torsdag 21 juli 2016

SM i Uppsala – rond 6

Ferdinand Hellers på åskådarplats. Foto: Lars O A Hedlund

Som Jonny Hector påpekade i kommentatorstudion: det var inte så mycket ett damoffer som det att han fick ge damen för tre lätta pjäser mot Jonathan Westerberg. Sedan gick det över stock och sten. Remi verkade vara det minst troliga resultatet. Jonnys sista chans att pressa fram en vinst var i följande ställning, men det hade krävts betydligt mer betänketid än vad som stod till buds för att finna den rätta vägen:

Jonny Hector – Jonathan Westerberg 
Vit drar


I partiet följde 30.Sd7 Txc2 31.Te8+ Tc8 32.Texc8+ Lxc8 33.Txc8+ Kb7 34.Tb8+ Kc7 35.Ta8 Kxd7 36.Txa7+ Ke6 och det mynnade ut i remi. Hela partiet.

I diagramställningen ser det krångligt ut att reda ut vits pjäsnystan kring löparparet, men efter till exempel 30.Te8! Txe8 31.Sxe8 d4 finns det ett drag som kan ramas in och placeras på schackgalleriet:

analys

Här finns 32.Le4!!. Att ställa båda löparna i slag är alltså vägen till skönhet och framgång, till exempel 32...a6 33.Lxb7+ Kxb7 34.Sd6+ Ka7 35.Sc4 och vits pjäser samarbetar åter på ett utmärkt sätt. Det tjänar inte någonting till att slå en löpare: 32...Lxe4 33.Tc8+ Kb7 34.Sd6+ Ka6 35.b5+ Ka5 36.Sc4+ och tack för damen, eller 32...Dxb2 33.Tc8 matt. Sånt kan man väl bara drömma om.

Erik Blomqvist och Nils Grandelius stärkte sina aktier i toppstriden – där Erik nu är i ensam ledning med tre ronder kvar – genom att pressa ner Axel Smith respektive Tom Rydström.

Tiger Hillarp Persson spelade åter Franskt och förlorade återigen, men ändå inte på grund av öppningen. En lapsus i mittspelet mot Hans Tikkanen gjorde att Tiger gick från en okej ställning till en ödesdiger bondeförlust. Pia Cramling återhämtade sig med en remi mot Daniel Semcesen.

SM-gruppen rond 6
Erik Blomqvist – Axel Smith 1-0 
Hans Tikkanen – Tiger Hillarp Persson 1-0 
Daniel Semcesen – Pia Cramling remi 
Nils Grandelius – Tom Rydström 1-0 
Jonny Hector – Jonathan Westerberg remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 6:
Erik Blomqvist 4,5; Jonathan Westerberg och Nils Grandelius 4; Jonny Hector 3,5; Tiger Hillarp Persson, Daniel Semcesen och Axel Smith 3; Hans Tikkanen 2,5; Pia Cramling 1,5; Tom Rydström 1 poäng.

Mästarelitgruppen: Ralf Åkesson och Rauan Sagit 4 poäng.
Junior-SM: Martin Jogstad 5 poäng.
Veteran-SM: Per-Olov Nordström och Åke Westin 5 poäng.

Resultatservice alla grupper

SM-gruppen rond 7 (fredag kl 15)
Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist 
Axel Smith – Daniel Semcesen 
Tom Rydström – Hans Tikkanen 
Pia Cramling – Jonny Hector 
Jonathan Westerberg – Nils Grandelius

* * * * *

Bilbao Masters – rond 8

Anish Giri är ur form. Foto: bilbaochess2016.com

Det största diskussionsämnet efter dagens rond i Bilbao: missade Magnus Carlsen en vinstfortsättning mot Sergej Karjakin? I kommentatorstudion framförde Jan Gustafsson den uppfattningen. Den kritiska ställningen:

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Svart drar


Frågan är alltså med vilken bonde Carlsen ska slå tillbaka på b5. Före partiet var Carlsen nog rätt nöjd med remi som svart mot utmanaren och här tog han tillfället i akt att säkra halvan: 15...axb5 16.Se5 Tb8 17.Da6 Ta8 18.Db7 Tb8 19.Da6 Ta8 remi.

Efter alternativet 15...cxb5 ser det onekligen besvärligt ut för vits dam. Det finns inte någon tydligt markerad nödutgång.

Partiet mellan Wei Yi och Hikaru Nakamura utvecklades till en odramatisk remi. Anish Giri var rondens ende förlorare – mot Wesley So – och Gustafsson spekulerade i om Giri trots allt har påverkats av den mobbning som han har utsatts för i sociala medier sedan remiserien i kandidatturneringen. Det finns ju förgrämda schackspelare där ute som inte tycks ha något bättre för sig än att sprida sitt hat. Sorgligt om det är sådant som har påverkat Giris spel. Han är uppenbarligen inte i bästa form. Och imorgon möter han Carlsen, som han alltså aldrig har förlorat mot i ett långparti.

Rond 8
Wesley So – Anish Giri 1-0 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Wei Yi – Hikaru Nakamura remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.

Ställningen efter åtta ronder (vinst 3 poäng, remi 1 poäng):
Magnus Carlsen 13; Hikaru Nakamura 10; Wei Yi och Wesley So 9; Sergej Karjakin 7; Anish Giri 6 poäng.

Rond 9 (fredag kl 16)
Wei Yi – Wesley So 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin 
Magnus Carlsen – Anish Giri

* * * * *

Torbjörn Glimbrant kan vara nöjd med sin insats i Sant Marti Open. Han gjorde ett eloklipp och med 5 poäng kom han på 46:e plats. Övriga svenska spelare i turneringar fick däremot lätta på sina elokonton. Bäst av alla klarade sig indiske stormästaren M Shyam Sundar som inkasserade förstapriset. Slutställningen.