torsdag 18 oktober 2018

Europacupen – rond 7

Pia Cramling – förlust men triumf. Foto: Niki Riga

Det började med att Vålerengas lagmedlemmar i blå klubbtröjor satt vid brädena och två domare hjälptes åt att starta schackuren. Där satt Magnus Carlsen och Nils Grandelius och deras lagkompisar. Sedan tog det en minut eller två innan motståndarna i Mednyi Vsadnik Sankt Petersburg med Peter Svidler i spetsen kom till långbordet och slog sig ner. Snart var alla partier i gång.

Det är fint att kunna studera ansiktsuttryck och kroppsspråk i direktsändning. Vad gäller dragförmedlingen så var det en eftersläpning på femton minuter för att minska risken för fusk, men vi kunde följa de inledande dragen på bord 4 och 5 genom kameralinsen. Matchen fick en mardrömsstart för norrmännen. Lagkaptenen Borki Predojevic drabbades tidigt av ett svårartat fall av schackblindhet:

Maxim Rodshtein, Sankt Petersburg - Borki Predojevic, Vålerenga
Svart drar

Predojevic missade att vits dam är garderad: 24...Se4?? 25.Lxb4 uppg.

Vålerenga lyckades inte kompensera det missödet. Carlsen hade sjå med att ordna remi mot Svidler, och Grandelius förlorade mot Vladimir Fedosejev. Ryssarna vann med 4–2 och det ledde till en plats överst på prispallen. AVE Novy Bor, Tjeckoslovakien, kom tvåa och Molodezjka, Ryssland, trea. Vålerenga var rankade femma och slutade femma.

Det delades ut bordspriser och där höll sig två spelare från Vålerenga framme:

Bord 1 
1. Ding Liren, Alkaloid 2849
2. Radoslaw Wojtaszek, AVE Novy Bor 2803
3. Magnus Carlsen, Vålerenga 2776

Bord 3 
1. Vladimir Fedosejev, Mednyi Vsadnik Sankt Petersburg 2829
2. David Navara, AVE Novy Bor 2753
3. Nils Grandelius, Vålerenga 2725


En kvartett från Vålerenga som kan vara nöjda med sin insatser: Borki Predojevic, Magnus Carlsen, Jevgenij Romanov och Nils Grandelius. Foto: Vålerengas Twitter

Ett annat stort svenskt glädjeämne vid sidan Nils och Pia är Isak Stormes strålande resultat som sjättebordsspelare i norska SK 1911. Han tog 6 poäng på sju ronder med en prestationsrankning på mastiga 2518. I vissa lagtävlingar är det möjligt att ta titelinteckningar på sju ronder, som i Europacupen, men dessvärre saknas det en IM bland Isaks motståndare för en IM-inteckning. En GM plus en IM räcker inte. Han får trösta sig med 39 elopoäng. Hans slutdrag i rond 5 har viss charm:

Milon Gupta, SG Solingen – Isak Storme, SK 1911 
Svart drar

48...Tb3! 49.uppg.

Team Viking prickade nästan sitt startnummer. Laget var rankat på plats 23 och slutade på plats 24. Det ordnades med en matchseger i sista ronden:

Team Viking – Muconsult Apeldoorn 4–2
Evgenij Agrest – Thomas Berendsen 0-1
Rauan Sagit – Max Warmerdam remi
Bo Lindberg – Merijn van Delft 1-0
Dan Cramling – Tim Lammens 1-0
Milton Pantzar – Marcel Boel remi
Anders Grandell – Martin van Dommelen 1-0

Andra matcher med svenska inslag:
Erik Blomqvist, Nordstrand Sjakkklubb – Roberr Ris, BSG, Nederländerna 0-1
Isak Storme, SK 1911 – Matan Gorodetzky, Rehovot Chess School, Israel 1-0
Twan Burg, Echiquier Amaytois, Belgien – Christian Jepson, Nordkalotten remi

Finalen i damklassen:

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo – Nona, Georgien 2–2
Anna Muzytjuk – Nana Dzagnidze 1-0
Pia Cramling – Nino Batsiasjvili 0-1
Monika Socko – Lela Javachisjvili remi
Deimante Cornette – Bela Chotenasjvili remi

Det framgår inte av de tävlingsbestämmelser som finns på Europacupens webbplats vilka särskiljningsbestämmelser som gällde, men enligt de grekiska kommentatorerna i direktsändningen gällde följande i semifinalerna: i händelse av 2–2 segrade laget som hade en vinst på högst bord. Om det var remier på alla bord skulle det arrangeras en blixtmatch.

Enligt samma kommentatorer gällde inte det första kriteriet i finalen, de förklarade att det skulle arrangeras en blixtmatch direkt i händelse av 2–2. Det hela är ganska förvirrande, men eftersom Monte-Carlo har utropats till vinnare av Europacupen så var det troligen semifinalbestämmelserna som gällde även i finalen. I så fall var det vinsten på bord 1 som fällde avgörandet. Det klarnar kanske framåt morgondagen. Pia kan hur som helst glädja sig åt att ingå i mästarlaget i damklassen.

Resultatservice
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Larsens Nordjyske Mindeturnering – rond 6

Svensksextett kring restaurangbordet: Magnus Wahlbom, Nisse Renman, Robert Danielsson, Peter Ekelund, Bengt Hammar och Kaj Andersson.

Nisse Renman och Magnus Wahlbom noterade remier i nästa sista ronden, vilket lämnar fältet fritt för Jevgenij Svesjnikov och Henrik Danielsen att göra upp om förstaplatsen i morgondagens slutrond. Svesjnikov har en halv poängs marginal till Danielsen och kan följaktligen nöja sig med remi i det rena finalpartiet.

Nisse, Magnus, Jens Kristiansen och Christain Hess är på delad tredjeplats.

Resultat och partier.