tisdag 16 oktober 2018

Europacupen – rond 5

Med dagens remi mot landsmannen Wang Hao har Ding Liren spelat 92 långpartier i följd utan förlust. Foto: Niki Riga

Med Magnus Carlsen i OS-laget i Baku 2016 gjorde det norska laget ett kanonresultat. Det är uppenbarligen inspirerande att ha världsmästaren på förstabordet. Nu ser vi samma effekt för Vålerenga i Europacupen, som i dagens match mot Odlar Yurdu. Fyra av de fem som representerade Azerbajdzjan vid OS i Batumi spelade nu för Odlar Yurdu. Det var bara Tejmur Radjabov som saknades från OS-femman. Och ändå ... Efter fem remier – däribland Mamedjarov–Carlsen och Mamedov–Grandelius, iklädde sig Vålerengas lagkapten Borki Predojevic hjälterollen: han vann sitt parti på bord 5. Det var gott att se Carlsen och andra lagkamrater komma fram och hjärtligt gratulera Predojevic efter partiet. I det ögonblicket hade Carlsen säkert inte en tanke på London.

Med två ronder kvar ligger Vålerenga på tredje plats efter Obiettivo Risarcimento Padova och AVE Novy Bor. Imorgon väntar en toppmatch mellan dessa båda lag, medan Vålerenga tar sig an topprankade Alkaloid. Då får vi förhoppningsvis se Carlsen mot Ding Liren. Det kan bli en härlig utmaning för världsmästaren som aldrig vunnit mot honom, och Ding Liren har inte förlorat ett långparti på ett år, två månader och en vecka. Det blir nog inte en fridfull remi. Eller?

Borki Predojevic gratuleras till sin vinst, som säkrade Vålerengas matchseger med 3,5–2,5. Foto: Thanasis Serntedakis Twitter

Apropå OS i Batumi: Det väckte förundran på sina håll när Peter Svidler inte kom med i det ryska laget. Det som han hittills visat i Halkidiki stärker inte hans aktier. Han har spelat fyra partier för Sankt Petersburg – och förlorat alla fyra. Dagens olycka:

Peter Svidler, Mednyi Vsadnik, Sankt Petersburg – 
Christian Bauer, SG Zürich 
Vit drar

41.Lc3??
Det var nödvändigt att förhindra Sd3 med 41.Db1!, och efter 41...Sef3 42.h4! gxh3+ 43.Kh1! rinner svarts angrepp ut i sanden medan vit kan säkra klar fördel med drag som Df5 och Lc3.
41...Sd3!


42.Kh1?
42.Sxd3 faller på 42...Dh3+ 43.Kh1 Sf3 med matt, men det fanns en möjlig räddning: 42.Dc4! Sxc1 43.b4 med motspel.
42...Sf3 43.h4 Sxh4!


44.uppg.
Ett möjligt slut: 44.gxh4 Dxh4+ 45.Kg2 Dxf2+ 46.Kh1 Sxf4 47.exf4 g3 med matt

Anders Grandell är det stora glädjeämnet hos Team Viking med 4 av 5 på bord 6. I dagens match var han den ende vinnaren i matchen mot KC Deloitte.

Anders Grandell – Robin Duijn 
Vit drar

60.Sf8+ uppg.
Springaren dominerar löparen, till exempel 60...Kd8 61.Ke6 Ld6 62.Sg6 Ke8 63.Sh4 följt av Sf5 och vad kan en stackars löpare göra?

Team Viking – KC Deloitte, Nederänderna 2-4
Evgenij Agrest – Miguoel Admiraal remi
Rauan Sagit – Jasel Lopez remi
Bo Lindberg – Ilias van der Lende 0-1
Dan Cramling – Lennart Dek 0-1
Milton Pantzar – Daan in T Veld 0-1
Anders Grandell – Robin Duijn 1-0

Andra matcher med svenska inslag:
Gudmundur Kjartansson, Reykjavik CC – Erik Blomqvist, Nordstrand Sjakkklubb 0-1
Milon Gupta, SG Solingen – Isak Storme, SK 1911 0-1
Christian Jepson, Nordkalotten – Fred Berend, Cercle des Echecs Ddudelange 0-1

Damklassen:
Jevgenija Ovod, SSHOR – Pia Cramling, Cercle d'Echecs de Monte-Carlo remi

Resultatservice
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Larsens Nordjyske Mindeturnering – rond 4 

Jevgenij Svesjnikov är i ensam ledning. Foto: Hans Engen

Det blev tvärstopp för Magnus Wahlboms och Kaj Anderssons vinstrader i fjärde ronden. De förlorade mot Nisse Renman respektive Jevgenij Svesjnikov. Nu leder det ryska teorioraklet en halv poäng före Renman och Jens Kristiansen.

I morgon har Nisse svart mot Svesjnikov. Jag minns deras möte vid veteranernas lag-VM i Hersonissos i fjol. Det skrev jag om här. Den gången blev det remi.

Resultat och partier.