lördag 2 juli 2016

Visma Chess, Växjö – dag 4

Spellokalen på Elite Stadshotellet. Foto: Lars O A Hedlund

Vi gjorde en utflykt till Växjö via Karlshamn – tre landskap på en dag – för att insupa atmosfären på Elite Stadshotellet. Där kan man uppleva sånt som man inte kan se i direktsändningar. Som när Justin Tan insåg att han hade spelat bort ett klart fördelaktigt dubbelt tornslutspel mot Linus Johansson i sjätte ronden och att det väntade dragupprepning och remi. Linus var vid draget och Justin hade några minuter på klockan när han reste sig och gick bort mot fönstret med tom blick. Han slog sig för pannan och sedan skakade han på huvudet. Ännu en besvikelse. Och från det öppna fönstret kunde man höra en ambulanssiren på avstånd. En passande ljudillustration. Sådana scener från en schackturnering får man aldrig uppleva framför datorskärmen. Dramatik för den som även intresserar sig för schackpsykologi.

Efter sju ronder ligger halva startfältet i topp på 4,5 poäng, däribland Philip Lindgren och Hans Tikkanen. GM-normen är 6 poäng vilket innebär att Philip måste ta 1,5 poäng mot Johan-Sebastian Christiansen och Sergej Ovsejevitj i morgondagens två avslutande ronder för att ordna en GM-inteckning.

I IM-turneringarna är det andraplatser för Tom Rydström (grupp A) och Erik Hedman (grupp B). Båda har 5 poäng och behöver ytterligare 1 poäng för att klara IM-normen. Imorgon väntar titeljaktsdramatik.

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 7
GM-gruppen
IM-turnering A
IM-turnering B

* * * * *

I damernas GP-turnering i Chengdu, Kina, öppnade Pia Cramling med remi mot ryskan Olga Girya. Foto: chengdu2016.fide.com

Partierna genomspelbara

* * * * *

Jurij Balasjov tjänade en halv poäng på sitt namn. Foto: Schachfestival.de

I sjunde ronden i veteranernas lag-VM 50+ slog Tyskland vakt om förstaplatsen genom 2–2 mot Armenien. Sverige förlorade mot Graz med 1–3.

Partierna genomspelbara

Gruppen 50+
Resultat rond 7
Lottning rond 8

I 65+ vann Ryssland mot Österrike med 2,5–1,5 men det var inte någon övertygande seger. Jurij Balasjov fick en halv poäng på sitt namn. Efter att ha missat matt i tre och i stället gjort ett annat vinstdrag bjöd motståndaren Kurt Petschkar remi – vilket naturligtvis accepterades. Om man ska tro tidsangivelsen i direktsändningen hade Petschkar drygt tolv minuter kvar i den här ställningen, det vill säga inte någon överhängande tidsnöd.

Kurt Petschkar – Jurij Balasjov 
Vit drarDet är forcerad matt: 39.Dc1+ Kh5 40.Th3+ Kg4 41.f3 matt. I stället följde 39.Dd8 med ett remianbud – som accepterades. Slutställningen är vunnen för vit. Det hotar återigen matt i tre, till exempel 39...Tb2 40.Dd1 Dd7 41.Dg4.

Sveriges tre lag i gruppen 65+ vann mot tyska lag. Förstalaget har avancerat till sjätte plats. Det börjar likna något.

Gruppen 65+
Resultat rond 7
Lottning rond 8

* * * * *

I näst sista ronden i Montcada Open tog Fernando Peralta över förstaplatsen genom att besegra Sundar Shyam i ett slutspel torn och bonde mot torn som Nalimovs slutspelsbas förklarar vara remi. Här är partiet. Svensktrions poängskörd: Ralf Åkesson och Felix Tuomainen 4; Anton Darnell 3,5 poäng. Poängställningen.

I Ceske Budejovice Open fick tjeckiske junioren Jakub Szotkowski sällskap på förstaplatsen av landsmannen Petr Velicka på 7 poäng. Det visade sig att Szotkowski hade bäst särskiljningspoäng. Torbjörn Glimbrant och Jan Johansson slutade på 5,5 respektive 5 poäng. Slutställningen.