fredag 4 juni 2010

Helgguiden

Det som känns mest intressant bland svenska schackevenemang denna helg försiggår i Lund på söndag klockan 16. Det är världsmästaren Anands sekundant Peter Heine Nielsen som har en föreläsning i Arne Lindströms sal på Victoriastadion. I höstas lyssnade jag på Peter Heine när han gästade Palæ Bar i Köpenhamn. Då berättade han bland annat om förberedelserna inför VM-matchen i Sofia, och det ska bli intressant att veta hur han ser på den stora bataljen nu när den väl är genomförd med önskvärt resultat. Dessutom kan det ju vara bra att bekanta sig lite med sommarens SM-lokaler.

I dag fredag spelas näst sista ronden i Juniturneringen på Stockholms Schacksalonger, och avslutningen är på måndag.

Det är första lördagen i månaden och det betyder en ny omgång av First Saturday-turneringarna i Budapest. Den här gången finns det två svenskar i startlistorna. Josef Ask är anmäld till en IM-turnering, Erik Elenius till en FM-turnering.

Kinesiska mästerskapet och Mitropacup sjunger på sista versen medan Karpovturneringen i Poikovskij rullar på till och med nästa helg. Nytt för den här helgen är den traditionella fyramannaturneringen i Leon, Spanien. Där spelar Levon Aronian, Boris Gelfand, Leinier Dominguez och Paco Vallejo snabbschackmatcher över fyra partier med eventuella blixtsärspel. Första semifinalen i dag fredag, andra semifinalen i morgon och finalmatch på söndag. Direktsändningslänkar överst i vänsterspalten.

Efter att ha sett Anish Giri gå segrande fram i Sigemanturneringen ska det bli extra intressant att följa hans utveckling framöver. Den här helgen spelar han i franska lagmästerskapet för klubben Chalons en Champagne i Top 16, de sista fyra ronderna. På torsdag börjar holländska mästerskapet i Eindhoven och där ska Giri försöka försvara sin titel. Den 28 juni fyller han sexton. Den grabben kommer att gå långt.