tisdag 23 oktober 2018

Guernsey International Chess Festival

Guernsey har naturvyer som kan mäta sig med Klapperstenen på Nordkoster och rauklandskapet på Fårö. Foto: Pål Magnussen

PÅL MAGNUSSEN:
För femte året i rad är jag på Guernsey och spelar "International Chess Festival". Det värsta med resan är säkerhetskontrollen på Gatwick (en organisation värdig Lars Norén) men väl framme kostar lokalbussen ett pund och Peninsula hotell välkomnar med trerätters middag. Tricket för en svensk schackturist är att beställa halvpension. I år är det jag och Tiger Hillarp Persson som försvarar de svenska färgerna. Han har full pott efter tre ronder och jag har gjort bättre ifrån mig i matsalen, inte minst skaldjursbuffén som ges som förrätt under två dagar klarar jag galant. Tiger har vunnit tävlingen sju gånger och i medvind brukar jag klara 50 procent.

Ronderna börjar två på eftermiddagen och det ger tid att använda förmiddagen åt vandring eller shopping. Naturen är speciell med nio meters skillnad på tidvattnet, doften av salt och tång och den väl syresatta luften är fantastisk. Den som gillar klapperstenen på Nordkoster och älskar rauklandskapet på Fårö får sitt lystmäte flera gånger om.

Som schackturist hamnar jag på turistorter utanför den verkliga säsongen. På Guernsey innebär det Tennerfest (alla krogar har billiga menyer) och minst halva priset på reapriserna i klädaffärerna. Det gör att Kristina, som följer mig på alla schacktävlingar, har minst lika gott utbyte av resan som jag - i vart fall när jag inte presterar bättre vid schackbrädet.

Resultat och partier


Som ouppfostrad nordbo ägnar jag lång tid åt förrätten skaldjursbuffé som serveras två gånger under veckan. Foto: Pål Magnussen

* * * * *

Isle of Man – rond 4

Erwin l'Ami förlorade mot Wang Hao, som är i delad ledning på maximala 4 poäng. Foto: John Saunders

Och vad talar man om mellan ronderna på Isle of Man? Nigel Short berättade att när han och Vladimir Kramnik satt på en restaurang så började de spekulera om vem som skulle vinna VM-matchen. Och de var helt överens om utgången: knapp seger för Fabiano Caruana. Han är hungrigast, trodde Nigel. Vad gäller Magnus Carlsens syn på VM-matchen och annat kan du lyssna på en ny intervju med honom på norsk radio här.

Short har också uttalat sig om sina chanser att hävda sig i turneringen på Isle of Man; på sistone har han varit mer engagerad i Fides presidentval än att spela schack. Intervjuad av Fiona Steil-Antoni förklarade Short att han känner sig väldigt rostig men om han bara överlevde de första två tre ronderna så skulle det nog kunna bli bra. Han vill hemskt gärna ha en plats bland världens hundra bästa. Efter remin mot Sergej Karjakin i rond 4 har han 3 poäng. En helt okej start.

Det är två spelare i topp på 4 poäng: Wang Hao och Arkadij Naiditsch. Juan Bellon och Inna Agrest förlorade mot Johan-Sebastian Christiansen respektive James Tarjan, medan Pia Cramling tog ut en bye, en fridag (som ger 0,5 poäng).

Resultat och partier.

* * * * *

Ungdoms-VM i Halkidiki – rond 5

Foto: Niki Riga

Milton Pantzar och Margo Zaritovskaya har skrapat ihop 3 poäng på de fem ronderna och det gör dem till de bästa poängplockarna i den svenska truppen. Idag var det särskilt glädjande att se Margos slutspelsbehandling. Man anar att spelet i Batumi-OS har haft önskvärd verkan. Med sitt elo på blygsamma 1731 mötte Margo en fransyska med 1947.

Margo Zaritovskaya – Alicia Randrianarimanana 
Vit drar

Svarts plan är att spela Kd5, köra bort tornet och sedan norpa bonden på c3. Så hur ska vit bemöta det? Margo fann vinstplanen.
47.a4! Kd5
Och vart ska tornet nu ta vägen?
48.a5!
Efter 48.Txe4 fxe4 finns det däremot en del att räkna på.
48...Kc6
Efter 48...Kxc4 49.a6 kan springaren inte stoppa a-bonden.
49.a6 Kb6 50.Ta4 Ka7 51.Ta5 g5 52.Kg1 g4 53.h4och vit vann.

Häromdan kom beskedet att Jorden van Foreest har fått en entrébiljett till toppgruppen i Wijk aan Zee. Det blir hans debut i det fina sällskapet. Hans lillebror Lucas deltar i Halkidiki i O18 och han har också anledning att glädjas: han leder sin grupp på 4,5 poäng. Det finns fullpoängare i ensam ledning i övriga fem grupper: Shant Sargsyan, Armenien (O16), Jose Gabriel Cardoso, Colombia (O14), Polina Sjuvalova, Ryssland (G18), Jovana Srdanovic, Serbien (G16) och Ning Kaiyu, Kina (G14).

Svenska spelarnas resultat.
Resultat och partier.