torsdag 28 juli 2016

Nils Grandelius i Helsingör

Bassem Amin är i delad ledning efter sex ronder i Xtracon Chess Open. Foto: Sigfred Haubro

I fjol var Nils Grandelius med i parblixten i Helsingör med Gawain Jones som partner. Den här gången ryckte han in som reserv när Boris Gelfand backade ur det tilltänkta laget Quality Chess. Tillsammans med Jacob Aagaard bildade Nils ett nytt lag med det adekvata namnet Reserver for Boris. Som vann. Matchen mot Swe-Danes, Jonny Hector och Kåre Kristensen, slutade för övrigt 2–0. Slutställningen.

Före onsdagskvällens parblixt var Nils engagerad som kommentator sidan om Per Andreasen. De analyserade bland annat sjätte rondens toppmöte mellan Bassem Amin och Erik Zude. Amin hade initiativet genom större delen av partiet, men Zude lyckades krångla sig in i ett springarslutspel med remichanser. Möjligheten att rädda partiet dök upp i den här ställningen:

Bassem Amin – Erik Zude 
Svart drarSvart vill förstås offra springaren på h-bonden. Han kan kontrollera fältet h5 med 53...Sf4! och vits kung kan inte köra bort springaren på ett effektivt sätt från kontrollen över h5. Om kungen drar till g5 backar springaren till e6 och gör sig klar att bevaka h5 från g7 eller f4. Kantbonden är fastfrusen.

I stället fick Zude för sig att hans kung skulle aktiveras så snabbt som möjligt och efter 53...Kb7? 65.h5 Kc6 66.h6 fick han inte fler teoretiska chanser att stoppa kantbonden. Hela partiet.

Bassem Amin har sällskap på förstaplatsen av Sebastian Maze och Sabino Brunello. De har 5,5 poäng. Poängställningen.

* * * * *

Anders Larsson är het i Sitges Open. I sjätte ronden besegrade han tredjerankade spanske stormästaren Daniel Forcen (elo 2565). Sergej Volkov leder på 5,5 poäng och Anders finns med i förföljargruppen en halv poäng efter. Poängställningen.