torsdag 28 juli 2016

”Nån svensk åskådare” i Helsingör

Nils Grandelius och Per Andreasen i kommentatorsalen. Foto: Pia Fransson

Jag hängde med Johan Sigeman till Helsingör för ännu en sommarseans på Konventum. På sekretariatet undrade jag om Per Andreasen skulle få någon hjälp i kommentatorrummet idag. Lars Bech Hansen: ”Jo, av nån svensk åskådare.” Jag vet att arrangörerna där över inte brukar slå på stora trumman med svulstiga förhandare. Det behövs inte, de mysiga inslagen och överraskningarna är en naturlig del i den stora schackfesten. Ingen ängslan, det finns en solid grund att stå på med Nordens största öppna turnering.

Så kommer presschefen Tom Skovgaard och frågar om någon av oss vet originaltiteln på den film som på danska blivit: ”Bossen og Bumsen”. Det var någonting med att ett av lagen i parblixten tagit den danska titelns namn och Tom höll på att skriva om parblixten på turneringssajten. Då visste jag inte svaret men nu har jag kollat. Svaret på dagens två frågor: ”Nån svensk åskådare” var Nils Grandelius och filmens originaltitel är ”Trading Places”.

På kvällen skulle Boris Gelfand berätta om sin nya bok (ännu inte i handeln): ”Dynamic Decision Making in Chess” (Quality Chess). Det var för övrigt främsta anledningen till att Johan ville ta sig över Sundet. När min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” låg klar för två år sen fick jag chansen att presentera den i samma lokal. Det finns många sidoarrangemang i denna schackfestival, man behöver inte nödvändigtvis spela med i huvudturneringen för att njuta av dagarna i Helsingör.

Dessutom spelades det schack. Partiet mellan Jakob Aabling-Thomsen och Simen Agdestein var ett av sjunde rondens mest intressanta möten. Det var hej vilt och de tycktes turas om att stå på vinst. Jacobs gyllene chans att vinna och därigenom säkra IM-titeln kom häromkring:

Jakob Aabling-Thomsen – Simen Agdestein 
Vit drar17.fxg6!
Ett skenoffer som gör att vit får spel på sjunde raden.
17...fxe5 18.Tf7 Dg5 19.Txb7 Sb4 20.De2 Sd3 21.Tf1 Tf8?!22.Tbf7?
I kommentatorsalen förevisades vinstdraget 22.Lxe4 (även 22.Tff7 är starkt), till exempel 22...Sxb2 23.gxh7+ Kh8 24.dxc5 Txf1+ 25.Kxf1 Tf8+ 26.Kg2 bxc5 27.Dxb2 Dxe3 28.Dc2

analys

Vits två merbönder med fler svarta bönder på fallrepet och en obekväm svart kung avgör det hela: vit står på vinst.

I partiet följde 22...Dxg6 och Simen var med i matchen. Hela partiet.

Efter sju ronder är egyptiern Bassem Amin i ensam ledning på 6,5 poäng. Poängställningen.


Tre turister i Helsingör: jag, Johan Sigeman och Linn Olsson. Foto: Pia Fransson

* * * * *

I sjunde ronden i Sitges Open spelade Anders Larsson remi med en chilensk IM. Två ronder kvar och Anders fortsätter förhoppningsvis att hålla rätt kurs mot en IM-inteckning. Poängställningen.