onsdag 3 oktober 2018

OS i Batumi – rond 9

Polen mot USA: till höger Duda mot Caruana och till vänster Wojtaszek mot So. Amerikanarna har ryggen mot kameran. Foto: gamesmaven.io

Dagens två toppmatcher: Polen–USA 2,5–1,5 och Dvorkovitj–Makropoulos 103–78. Vad gäller presidentvalet så avgjordes det i praktiken när Nigel Short strax före omröstningen klev fram och meddelade att han drog tillbaka sin kandidatur och att han rekommenderade sina anhängare att i stället lägga rösterna på Arkadij Dvorkovitj. Vladimir Putin har ringt och gratulerat den nye Fide-presidenten.

Det elfterankade polska laget bjuder på den ena överraskningen efter den andra. Matchen mot USA resulterade i tre remier och vinst för Kacper Piorun mot amerikanarnas svaga länk i Batumi: Hikaru Nakamura. Polens förstabordsspelare, den 20-årige Jan-Krzysztof Duda, har noterat remier mot flera spelare i den yppersta världseliten: Sergej Karjakin, Sjachrijar Mamedjarov, Levon Aronian och idag mot Fabiano Caruana efter 118 drag. Det var Caruana som pressade och i ett läge missade han vinsten:

Jan-Krzysztof Duda, Polen – Fabiano Caruana, USA 
Svart drar

Caruana spelade 65...Lg4 och efter det dök det inte upp fler vinstvägar. Nalimovs slutspelbas pekar på två vinstdrag: 65...Le4 och 65...Td1+, men vinstvägarna är ”omänskliga” så man bör vara försiktig med att kritisera Caruana för att han inte fann den rätta vägen när chansen tillfälligt dök upp. Remin fjärmade honom lite från ett övertag av förstaplatsen i världsrankningen.

Härnäst spelar Polen mot Kina där 19-årige tredjebordsspelaren Wei Yi har haft det lite motigt. I juniorernas världsrankning den 1 oktober var Wei Yi världsetta och Duda världstvåa. I den dagsaktuella rankningslistan är rollerna ombytta.

Sverige – Island 3–1 
Nils Grandelius – Hedinn Steingrimsson remi 
Hans Tikkanen – Johann Hjartarson remi 
Erik Blomqvist – Hannes Stefansson 1-0 
Jonathan Westerberg – Helgi Ass Gretarsson 1-0

Skönt att se Erik fullfölja i god stil. Med remier på toppborden och vinster på de nedre borden blev det en stärkande seger.

Hannes Stefansson – Erik Blomqvist 
Svart drar

35...h4!
Det är läge att dra ut vits kung i ljuset. Det är ingen tvekan om vem som har den mest aktiva lätta pjäsen.
36.Te2
Alternativen var inte heller lockande: 36.Txd3 Txd3 37.Dxd3 Df2+ 38.Kh1 hxg3 med matt, eller 36.gxh4 Sf4 37.Df2 Db4 38.Tae1 Td2 med lätt vinst.
36...hxg3+ 37.Kxg3 Sf4Styrkeförhållandet mellan springaren och löparen förtydligas. Vit saknar motspel.
38.Tf2 Tc7 39.Lb1 Db6 40.Lc2 Tc3 41.De1 Tc8 42.Td1 Txd1 43.Dxd1 g6 44.Ld3När vit äntligen tycks ha fått löparen i spel så kommer dråpslaget.
44...Tc1! 45.Dd2
Stefansson ville inte bjuda på 45.Dxc1 Dxf2+ 46.Kxf2 Sxd3+.
45...Dd4 46.Lf1och vit gav upp utan att invänta 46...Dxd2 47.Txd2 Txf1. Imorgon svarar Italien för motståndet och till den matchen kan knytas vissa förhoppningar. Det är dags för spurten.

Sverige – Vitryssland 1–3 
Inna Agrest – Olga Badelka 0-1 
Jessica Bengtsson – Lanita Stetsko 0-1 
Nina Ziegler – Natalia Kusenkova remi 
Margo Zarytovskaya – Yana Ilyutjuk 0-1

Vitryssland var högre rankade på alla bord och det blev till att samla smulorna från de högrankades bord. Starkt ändå av Nina att ordna en halva. Trots förlusten väntar ännu ett starkt lag i näst sista ronden: Turkiet. Kina leder i damklassen.


Anders Wengholm och Nina Ziegler efter dagens remi. Foto: Björn Andersson

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 10: Sverige-Italien

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 10: Sverige-Turkiet