fredag 11 juni 2010

Helgguiden

I morgon lördag startar den fjärde Ruy Lopez-festivalen i spanska staden Villafranca de los Barros. Pia Cramling finns med i ett intressant startfält:

GM Vladimir Malachov, Ryssland 2722
GM Gabriel Sargissian, Armenien 2677
GM Fabiano Caruana, Italien 2675
GM Ivan Cheparinov, Bulgarien 2640
GM Ivan Salgado, Spanien 2606
GM Pia Cramling, Sverige 2536
IM Manuel Perez Candelario, Spanien 2527
WGM Deysi Cori Tello, Peru 2409

Det är en enkelrondig turnering 12–18 juni. Direktsändningslänk överst i vänsterspalten. Den 19 juni arrangeras på samma plats en öppen turnering, nio ronder snabbschack. Där är Spanskt – just det, den internationella benämningen på den öppningen är Ruy Lopez – obligatoriskt, det vill säga 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5. Så vitt jag förstår gäller inte den bestämmelsen i mästargruppen. Det gjorde den åtminstone inte i toppgruppen i fjol, som då var en öppen turnering. I fjol segrade mycket överraskande den då sjuttonårige Ivan Salgado, som alltså är med även den här gången. Veselin Topalovs sekundant Ivan Cheparinov och Pia Cramling har haft lite tid på sig att slicka såren efter VM-matchen respektive Sigemanturneringen.

När jag rör mig bland schackspelare får jag ofta denna fråga: när spelar Magnus Carlsen nästa gång? Jo, nu är det dags. På söndag är det invigning i Kings tournament i Bazna, Rumänien och på måndag brakar det lös. Startfältet i den dubbelrondiga turneringen 14-23 juni:

Magnus Carlsen 2813
Wang Yue 2752
Boris Gelfand 2741
Tejmur Radjabov 2740
Ruslan Ponomariov 2733
Liviu-Dieter Nisipeanu 2672

Och när Magnus är i farten så är det Bergensjakk och Sjakkfantomet som gäller.

På hemmaplan: Salongernas Eloturnering i Stockholm startar i morgon lördag. Och SM i Lund närmar sig. Det sprudlar av aktivitet på SM-hemsidan. Regelbundna besök där rekommenderas.

Återkommer till Peter Heine Nielsens besök i Lund förra helgen. Han berättade att förberedelserna inför VM-matchen i Sofia började redan för nio månader sedan. Nu vet vi alla att det blev en lyckad förlossning. Svåra värkar i första och åttonde partiet, men det var glömt efter det tolfte. Nästa gång kan det vara Magnus Carlsen som är utmanare. Det är ju en spelare som PHN också har arbetat med, men det såg han inte som något problem. För det första är det tre år sedan han jobbade med Carlsen senast, för det andra är det två år till nästa VM-match. Detta att Anand och Carlsen utbytte öppningshemligheter i förberedelserna inför Sofia betyder inte heller mycket, enligt PHN. Öppningsteori har blivit färskvara och varje VM-match brukar ha sina varianter.

Det finns ju fler VM-kandidater än Carlsen. PHN förklarade att den som har varit besvärligast för Anand är Levon Aronian. ”Det måste vi göra något åt.” Här handlar det till dels om psykologi. Psykologi handlade det också om när Anand genast efter ett parti undrade om han möjligen stått på vinst i ett slutspel som resulterat i remi. PHN svarade ”Nej” trots att han visste att ”Ja” var det objektivt sett korrekta svaret. Lögner kan ibland vara ett slags omtänksamhet.

Om du någon gång suttit på åskådarplats framför scenen i en VM-match, så har du gjort något som PHN aldrig har varit med om. En VM-sekundant arbetar som mest intensivt på natten och sover i regel när VM-partierna pågår. Han höll sig emellertid vaken under det avgörande tolfte VM-partiet, som han följde från rummet på Sofia Hilton. Av någon anledning, som han inte riktigt förstod, kände han sig betydligt lugnare då än under slutskeden i tidigare VM-sammanhang. Och efter matchen blev det inte något hejdundrande firande. Det blev en segermiddag på en indisk restaurang.