fredag 5 oktober 2018

OS i Batumi – rond 11

Finalmatchen mellan USA och Kina med förstabordet längst bort. Foto: batumi2018.fide.com

Tre avslutande matchsegrar med 3–1 gjorde susen för Sveriges del. Laget slutade på elfte plats i öppen klass. Man får gå tillbaka till Helsingfors 1952 för att finna en bättre placering. Då slutade Sverige på sjunde plats med Gideon Ståhlberg, Gösta Stoltz, Erik Lundin, Kristian Sköld, Inge Johansson och Gösta Danielsson. Efter det blev det som bäst elfteplatser i Amsterdam 1954, Novi Sad 1990 och Jerevan 1996. Insatsen i Batumi har med andra ord en framträdande plats i ett schackhistoriskt perspektiv. Ett strålande resultat.

Den här gången var det framför allt Nils Grandelius på förstabordet och reserven Jonathan Westerberg som fick laget att lyfta. I kampen om bordspriserna, där det är prestationsrankningen som räknas, kom de på åttonde respektive nionde plats. Jonathan klarade GM-normen med råge.


Ding Liren, bäst på bord 1 i öppen klass. Foto: gamesmaven.io 

Toppmatchen mellan USA och Kina slutade 2–2 och det blev liksom i föregående OS en fråga om särskiljning, där det till slut hängde på resultatet i matchen Bangladesh–Panama, långt från toppmötena. Det blev Kina som erövrade guldmedaljerna och USA fick nöja sig med silver.

I de fyra toppmatcherna slutade alla partier utom ett med remi. Undantaget var Jan Nepomnjasjtjijs vinst mot Etienne Bacrot, och den ettan gav Ryssland bronset.

Jan Nepomnjasjtjij, Ryssland – Etienne Bacrot, Frankrike 
Vit drar

24.g6! uppg.
Efter 24...Tf6 25.Sf4 är svart försvarslös mot hotet Dh1.

Kina tog guldet även i damklassen. Där blev det silver för Ukraina och brons för Georgien med topprankade Ryssland på fjärde plats. Sverige slutade på 56:e plats vilket var några snäpp bättre än lagets seedning.

Sverige – Kroatien 3–1 
Nils Grandelius – Ivan Saric 1-0 
Hans Tikkanen – Marin Bosiocic remi 
Erik Blomqvist – Ante Brkic 1-0 
Jonathan Westerberg – Sasa Martinovic remi

Lustigt nog upprepades mönstret från föregående match: vinster med svart, remier med vit. Ivan Saric vann årets EM i Batumi men är kanske ännu mer känd för att han besegrade Magnus Carlsen vid Tromsø-OS 2014. Hur som helst, idag gick det snett:

Ivan Saric – Nils Grandelius 
Vit drar

Det vimlar av sicilianare där vit offrar springare på d5 eller f5 med växlande framgång. Saric drog till med 18.Sd5!?, men efter 18...exd5 19.exd5 La8 20.Dd4 f6 21.Lh3 Dc4 22.Da7?! f5



kunde han inte påvisa kompensation för pjäsen. Nils lotsade partiet säkert till vinst. Partiet.

Efter tre förluster i följd kom Erik tillbaka starkt med 2,5 poäng på de sista tre ronderna. Han plockade poäng när det behövdes som bäst.

Remin för Hans var tämligen odramatisk. Jonathan fick upp ett slutspel som rimligtvis också skulle sluta med delad poäng, men det fanns anledning att forcera remin när tillfälle bjöds:

Jonathan Westerberg – Sasa Martinovic 
Vit drar

54.Txf5! gxf5 55.Kf4 Ke6 56.d5+ Kxd5 57.Kxf5



Det går inte att hindra vits kung från att komma till h1 och då sitter svart alltså med ”fel löpare”, eller ”fel kantbonde” om man så vill. Att plocka fram en färgpyts och måla fältet h1 svart bryter mot en eller annan Fide-regel.
57...Lc3 58.f4 Ld2 59.Kg4 Ke4 60.Kg3 Lxf4+ remi


Hans Tikkanen, sista dagen i Batumi-OS. Foto: batumi2018.fide.com 

Sverige – Nya Zeeland 2,5-1,5
Inna Agrest – Helen Milligan remi
Jessica Bengtsson – Vyanla Punsalan 1-0 
Nina Ziegler – Jasmine Haomo Zhang 0-1
Margo Zarytovskaya – Nicole Shu Yu Qin 1-0

Innas angrepp neutraliserades och när motståndaren hade läge att starta en lovande kontring passade Inna på att bjuda remi. Anbudet accepterades och det var halvan som behövdes för att ordna matchsegern.


Dagens båda vinnare i svenska damlaget, Jessica Bengtsson och Margo Zarytovskaya, var de i laget som gick plus elomässigt i Batumi. Foto: Björn Andersson


Resultat öppen klass
Partierna öppen klass

Resultat damklassen
Partierna damklassen


Rätt attityd. Foto: David Llada