fredag 18 juni 2010

Helgguiden

Sommaren är här i både meteorologisk och schacklig mening. Den här helgen startar en rad internationella öppna turneringar. Vi har svenska spelare i Oslo, Eforie, Pula och Balaton. Åtminstone på startlistorna. Du finner länkar till turneringshemsidorna och eventuella direktsändningar i den oumbärliga högerspalten.

På Oslo Schakselskaps lokaler på Bogstadveien i Oslo arrangeras Svein Johannessens minnesturnering för tredje gången. Deltagarantalet är maximerat till sextio och kvoten är fylld. Det sitter folk på reservbänken. Jon Ludvig Hammer och Tiger Hillarp Persson är topprankade. Senast de möttes var i Sigemanturneringen; nu kan det vara dags igen. Spelet inleds klockan 18 fredag kväll och sedan blir det dubbelronder lördag–tisdag.

Pontus Carlsson
ska vara med i Eforie, Rumänien. Låt oss hoppas att han får uppleva eufori i Eforie. Det finns nitton stormästare i startlistan och av dem är Pontus lägst rankad, så det kommer att bli hårda bud. På turneringshemsidan figurar han i skrivande stund som både Carlsen och Carsson. Det blir nog rätt så småningom. Tredje gången gillt och allt det där. Även denna turnering startar i dag fredag.

Den här helgen skulle jag för egen del bra gärna vilja vara i Pula, Kroatien. Av bilderna att döma verkar det vara en filial till paradiset. Turneringen börjar i morgon lördag och det finns bl.a. fem svenska spelare i startlistan: Per Ahlström, Sten Bernhardsson, Erik Elenius, Stefan Radovic och Eric Vaarala. Om tekniken är med oss så kommer Per att rapportera här på bloggen. Det skulle förstås vara trevligt om han kunde få en pratstund med hedersgästen Boris Spassky. Håll koll här på den sommarskrudade bloggen.

I morgon inleds också en schackfestival i Balaton, Ungern. Jag har funnit ett halvdussin svenska spelare i startlistan: Gunnar Johansson, Petter Lindborg, Ulf Wallgren, Fredrik Bergkvist, Gusztav Lang och Klas Berggren.

Pia Cramling kämpar på i Etnografiska och Historiska muséet i Villafranca de los Barros. Sista ronden i dag. Och i Bazna – eller närmare bestämt i närbelägna Medias – lyckades Magnus Carlsen bryta remiförbannelsen i fjärde ronden. Det förde honom upp på delad förstaplats med Tejmur Radjabov på 2,5 poäng. Partierna finns uppspelningsbara i högerspalten under ”Aktuella partier”. I dag fredag är det vilodag.

På hemmaplan är det Växjöspelen som tilldrar sig det största intresset.