söndag 17 juli 2016

SM i Uppsala – rond 2

Jonny Hector gick vilse i komplikationerna. Foto: Lars O A Hedlund

Nils Grandelius var andra rondens ende vinnare men han fick slita för ettan. Jonny Hector fick upp något som liknade en fördelaktig ställning, men det materiella läget överskuggades av ställningens komplicerade natur.

Jonny Hector – Nils Grandelius 
Vit drarHur ska man värdera a-bonden och svarts förbundna fribönder? Jonny är väl inte den som byter dam i tid och otid, men här kunde det ha varit en god idé: efter 30.Dxd7 Sxd7 31.a4 kan vit leka med idén a5-a5 där vit efter avbyten på a5 kan kompensera sig på c7. Men Jonny var inställd på att behålla damen på brädet, säkert med taktiska motiv.
30.Da8+ Kh7 31.De4 Sg6 32.Tf3 Te5 33.Dc2 Kg8 34.Txe5 Sxe5 35.Tc3 d5och d-bonden hade ryckt åt sig en av huvudrollerna. Det var fortsatta komplikationer och i tidsnöden drog Nils det längsta strået. Här är hela partiet.

Pia Cramling pressade fram ett vunnet tornslutspel men missade alla chanser att köra hem det.

Pia Cramling – Tom Rydström 
Vit drarPia spelade 39.g4 med bibehållen fördel. Mera rätlinjigt är 39.Kh4 följt av Kh5 och inkassering av h6-bonden.

SM-gruppen rond 2
Erik Blomqvist – Jonathan Westerberg remi 
Jonny Hector – Nils Grandelius 1-0 
Pia Cramling – Tom Rydström remi 
Daniel Semcesen – Hans Tikkanen remi 
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 2:
Nils Grandelius 2; Jonathan Westerberg och Tiger Hillarp Persson 1,5; Erik Blomqvist, Axel Smith och Hans Tikkanen 1; Pia Cramling, Tom Rydström, Daniel Semcesen och Jonny Hector 0,5 poäng.

Resultatservice alla grupper

SM-gruppen rond 3 (måndag kl 15)
Nils Grandelius – Erik Blomqvist 
Jonathan Westerberg – Pia Cramling 
Hans Tikkanen – Jonny Hector 
Tom Rydström – Axel Smith 
Tiger Hillarp Persson – Daniel Semcesen

* * * * *

Dortmund – rond 7

Maxime Vachier-Lagrave vann i sin premiärföreställning i Dortmund med god marginal och är för dagen rankad tvåa i världen. Foto: 2016.chess-meeting.de

GÖSTA SVENN:
Det blev inte överraskande en tämligen avslagen sistarond i Dortmund, men Vladimir Kramnik var sugen på en seger efter de inledande sex remierna. Här vred han åt kranen med tre distinkta kantdrag när motståndaren förhöll sig passiv:

Vladimir Kramnik – Jevgenij Najer 
Vit drar35.Kh2! Kh7 36.h4Det dinglar lite här och var hos svart. Plötsligt är hotet Lh3 helt avgörande.
36...Kg8 37.Lh3 Txd5 38.exd5 Dxd5 39.Dc6 Dd2+ 40.Lg2Löparen vänder tillbaka och svarts ställning rasar samman.
40...uppg.

Därmed svingade sig Kramnik galant upp till andraplatsen. Maxime Vachier-Lagrave vann med 1,5 poängs marginal, han förlorade inget parti och hade en prestationsranking på grymma 2952.

Rond 7
Leinier Dominguez – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Vladimir Kramnik – Jevgenij Najer 1-0 
Rainer Buhmann – Liviu-Dieter Nisipeanu remi 
Ruslan Ponomariov – Fabiano Caruana remi

Partierna genomspelbara

Slutställningen:
Maxime Vachier-Lagrave 5,5; Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana och Leinier Dominguez 4; Ruslan Ponomariov och Liviu-Dieter Nisipeanu 3,5; Jevgenij Najer 2; Rainer Buhmann 1,5 poäng.

* * * * *

Bilbao Masters – rond 5

Anish Giri stoppade Magnus Carlsens framfart. På bilden syns hans fru Sopiko Guramishvili i bakgrunden. Hon spelar med i en öppen turnering parallellt med huvudgruppen. Foto: twitter/bilbaochess

LG: Efter tre vinster i följd var frågan om Magnus Carlsen skulle kunna rå på Anish Giri, som han ju aldrig har besegrat i ett långparti. Och visst försökte världsmästaren. Till slut försökte han vinna ett slutspel med springare och två bönder mot springare och en bonde. Liksom rondens övriga partier slutade det med remi. Carlsens mönster från Paris upprepas: förlust, tre vinster och därefter remi. 

VM-utmanaren Sergej Karjakin verkade däremot mycket nöjd med att forcera fram remi trots att han spelade med de vita pjäserna, alltmedan motståndaren Hikaru Nakamura satt och skakade på huvet när han insåg att han var tvungen att acceptera dragupprepning och ett snabbt partislut.

Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura
Damgambit
1.c4 Sf6 2.Sc3 e6 3.Sf3 d5 4.d4 Le7 5.Lf4 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 Lxc5 8.Dc2 Sc6 9.a3 Da5 10.Td1 Te8 11.Sd2 e5 12.Lg5 Sd4Samma ställning uppkom i 21:a VM-partiet Kortchnoi–Karpov i Baguio City 1978. Där spelade Kortchnoi 13.Db1, kanske medveten om att det av Karjakin valda alternativet skulle sluta med remi. Och om den här ställningen uppkommit i en VM-match med Karjakin inblandad hade han inte spelat det som följer här:
13.Da4 Dxa4 14.Sxa4 Sc2+ 15.Ke2 Sd4+16.Ke1
Inte 16.exd4?? exd4+ 17.Kd3 Lf5+ och kungen har gått för långt.
16...Sc2+ 17.Ke2 Sd4+ 18.Ke1 Sc2+ remi

Rond 5
Wesley So – Wei Yi remi 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura remi 
Anish Giri – Magnus Carlsen remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.

Ställningen efter fem ronder (vinst 3 poäng, remi 1 poäng):
Magnus Carlsen 10; Hikaru Nakamura 7; Anish Giri 5; Sergej Karjakin, Wesley So och Wei Yi 4 poäng.

Rond 6 (tisdag kl 16)
Wesley So – Sergej Karjakin 
Wei Yi – Anish Giri 
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen

Efter en vilodag är det alltså dags för Carlsens revanschmöte med Nakamura. Så får vi se om det blir mer amerikanska huvudskakningar.

* * * * *

I femte ronden i Sant Marti Open förlorade Anders Larsson mot en stormästare medan Adam Brzezinski och Torbjörn Glimbrant spelade remier med Internationella Mästare. Poängställningen

* * * * *

När Sergej Karjakin lämnade återbud till Norway Chess senast hotade de norska arrangörerna att stämma honom. Det blev inte något med det. Nu har Karjakin bjudits in till nästa års Norway Chess - och han har accepterat inbjudan.