onsdag 10 oktober 2018

Nytt recept i Norway Chess

Från årets Norway Chess: Ding Liren och Vishy Anand på fridagen. Foto: Lennart Ootes, norwaychess.no

Arrangörerna av Norway Chess i Stavanger har genom åren prövat nya recept för sitt världsevenemang. Det var där bekännelsebåset introducerades. Magnus Carlsen har fungerat som ett slags konsult när de nya idéerna har införts, och hans bifall är nog en förutsättning för att genomföra nyheter och förändringar.

Carlsen har gjort tummen upp för det nya system som ska introduceras i nästa års Norway Chess den 3–15 juni. Enligt det nya systemet kommer det att bli en vinnare i varje möte.

Betänketiden blir två timmar utan tidstillägg. Varje långparti kommer alltså att pågå i maximalt fyra timmar. Om det slutar remi arrangeras några minuter senare ett harmageddonparti. Den som har vit i långpartiet får vit även i harmageddonpartiet. (När jag i en krönika i Sydsvenskan skrev armageddonparti korrigerades det av vår dåvarande språkvårdare Ingrid Fredriksson till harmageddonparti. Eftersom språkvårdarna är mina enda gudar blir det nu den senare varianten.)

Poängberäkningen i långpartierna: vinst ger 2 poäng, remi 0,5 poäng och förlust 0 poäng. Vinnaren av harmageddonpartiet får 1 poäng.

Kan vi vara överens om att det är ... eh, intressant?