söndag 27 juni 2010

Åter i Trelleborg


Trelleborg har förändrats vilket känns rätt naturligt med tanke på mitt tidsperspektiv. Det är nog fyrtio år sen jag spankulerade längs Algatan senast. Då gick jag första ring på Malmö tekniska gymnasiums filial i Trelleborg och pendlade från Malmö. Det var ett fint år.

Då fanns det två schackklubbar i Trelleborg, Solhedens SK och den äldre Trelleborgs SK. Nu finns det ingen. Men det finns tecken på att intresset finns kvar. Utanför det bibliotek, som inte fanns på schackklubbarnas tid, finns ett uteschackspel (bilden ovan). Och det används. Mina schackspalter i Sydsvenskan publiceras också i Trelleborgs Allehanda. Nu är det bara en schackklubb som saknas. Det skulle vara skoj att återvända dit i schackärenden.

Det var för övrigt en ålamacka som förde mig till Trelleborg i torsdags. Den intogs på Smyge Fiskrökeri – mums – och sedan blev det alltså ett oplanerat nostalgistopp på vägen hem. Och när jag ändå är inne på nostalgiavdelningen: då i slutet av 60-talet hade jag ibland sällskap på tåget hem med Lousie Werner, som också gick första ring (handels) på Söderslättsgymnasiet. Hon tog sånglektioner i Malmö och berättade, om jag minns rätt, att hon hade varit med i ett band som hette Lulu & the Jets. Hur som helst, det blev en sopran av Lulu med framträdanden på olika stora operascener. Något om hennes karriär här. Those were the days my friend.

* * * * *

Förrgår natt la jag sju schackpjäser under kudden för att drömma om det perfekta partiet. Det funkade inte.

* * * * *

Ett härligt tweet från jennymaria: "Hatar när man är på vuvuzelakonsert så börjar folk spela fotboll."

* * * * *

Göran Adamsson och Fredrik Ekelund.

På senare år har jag spelat ett par seriepartier per säsong. Fler långpartier har det inte blivit. Visst skulle det vara skoj att spela en hel turnering nån gång. Tills dess håller jag i gång med blixt mot mina stående/sittande partners Fredrik och Göran, en form av rostskyddsbehandling. Då är det ”vinnaren sitter” som gäller. Balkongbilden är från vår midsommarblixt. Och i dessa tider kan tredje mannen ägna sig åt att kolla fotbolls-VM på en eller annan kanal. Hemma hos Göran i går var det på en tysk kanal. Jag vet inte varför och brydde mig inte om att fråga. ”Die Koreanen bewegen sich zu wenig.” Ungefär som när jag spelar blixt.