onsdag 16 juni 2010

I svåraste laget

Onsdag och dags att leverera Fredagsdraget, en kombinationsövning, till Sydsvenskan. Efter ett par timmars letande bland olika aktuella partifiler fann jag vad jag sökte. Jag har tidigare redogjort för uttagningskriterierna här. Det ska alltså inte vara för svårt. Jag tycker att slutkombinationen i partiet Wang Yue-Yu Ruiyuan är mycket vacker, men de varianter som krävs för att förklara grannlåten är alltför vidsträckta. Lyckligtvis kan jag bereda plats för partiställningen här på bloggen:


Vit drar

Det hela utspelades i sjätte ronden i kinesiska lagmästerskapet den 9 juni. Rond 4-6 spelades i Shenzhan. Världsåttan Wang Yue är topprankad och det är alltså han som briljerar i diagramställningen. Det finns några starka ryssar i laguppställningarna, däribland Vladimir Malachov. Tio lag i högsta divisionen spelar dubbelrondigt.

Lösningen: Om vit försöker rädda damen, så slår svart på h4 och rider ut stormen. Wang Yue spelade bättre än så: 1.Tg4!! uppg. Vit hotar med det vackra 2.Dxe7+! Kxe7 3.Lc5+ Ke8 4.Tg8 matt, och på 1...Lxf6 avgör 2.Tg8+ Ke7 3.Lc5 matt. Med 1...Dc1 har svart visserligen koll på c5, men då följer 2.Tg8+ Lf8 3.Lxh6 Txh6 4.Dxh6 Dc5 5.Td6 Ke7 6.Df6+ Ke8 7.Txf8+ Kxf8 8.Td7 o.s.v. Det är magi på de svarta fälten.