tisdag 8 juni 2010

Den åttonde VM-kandidaten

Efter GP-seriens avslutning i Astrachan tillkom en sjunde VM-kandidat, Tejmur Radjabov. Här är listan över sju av de åtta VM-kandidaterna:

Magnus Carlsen
Veselin Topalov
Vladimir Kramnik
Levon Aronian
Boris Gelfand
Tejmur Radjabov
Gata Kamsky


Den åttonde kandidaten utses av arrangören av kandidatmatcherna. Ett bra tag har det varit känt att de ska arrangeras i Baku, Azerbajdzjan, men det uppstod ett problem. Det finns en mångårig konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan, och armeniern Aronian har förklarat att han inte tänker spela någon match i Azerbajdzjan. Fide har nu beaktat det och fattat beslutet att två av de fyra kandidatmatcherna ska arrangeras på annan plats. Det skapar ett nytt problem: det blir två arrangörer och frågan är vem som då ska ges rätten att tillsätta den åttonde kandidaten.

När jag nämnde det nya problemet för Peter Heine Nielsen i lördags så hade han en enkel lösning. Om Kirsan Iljumsjinov fortfarande är Fide-president när det är dags att komplettera listan, så kan han placera två av matcherna i Elista utan att Kalmuckien gör anspråk på den sista kandidatplatsen. I så fall blir det Azerbajdzjan som tillåts välja, och då är det väl Sjachrijar Mamedjarov eller Vugar Gasjimov som kommer i fråga. Ett mindre problem är kanske då att ingen av dem tydligen är särskilt populär hos schackförbundet i Azerbajdzjan.

Förutsättningarna har ändrats flera gånger under pågående VM-cykel och här finns fortfarande oklarheter. Business as usual, dessvärre.

* * * * *

Striden om posten som Fide-president går vidare. Det senaste är att Kirsan Iljumsjinov har stämt Anatolij Karpov för ärekränkning. Höstens presidentval kommer säkert att engagera många advokater. Omröstningen tycks för övrigt redan vara i gång. På kampanjsidorna – vänsterspalten under ”Andra schacklänkar” - kan man se hur många medlemsförbund som stödjer respektive kandidat. Det noteras att båda kandidaterna räknar in stöd från ryska förbundet. Det måste väl ändå vara falsk matematik?

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösningen:
1.d4 c6 2.Kd2 Da5+ 3.Kd3 Da3+ 4.Kc4 b5 matt