fredag 29 juli 2016

Bassem Amin i fortsatt ledning

Alexei Shirov svarade för åttonde rondens vackraste slutdrag. Foto: Sigfred Haubro

Det återstår två ronder i Xtracon Chess Open och Bassem Amin är i fortsatt ledning på 7 poäng med ett dussin spelare i hasorna på 6,5 poäng. Alexei Shirov finns med i förföljargruppen och det efter åttonde rondens vackraste slutdrag:

Alexei Shirov – Jan Timman 
Vit drarLösningen finns sist i inlägget.

Per Andreasen håller sig med kvalificerade bisittare i kommentatorsalen. I två dagar fick han hjälp av Nils Grandelius och idag var det Boris Gelfand som assisterade. Bara sådär.

Partierna genomspelbara
Poängställningen

* * * * *

I näst sista ronden i Sitges Open tappade Anders Larsson fart med förlust mot en indisk IM, men IM-inteckningen är fortfarande inom räckhåll. Poängställningen.

I GM-turneringen i Novi Sad tog Jan Lundin 3 poäng på de nio ronderna. Han höstade in 16 elopoäng men slutade på sistaplatsen. Kinesen Fang Yuxiang segrade på 7 poäng och klarade GM-normen. Sluttabellen.

Efter fem ronder i Rostock Open leder en polsk IM, Marcin Szelag, på 5 poäng. Michael Wiander finns med i förföljargruppen en poäng efter. Poängplockning hos övriga tre svenska spelare: Stellan Brynell 3,5; Bengt Kvisth 3; Sten Bernhardsson 2,5 poäng. Två ronder återstår. Poängställningen.

* * * * *

Alexei Shirov – Jan Timman 
22.c5! uppg.
Till exempel 22...dxe5 23.cxb6 Dd7 (23...Db7 24.Tc7) 24.b7 Tb8 25.Tc8+ Txc8 26.bxc8D+ Dxc8 27.Dxa4 och vit vinner.