lördag 1 juni 2019

Deltalift Open i Tylösand – andra dagen

Pia Cramling leder Deltalift Open efter sex ronder efter idel vinster.
Foto: Lars O A Hedlund

När Magnus Carlsen fick frågan varför det gått så bra för honom på sistone så förklarade världsmästaren att det främst beror på ett stärkt självförtroende. När jag träffade Baadur Jobava under fredagens besök i Tylösand så var bristande självförtroende det han angav som skäl för motgångarna de senaste året. Det har i sin tur olika orsaker. Baadur tror inte att han i grunden är en sämre schackspelare nu än för fem år sedan när han blev bäste förstabordsspelare i Baku-OS med bättre prestationsrankning än Fabiano Caruana och Leinier Dominguez, tvåan och trean i kampen om bordspriset. Konsekvensen av det kraftiga elotappet är uteblivna inbjudningar till de mest prestigefyllda turneringarna. En inbjudan till sommarens Xtracon Chess Open i Helsingör, som han vann för två år sedan, hade säkert varit välkommen.

Nu är han i alla fall i Tylösand med sin gode vän Stefan Printz som ett slags sekundant. Det går sådär med spelet. Förhoppningsvis väntar en praktfull återkomst inom den närmaste framtiden för den sympatiske georgiern.

Inför lördagens avslutande två ronder leder Pia Cramling på 6 poäng före en klunga på 5 poäng. I förföljargruppen finns bland andra Baadur.

En kombination från fredagens partiurval:

Niklas Carlström – Joakim Nyander 
Vit drar

22.Sf6! gxf6
Alternativet 22...Sxf6 23.exf6 gxf6 24.Dxf6 länkar till partifortsättningen. Och efter 22...h6 23.Sh7+ Ke8 24.Dxg7 Kd8 25.Sf6 Kc7 26.Sg8 Te8 27.Sxh6 är allt motstånd hopplöst.
23.exf6 Sxf6 24.Dxf6 Te8 25.Sg5 Ta7



26.Sxh7+ Kg8 27.Te5 uppg.
Det är matt på gång.

Resultatservice
Partier

* * * * *

AKUREYRI. I den sovjetiska schackskolan var receptet att ta en snabb remi efter en förlust. Det var vad Ivan Sokolov gjorde i Icelandic Open: efter förlusten i rond 7 blev det en tolvdragsremi mot Hannes Stefansson i rond 8. Inför sista ronden delar Sokolov fortfarande förstaplatsen med Hedinn Steingrimsson. En halv poäng efter dem finns bland andra Tiger Hillarp Persson. Partier och resultat.

FREDERICIA. Hampus Sörensens segertåg i IM-turneringen i Fredericia bröts i fjärde ronden då han förlorade mot Aref Vasli. Det kompenserades med vinst mot IM Maxim Devereaux i kvällsronden.

Hampus Sörensen – Maxim Devereaux 
Svart drar

Svart hade skött oppositionen mönstergillt i några drag, men nu brast det. Enda draget som håller remi är 63...Kd7!, till exempel 64.Kd4 Kd6 eller 64.Ke4 Ke6. I stället följde: 63...Kd5? 64.Ke3 Ke5 65.Kf3 Ke6 66.Ke4 Kf6 67.Kd5


67...uppg.

Efter fem ronder är Hampus i delad ledning på 4 poäng. Det krävs 2 poäng på resterande fyra ronder för att klara IM-normen. Noterbart: det finns tre IM i turneringen och Hampus har slagit alla tre. Björn Ahlander har 2,5 poäng. Resultat och partier.