torsdag 7 juli 2016

Ulf Andersson i Benasque

Benasque i natursköna omgivningar. Foto: Qcomp, commons.wikimedia.org

Ulf Andersson återvänder gärna till vackert belägna Benasque, som brer ut sig i en dalgång i norra Spanien. Där arrangeras en öppen turnering om sommaren sedan många år tillbaka. Ulf har sjutton stormästare framför sig i startlistan och nästan lika många bakom sig. Han är den högst rankade veteranen i turneringen och kan liksom i fjor förväntas blanda sig i striden om veteranpriserna. Första ronden idag.

* * * * *

På fridagen intervjuades Pia Cramling av kinesiska massmedier. Foto: chengdu2016.fide.com

Efter en vilodag återupptogs spelet i damernas GP-turnering i Chengdu. Humpy Koneru slog vakt om förstaplatsen med remi mot Lela Javachisjvili. Pia Cramling spelade remi med Harika Dronavalli och har nu 2 poäng efter fem ronder.

En ställning från dagens partiskörd:

Xue Zhao – Maria Muzytjuk 
Svart drarHär gäller det att besinna sig, något som Muzytjuk inte klarade av. Efter 63...Txg5? 64.Kf7 Ke5 65.Kxg7 försökte hon förgäves vinna remislutspelet; efter ytterligare 25 drag accepterade hon remin. 

Det finns olika vinstvägar i diagramställningen. Svart kan köra fram tornet någonstans på vägen mot f1, men det enklaste är 63...Ke5! och låta kungen ta hand om g5-bonden alltmedan tornet är oslagbart.

Partierna genomspelbara
Ställningen efter rond 5

* * * * *

Mladen Gajic tappade fart i Nis Open och avslutade med två förluster. Där försvann drömmen om en IM-inteckning. Han slutade på elfte plats med 5,5 poäng. Miroslav Miljkovic segrade på 6,5 poäng. Slutställningen.

Mladen har dragit vidare till en öppen turnering i Paracin som startar idag. Dessa båda turneringar ingår i en serbisk GP-serie som sträcker sig över sommaren.