söndag 28 oktober 2018

Isle of Man – rond 9

Den perfekta födelsedagen för Alina Kashlinskaya. Foto: John Saunders

Alina Kashlinskaya kommer säkert aldrig att glömma den 28 oktober 2018. Det var dagen då hon fyllde 25 år, dagen då hon tog sin första GM-inteckning, dagen då hon vann turneringens dampris och höstade in 7 000 pund, vilket motsvarar ungefär 82 000 kr. Inte nog med det: hennes man Radoslaw Wojtaszek blev turneringsvinnare efter att ha vunnit ett särspel mot Arkadij Naiditsch. Radoslaw förstärkte hushållskassan med cirka 444 000 kr. De åkte alltså hem till Polen med drygt en halv miljon kronor på fickan. Sicken födelsedag.

Toppmötet mellan Arkadij Naiditsch och Radoslaw Wojtaszek resulterade i en solid remi. Ingen av förföljarna lyckades emellertid komma ikapp så det fick bli ett särspel dem emellan för att kora en turneringsvinnare med pokal och en extra slant på 500 pund. Förstapriset delades. De vann var sitt blixtparti varefter Wojtaszek vann harmageddonpartiet.

Den vältalige Alexander Grisjtjuk intervjuades efter sista ronden av Fiona Steil-Antoni. Han tyckte att turneringen just hade börjat och han var beredd att fortsätta spelet. Grisjtjuk pekade på en nackdel med att begränsa antalet ronder till nio när en stor del av världseliten är på plats. Han påpekade att bland de tio högst rankade i turneringen kunde det maximalt ha spelats 45 partier, men nu blev det bara ett: hans parti mot Maxime Vachier-Lagrave i sista ronden. Det är onekligen ett beklagligt faktum.

Nigel Shorts uttalade målsättning var att ta sig tillbaka till världens topp hundra, men efter förlust i sista ronden gick han ett halvdussin elopoäng back på Isle of Man.

Prasanna Vishnu – Nigel Short 
Vit drar

35.Txf7! uppg.
Till exempel 35...Txf7 36.Txf7 Dxf7 37.Dxg5+ och slag på d8.

Trettonårige Vincent Keymer hade behövt remi mot Emil Sutovsky för att ordna GM-titeln. Den unge tysken förlorade. Pia Cramling och Juan Bellon avslutade med vinster, medan Inna Agrest förlorade. Pia fick ihop 5 poäng, Juan och Inna 3,5 poäng.

Resultat och partier

* * * * *

Ungdoms-VM i Halkidiki – rond 9

En dirigent vid brädet i Halkidiki. Foto: Anastasia Karlovitj 

Gruppen O18 är den för dagen mest intressanta ur svensk synvinkel. Det finns sju stormästare i gruppen men ingen av dem är med i toppduon efter nio ronder. GM Luca Moroni var i ensam ledning efter sju ronder. Efter det kom olyckorna slag i slag. Han förlorade mot Viktor Gazic igår och mot Szymon Gumularz idag.

Luca Moroni – Viktor Gazic
Vit drar

106.Tg4+
Vits kung är som synes pattställd och det ”tokiga tornet” anmäler sig till tjänst och ber om att bli slaget. I bästa fall för vit kan svarts kung till slut tvingas att slå tornet.
106...Kf2 107.Tf4+ Ke2 108.Tf2+ Kd3 109.Tf3+ Kc2 110.Tf2+ Ld2Pattställningen är upphävd, vits bonde är åter flyttbar.
111.Tg2 Th4+ 112.Ka3 Tb4 113.Tg3
På 113.Ka2 vinner 113...a4.
113...Lc1+ 114.Ka2114...a4
Den snabbaste vinstvägen.
115.Tg2+ Ld2 116.Ka3116...axb3 117.uppg.

Efter dessa två smärtsamma förluster – de som slagit honom delar nu ledningen på 7 poäng – har den italienske stormästaren fallit ner till plats 11–13 som han delar med iraniern Aryan Gholami och – Milton Pantzar på 6 poäng. Milton tog sig dit med dagens vinst mot egyptiern Adham Fawzy. Imorgon väntar ett möte mellan Moroni och Pantzar. Är det en revanschsugen eller en desillusionerad stormästare som Milton ska upp mot?

Prestationsmässigt ligger Milton med två ronder kvar i stort sett i paritet med sitt elotal. Den som verkligen överträffat sig själv i svensklägret är Ludvig Carlsson i O16 trots förlusten idag.

Svenska spelarnas resultat
Resultat och partier

* * * * *

Uppsala Young Champions – rond 4

Joakim Nilsson från arrangörsklubben Uppsala SSS ligger på delad andraplats. Foto: Lars O A Hedlund

I rond 4 fick Hilmir Freyr Heimisson återigen till det och den här gången var temat: matthot på åttonde raden.

Hilmir Freyr Heimisson – Emanuel Sundin 
Vit drar

19.Lf5!
Just det, det går ju inte att slå löparen för matt på e8. Och det är bara början …
19...Lxg3 20.Lxg4 Ld621.Dxd5
E8, e8, e8.
21...Lc5 22.Tad1 Lxf2+23.Kf1 uppg.

Hilmir leder en halv poäng före Joakim Nilsson, Hampus Sörensen och Kaan Kücüksari. Imorgon är det dubbelrond.

Resultat och partier
Lars O A Hedlunds bilder