onsdag 9 juni 2010

Korrschack på gång

Det är Korrschack nr 2/10 som tar min mesta tid i anspråk dessa dagar. Spurten har inletts och jag har börjat skymta tryckeriet. Numret innehåller bland annat artiklar av landets två hetaste korrspelare för tillfället: Stefan Winge och Björn Fagerström. Den förre kämpar om VM-titeln (kolla längre ned i vänsterspalten), den senare om SM- och GM-titeln.

Stefan har kommenterat sitt parti mot spanjoren Josep Mercadal utförligt - och då menar jag utförligt. Hans grundstrategi som svart var att undgå förenklingar, att ständigt utsätta Mercadal för svåra val. Stefan styrde in i en ställning som analysprogrammen har problem med att värdera, en ställning där den artificiella intelligensen tar alltför stor hänsyn till material. Mercadal bjöd remi i ett läge när datorerna visar absolut jämvikt, men där Stefan menar att han mer eller mindre står på vinst. Stefan är i sina partikommentarer mer inställd på att förklara sina planer och val än att ange ett myller av varianter. Det är lärorikt och ger en bra bild av vad som krävs när man som han har ambitionen att bli världsmästare.

Nu har jag förhoppningsvis gjort många nyfikna på detta nummer av Korrschack. Genom att bli medlem i SSKK – 490 kr för seniorer, 245 kr för juniorer till SSKK:s plusgirokonto 52052-8 – får du Korrschack fyra gånger om året och kan förutom tidkriften ta del av ett stort turneringsutbud nationellt och internationellt med serverspel. Gör det.

Min tanke var att publicera en artikel om en historisk korrlandskamp mellan Sverige och Sovjetunionen 1958-1961 i nr 2, men det får anstå till nr 3. Den här landskampen har aldrig fått en ordentlig slutredovisning och det är fortfarande lite oklart med resultaten vid vissa bord. Vi saknar också förnamn på en del spelare. Gå gärna in här och se om du kan hjälpa till med kompletteringar. När jag tidigare gick ut här på bloggen och bad om upplysningar om Sigurd Perlström (den artikeln kommer också i nr 3) så fick jag flera intressanta svar. Hoppas att det fungerar lika bra när det gäller korrlandskampen i fråga. All information om landskampen och de enskilda spelarna välkomnas till grahn1@gmail.com

* * * * *

Björn Ahlander mejlade över "Den kompletta kalendern". Den kommer till god nytta åtminstone för mig. Här är länken.

* * * * *

I går var det uppehållsväder och jag beslöt mig för att göra ett utekafé i Köpenhamn till min arbetsplats. Min första tanke var att släpa med min laptop, men vid närmare eftertanke fick den stanna hemma. På dagsutflykter gäller det att färdas med lätt packning och då är ett kollegieblock och en penna oöverträffade arbetsredskap. Och som så ofta efter en mycket produktiv eftermiddag på kaféet ställer jag mig frågan: varför kan jag inte vara lika effektiv vid ett skrivbord i Malmö? Plötsligt slår det mig: Det beror nog på att mitt kollegieblock inte är uppkopplat mot internet med alla dess frestelser.