så mycket som att Alexandra Goryatjkina, intervjuad av Yannick Pelletier, inte såg vinsten mot Ju Wenjun som ett slags revansch för förlusten i VM-matchen. För att återkomma till Stefanovas kommentar så måste världsmästare Ju Wenjuns dåliga resultat ses mot bakgrund av vad som händer i Kina.

Pia Cramling var dagens tredje förlorare och där kan man nog tala om trötthet hos den deltagare som spelat flest drag i turneringen. Och när dessutom tidsnödsspöket sveper in i lokalen ...

Zjansaja Abdumalik – Pia Cramling
Svart drar

38...axb4??
På 38...Sf6 39.c6 har svart 39...Dd5, men det är ingenting man snyter fram i en hast.
39.Sxf7 Dxc5(?)
Det kostar pjäs att förhindra mattsättningen: 39...Tf6 40.Txf6 Sxf6 och då inte 41.Dxf6? Dxc5+ med remischackar, utan mellandraget 41.Sd6.
40.Sh6 matt

Rond 10 
Alina Kasjlinskaja – Nana Dzagnidze remi 
Alexandra Goryatjkina – Ju Wenjun 1–0 
Alexandra Kosteniuk – Marie Sebag remi 
Zjansaja Abdumalik – Pia Cramling 1–0 
Antoaneta Stefanova – Maria Muzytjuk 1–0 
Harika Dronavalli – Anna Muzytjuk remi

Partierna

Ställningen efter tio ronder:
Nana Dzagnidze och Alexandra Goryatjkina 6,5; Zjansaja Abdumalik 6; Alina Kasjlinskaja och Anna Muzytjuk 5,5; Harika Dronavalli, Maria Muzytjuk och Antoaneta Stefanova 5; Pia Cramling och Ju Wenjun 4; Alexandra Kosteniuk och Marie Sebag 3,5 poäng.

Rond 11 (fredag kl. 11.30)
Anna Muzytjuk – Alina Kasjlinskaja 
Maria Muzytjuk – Harika Dronavalli 
Pia Cramling – Antoaneta Stefanova 
Marie Sebag – Zjansaja Abdumalik 
Ju Wenjun – Alexandra Kosteniuk 
Nana Dzagnidze – Alexandra Goryatjkina

* * * * *

Coronaviruset. Det blir allt fler inställda turneringar på grund av coronavirusets spridning. Dansk Skak Union har ställt in alla sina schacktävlingar fram till den 15 april med eventuell förlängning. Det innebär exempelvis att det inte blir något slutsammandrag för danska elitserien i Svendborg den 21–23 mars.

I högsta divisionen i tyska Bundesliga skjuter man upp de ronder som skulle ha spelats den 14–15 mars och 4–5 april.