måndag 1 oktober 2018

OS i Batumi – rond 7

Jan-Krzysztof Duda, världstvåa bland juniorerna och förstabordsspelare i Polens OS-lag. Foto: batumi2018.fide.com

Dagens kap: i den spanska avdelningens kommentatorstudio på Chess24 fick Pepe Cuenca hjälp med analyserna av Magnus Carlsenkolla här. Det blev många visdomsord från världsmästaren. Han ombads kommentera juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloos avslöjande att han studerar schack tjugo timmar om dygnet. Carlsens goda råd: ”Han borde sova mer.” Carlsen ser fram emot spel i Europacupen i Halkidiki för norska Vålerengen om lite drygt en vecka, och efter det väntar ett träningsläger inför VM-matchen. Nils Grandelius är också med i Vålerengens laguppställning och jag misstänker att han även kommer att vara med på träningslägret. Nils var ju med i Magnus sekundantteam i förra VM-matchen.

Dagens toppmatch mellan Azerbajdzjan och Polen slutade med fyra remier. Med 13 matchpoäng fick de båda lagen nu sällskap av USA som slog Kroatien med 3–1.

Ingen av Serbiens åtta högst rankade spelare är med i Batumi, men det som Cuenca betecknade som Serbiens tredjelag var närmast segern i den oavgjorda matchen mot Ryssland. Carlsen var kritisk till den ryska laguttagningen och menade att Peter Svidler och Alexander Grisjtjuk borde ha varit med i OS-laget.

Sverige – Litauen 3,5–0,5 
Nils Grandelius – Paulius Pultinevcius 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Tomas Laurusas 1-0 
Hans Tikkanen – Titas Stremavicius remi 
Jonathan Westerberg – Vidmantas Malisauskas 1-0

För första gången sedan rond 1 ställde Litauen över sin ordinarie förstabordsspelare Sarunas Sulskis. Det var nog ett dåligt drag. Det blev en storseger för Sverige. Nils spelade åter mästerligt:

Paulius Pultinevicius – Nils Grandelius 
Svart drar

Nils smekte in 27...Txe5!! och det är väl vid sådana tillfällen man ska nämna Tigran Petrosians patenterade kvalitetsoffer. Efter 28.dxe5 Dxe5 29.axb5 axb5 30.Dh4 Td3 var det utsökt kompensation för kvaliteten.


När Nils tog vann tillbaka kvaliteten några drag senare kunde man bankruttförklara Sulsikis ersättare. Partiet.

Tiger visade sig också från sin bästa sida när han oförskräckt marscherade fram med kungen in i fiendens läger med alla tunga pjäser kvar på brädet. Det var en magisk föreställning.

Tiger Hillarp Persson – Tomas Laurusas 
Vit drar

Tiger nöjde sig inte med 30.Txh5 som bäddar för evig schack.
30.Kf4!! Dxf2+
Frestande. Datorerna visar mer respekt för den vita kungen och vill förstärka försvaret med Df1-a1-g7, men även då har vit ett farligt initiativ.


31.Kg5!!
Efter 31.Tf3 Dxe2 har svart klar fördel, och efter 31.Lf3 f6 måste vit finna 32.Txh5! gxh5 33.Dd6! för att hålla remi.
31...Kg7 32.Tf4! Dxh2 33.Df6+ Kh7


34.Dxg6+!
Nu krävs påfyllning av lagerhyllan med utropstecken.
34...Kh8
Eller 34...fxg6 35.Te7+ Kg8 36.Ld5+ Tf7 37.Te8+ med matt.
35.Kh6!


35...uppg.
Den vita kungens sagolika triumf. Partiet. Det är en sådan vinst som på något vis kompenserar två förluster. I så fall har Tiger en förlust till godo.

Sverige – Sydafrika 3–1 
Inna Agrest – Denise Bouah 1-0 
Jessica Bengtsson – Michelle Fisher 1-0 
Nina Ziegler – Rebecca Selkirk 0-1 
Margo Zarytovskaya – Charlize van Zyl 1-0

Damlaget mötte för tredje gången i följd ett lägre rankat lag och den här gången gick det vägen. Inna och Jessica fortsätter att övertyga på toppborden.

Inna Agrest – Denise Bouah 
Vit drar

Inna fann den snabbaste vinstvägen: 28.Sf6+! gxf6 29.Tg3+ Kh7 30.Dxf6 Thg8 31.Dxf7+ Kh6 32.Td6+ uppg.

Margo stod på förlust i slutställningen så jag misstänker att hon vann på tid. Imorgon blir det åter ett lägre rankat lag, Singapore.

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 8: Sverige-Österrike

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 8: Sverige-Singapore