lördag 30 juli 2016

Svenska spelare i blickpunkten

Boris Gelfand och Christian Jepson i blixtfinalen. Foto: xtraconchessopen.dk

Det har inte precis vimlat av svenska elitspelare i festivalen i Helsingör, så man får väl ta fasta på de framträdanden där de har kommit i blickpunkten. Som när Nils Grandelius analyserade i kommentatorsalen under två ronder, och i går kväll när Christian Jepson mötte Boris Gelfand i blixtturneringens final. Gelfand vann med 2–0 men ändå.

I Xtracon Chess Open är det fyra stormästare i topp på 7,5 poäng inför morgondagens slutrond: Matthias Blübaum, Bassem Amin, Jean-Marc Degraeve och Jon Ludvig Hammer. Turneringsvinnaren lär återfinnas i den kvartetten.

En partiställning från dagens rond:

André Kunz – Johnni Veng 
Svart drarVid första anblicken ser ställningen ganska blockerad ut med ett gäng rätt inaktiva pjäser. Men Veng fann en möjlighet att ställa allt på ända.
46...Sxf4! 47.gxf4 Lxf4 48.Kg1 Kd5Porten har öppnats för svarts kung, det är bara att kliva in. Alla vits bönder står på fel färg, alla svarts bönder på rätt färg.
49.Lg3 Le3+ 50.Lf2 Ke4 51.Kf1 f4 52.Lxe3 Kxe3 53.Sc1 f354.uppg.
Till exempel 54.Ke1 g3 med promovering på gång.

Partierna genomspelbara
Poängställningen

* * * * *

Efter förluster i de två sista ronderna i Sitges Open missade Anders Larsson IM-normen med en halv poäng. Han tog 5,5 poäng och slutade på 37:e plats. Sergej Volkov vann turneringen på 7,5 poäng. Slutställningen.

I Pardubice tog Sergei Movsesian hem förstapriset på 7,5 poäng. Pontus Carlsson var bäst bland de svenska spelarna med 5,5 poäng på 60:e plats. Slutställningen.

I Rostock Open vann Marcin Szelag även i näst sista ronden och med sex raka vinster har han en poängs marginal till bland andra Michael Wiander. Wiander har svart mot Szelag i sista ronden. Poängplockning hos övriga svenska spelare: Stellan Brynell 4,5; Sten Bernhardsson och Bengt Kvisth 3 poäng. Poängställningen.


Stellan Brynell i efteranalys med topprankade René Stern (remi). Foto: Bengt Kvisth